MotoNews.pl

[ VECTRA B ] Wyświetlacz od radia

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam!

Mam pytanie jeśli nie mam sterowania radiem w kierownicy to czy zamontowany jest wyświetlacz od radia na desce i ewentualnie jakie radiomuszę zakupić, żeby on działał.

Auto to Vectra B 00r.

Dodam jeszcze, że mam komputer pokładowy.

Pozdrawiam
mariann

nie musi być sterowania w kierownicy, żeby działało radio oryginalne opla z wyświetlaczem. Jeśli masz komputer, to informacje z radia będą się na nim wyświetlały.

Jeśli chcesz mieć pożytek z tego wyświetlacza, to musisz mieć radio Oplowskie - np CAR300, CAR400, CDR500 i jeszcze kilka innych.

Radia "nieoplowskie" nie współpracują z tym wyświetlaczem (poza kilkoma modelami, ale to i tak drogi sport )

[ wiadomość edytowana przez: Grisza75 dnia 2008-03-18 09:50:46 ]

W archiwum wyczytałem, że powinna wyświetlać się tam data ale u mnie nic się nie świeci podłączone mam teraz radio oplowskie ale z Vectry A może dlatego nic się nie świeci.

Cytat:
2008-03-18 09:50:27, Mariann pisze:
W archiwum wyczytałem, że powinna wyświetlać się tam data ale u mnie nic się nie świeci podłączone mam teraz radio oplowskie ale z Vectry A może dlatego nic się nie świeci.

data i godzina wyświetla się jak radio jest wyłączone, natomiast jak je włączysz, to powinny zacząć wyświetlać się informacje z radia.

Ok dzięki!
Sprawdziłem masz rację jak radio jest wyłączone to świeci się data i czas a jak włącze radio zostaje czas a data znika i mam puste pole ale to za sprawą radia zapewne bo jest za stare i ma wbudowany wyswietlacz.
Pozdrawiam

ja mam fabryczne DELCO CDR500, czyta nagrywane domowym sposobem płytki, oczywiście żadnego MP3 nie pociągnie, ale nie narzekam na ten sprzęt, bardziej na fabryczną antenę niż radio.

Skoro znika Ci data po włączeniu radia tzn, że wyświetlacz reaguje prawidłowo, pozostaje kwestia żeby radio wysyłało tam odpowiedni sygnał, a skoro ma wbudowany wyświetlacz to raczej go nie wyśle (tym bardziej, że mówimy o radiu z Viki A)

pzdr

Cytat:
2008-03-18 10:03:04, Mariann pisze:
Ok dzięki! Sprawdziłem masz rację jak radio jest wyłączone to świeci się data i czas a jak włącze radio zostaje czas a data znika i mam puste pole ale to za sprawą radia zapewne bo jest za stare i ma wbudowany wyswietlacz. Pozdrawiam

jak ma wbudowany wyświetlacz to wszystko jasne

"system" działa poprawnie. Kup sobie jakieś VDO CDR500 i będziesz szczęśliwym użytkownikiem wyświetlacza

Dzięki Panowie!

Szerokości

Cytat:
Kup sobie jakieś VDO CDR500 i

Dla niewtajemniczonych jest tak ze nie tylko VDO są pod wyświetlacz do opla. są jeszcze Blaupunkt, Delco, Philips. jest jeszcze taka opcja żeby inne radia podłączyć ale to bardzo kosztowne jest.

Cytat:
2008-03-18 19:25:34, alex-bytom pisze:
Dla niewtajemniczonych jest tak ze nie tylko VDO są pod wyświetlacz do opla. są jeszcze Blaupunkt, Delco, Philips. jest jeszcze taka opcja żeby inne radia podłączyć ale to bardzo kosztowne jest.

zgadza się i pisałem wcześniej o tym wszystkim

Pisząc "kup VDO CDR500" miałem na myśli, że jest to chyba najsensowniejsze oplowskie radio do VB
CDR500 robi też Delco, ale VDO jest zdecydowanie lepsze i ma większe możliwości - czyta CD-RW, ma odtwarzanie losowe utworów i przede wszystkim ma większą moc oraz elektroniczną regulację basów i sopranów.

Mariann proponuje sprawdzić czy masz kompletną wiązkę przed zakupem radia. Kiedyś sprzedawałem swoje i niestety u kupującego ktoś przerobił instalacje i mu nie świeciło na wyświetlaczu. Także poproś jakiegś znajomego żeby przełożyć radio i zobaczyć czy działa.

Cytat:
2008-03-18 23:15:45, bubuja1 pisze:
Mariann proponuje sprawdzić czy masz kompletną wiązkę przed zakupem radia. Kiedyś sprzedawałem swoje i niestety u kupującego ktoś przerobił instalacje i mu nie świeciło na wyświetlaczu. Także poproś jakiegś znajomego żeby przełożyć radio i zobaczyć czy działa.

OK jak znajdę chwilę to wyciągnę z ojca VB i sprawdzę, ale z tego co tu koledzy napisali wygląda, że jest wiązka ponieważ w chwili włączenia radia znika data z wyświetlacza. Jeszcze raz dzięki za porady.
PS wie ktos ile ona powinna palić /VB 2,0 DTI 101KM/?

Cytat:
2008-03-18 19:25:34, alex-bytom pisze:

podlonczenie radia innego jak oplowskie niejest zbyt drogie bo przejsciöwka kosztuje ok-14€ -ale radia z ktörymi ona wspölgra sä wyrzszej pölki
i mi osobiscie optycznie wogöle nie pasujä do opla-np.kenwood

sä-orginalne radyjka DIN1 co czytaja mp3?

Co do znikającej daty to odłącz sterowanie wyświetlaczem. Gotowa porada:
http://forum.vectraklub.pl/index.php?showtopic=18972&hl=data
W 26 pinowej wtyczce wyświetlacza jest to wtyk nr 8.

Do sporej ilości radyjek można dokupić interfejsy (wykaz na forum vkp) do wyświetlacza i do sterowania kierownicą ale to już "parę" złotych.
Najtańsze i najlepsze rozwiązanie plug&play to CDR500 VDO
@CHAOSseba Oplowskich 1din z czytaniem mp3 - brak

chyba zeby przerobic koncole do DIN2 _hmmmm----zaczynam myslec jak to wykonac

Ot dziwne bo ja mam soniaka a po włączeniu radia widze godzine i date, a interfejsik kosztuje u nas około 400 PLN jak sie ostatnio pytałem

Cytat:
2008-03-30 21:02:06, DamianSz pisze:
Ot dziwne bo ja mam soniaka a po włączeniu radia widze godzine i date, a interfejsik kosztuje u nas około 400 PLN jak sie ostatnio pytałem

I ja miałem soniaka, godzina i data była, teraz zmieniłem na Alpinę i data poszła się paść obok auta

Cytat:
2008-03-30 20:55:11, CHAOSseba pisze:
chyba zeby przerobic koncole do DIN2 _hmmmm----zaczynam myslec jak to wykonac

Przy założeniu że radio ma być oplowskie to dalej nic nie daje bo oplowskie 2din z mp3 chodza na CANie (logowanie)