MotoNews.pl
12Dużo pali-ponad 10l/100km-Matiz (209050/0)

Dużo pali-ponad 10l/100km-Matiz

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam

Wiem ze to nie forum Matiza-ale pytam was-ponieważ od Matiza do Espero jest bardzo blisko.

Przez ostatni tydzien jeździłem Matizem mojej dziewczyny.
-przebieg 80tys km
-ostatnio robiony rozrząd/luz na zaworach
-filtr powietrza wymieniany
-wymieniane swiece-NGK V-LINE
-opony w standardowym rozmiarze-cisnienie dobre
-wersja TOP(wspomaganie, 2 poduszki, szybki elektr., ABS)

Spalił mi 10l/100km po miescie benzyny. To prawie tyle co espero mi gazu pali.

Czy ktos ma jakis pomysl-jaka moze byc przyczyna tak wysokiego spalania?? Auto wlasciwie pali tyle od kąd go kupilismy.

pomysł numer 1 - jeździć spokojniej.

Pod moją nogą tico też paliło 10l/100km

a na poważnie - to może sonda lambda jest kaput?
Może też być zapchany katalizator.
Podjedź na spaliny i zobacz czy wyniki są w normie.

Przyczyna może leżeć nie tylko po stronie silnika..... być może zapieczone są zaciski przednie, co się w mietkach często dzieje.
Może szczęki się odklejają? lub stoi linka ręcznego

[ wiadomość edytowana przez: Tomek-Mydlowski dnia 2008-03-21 01:41:28 ]

autko się lekko toczy-więc nic z hamulcami

Mój Mietek pali 7-8 litrów LPG w mieście.

Na początku jak go kupiłem, palił 11litrów LPG i wszyscy fachowcy mówili, tak może palić

Potem okazało się, że emulator gazu był uszkodzony i prawdopodobnie była minimalna nieszczelność w okolicach butli.

Teraz jest pięknie - 7,5l LPG i po tankowaniu chce się dalej jeździć.

Co do Twojego problemu, koniecznie sprawdź błędy w kompie, procedura podobna jak w Espero, szczegóły znajdziesz na forum Matiza (musisz się zalogować):

http://autokacik.pl/login.php?Cat=0

Powodów może być kilka, najprawdopodobniej uszkodzony któryś z czujników.
Matiz to oszczędny samochód, mój znajomy kupił niedawno nowy egzemplarz i twierdzi, że spalanie nie przekracza 6,5 litra PB.

Mojego brata dziewczyny matiz plił 9-10/100 PB jak założyła gaz to gazu zaczął chlac 7/100 LPG

Cytat:
2008-03-21 17:29:45, Kula69 pisze:
Mojego brata dziewczyny matiz plił 9-10/100 PB jak założyła gaz to gazu zaczął chlac 7/100 LPG

Znaczy, coś miał zepsute...

co do odczytywaniu błędów-nigdy nie zapalił sie ani na chwilę check engine-wiec żadnych błędów raczej niema.

Cytat:
2008-03-21 21:16:51, pyrekcb pisze:
Znaczy, coś miał zepsute...

Tak poprawiło ASO na początku palił normalnie 7-8 w miescie po wizycie w ASO 10 niestety jadąc z powrotem do aso mówili ze wszytko jest w porządku i to niemozliwe zeby tyle palił

Fachowcy..

Cytat:
2008-03-22 01:57:08, Kula69 pisze:
Tak poprawiło ASO na początku palił normalnie 7-8 w miescie po wizycie w ASO 10 niestety jadąc z powrotem do aso mówili ze wszytko jest w porządku i to niemozliwe zeby tyle palił

a może było tak jak w rozmowach kontrolowanych:
"no i jak się po tym czujesz? Gorzej. Ale za to wyniki mam lepsze"

Cytat:
2008-03-21 01:12:17, tommi3737 pisze:
Witam Wiem ze to nie forum Matiza-ale pytam was-ponieważ od Matiza do Espero jest bardzo blisko. Przez ostatni tydzien jeździłem Matizem mojej dziewczyny. -przebieg 80tys km -ostatnio robiony rozrząd/luz na zaworach -filtr powietrza wymieniany -wymieniane swiece-NGK V-LINE -opony w standardowym rozmiarze-cisnienie dobre -wersja TOP(wspomaganie, 2 poduszki, szybki elektr., ABS) Spalił mi 10l/100km po miescie benzyny. To prawie tyle co espero mi gazu pali. Czy ktos ma jakis pomysl-jaka moze byc przyczyna tak wysokiego spalania?? Auto wlasciwie pali tyle od kąd go kupilismy.

bardzo blisko? Pokaz 2 chocby podobne elementy

Cytat:
2008-03-22 12:17:15, pawel12356 pisze:
bardzo blisko? Pokaz 2 chocby podobne elementy

1. znaczek

2. kierownica

Cytat:
2008-03-22 01:50:17, tommi3737 pisze:
co do odczytywaniu błędów-nigdy nie zapalił sie ani na chwilę check engine-wiec żadnych błędów raczej niema.

U mnie nie palił się CHEC ENGINE, a komp wywalał 5 błędów - nie wszystkie błędy są sygnalizowane lampką (tak samo jest w Espero i Pooldku z osprzętem BOSCHa).

Sprawdź błędy !

OK-sprawdzę te błędy

postawiam filtr paliwa.

i tego ci w błędach kompa nie wypisze.

Cytat:
2008-04-08 10:47:12, Adminek pisze:
postawiam filtr paliwa. i tego ci w błędach kompa nie wypisze.

troche niebardzo rozumiem jak stary filtr paliwa moze wpłynąć na wzrost spalania....ale akurat dzisiaj kupilem filtr paliwa do matiza i termostat-jutro postaram sie wymienic. CHociaż wątpie w powodzenie...

dzisiaj wymieniłem filtr paliwa i termostat w Matizie-zobaczymy czy bedzie jakas różnica
Co do samej wymiany musze powiedziec-tak jak w espero 1.5 wymiana termostatu to max 5 minut to w matizie to conajmniej 30. Zeby w matizie wymienic termostat trzeba wyjąc akumulator, odkrecic pokrywę filtra powietrza razem z rurą do przepustnicy-i dostęp jest w dalszym ciągu kijowy. Jednak wymiana filtra paliwa w matizie to 10 minut. Niema tu co zardzewieć i wymiana filtra jest banalna-w espero musialem ciąć, kombinowac itp.

hmm nie chce mi sie tego tłumaczyć ale zapchany filtr paliwa w innych modelach powodował spalanie 100% większe niż normalnie.