MUTTteam-opinie, sugestie, tworcza krytyka

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Strona MUTTteam Pod linkiem strona zespołu, może nie jest to fiat ale ze z malucha ma mechanikę myślę ze może trafić na to forum. proszę o wszelkie sugestie, podpowiedzi i twórczą krytykę projektu.

ładna i wyrazista stronka.
Pytanie tylko kiedy będą jakieś fotki mutt'a?

Mutt jak na razie jest w fazie rozpoczynania spawania ramy, ponieważ wyznaczyliśmy sobie termin ukończenia spawania ramy i próbnego montażu na konie kwietnia zdjęcia będą pojawiać sie na bieżąco. Myślę ze gotowy i "dopięty na ostatni guzik" mutt zostanie pokazany w Maju. Pierwszy start 12-15 czerwca wiec to jest Dead line.

Czy pomysł jest aby tak beznadziejny ze nikt nic nie chce napisać?

pomysl ciekawy, tyle ze brak 4x4 w takiej "terenowce" oznacza ze bedzie to taki uterenowiony melex albo bardzo ladnie wykonany "rurak" , bedzie fajny nowy i kolorowy ale w tym przedziale cenowym w jakim widze to auto bedzie mozna kupic jakiegos zdezelowanego samuraja albo nive i miec prawdziwe 4x4 tym autkiem bedzie mozna teren pokonywac jedynie z rozpedu, jakis stop,piach, podjazd wymagajacy kilku podejsc i mutt polegnie, tak sadze, dopuki nie zobacze jak to jezdzi

Przeciez buggy startuja w Dakarze i roznych Baja i daja rade, kwestia nacisku na tyl i wagi pojazdu. Ale fakt ze trzeba po prostu zapieprzac i niektore przeszkody brac rozpedem.

tak tylko wyscigi typu baja mają zupelnie inny charakter, poza tym tam jest i po 500 koni mocy

pomysl ciekawy , bardzo fajna stylistyka pojazdu ,mysle ze napewno przypadł by do gustu osobom zwiazanymi z militariami , niejestem jednak przekonany udziału tego pojazdu w rajdach terenowych bo zawiele to nim raczej nie bedzie mozna zawalczyc , najwiekszym plusem bedzie napewno niska waga i małe gabaryty za to minusem ...silnik , wiem na ile stać malca w terenie i niestety naped na jedna os niezawsze daje rade pozatym nawet na mocnym silniku i krótkiej skrzyni odczuwalne były by braki w mocy a wiekszosc trudnosci w terenie trzeba by pokonywac pełnym ogniem co nie najlepiej działało by na zawias . pomimo tych kilku krytycznych uwag stwierdzam jednak że wspaniały projekt z przeznaczeniem na średnio-łetwe warunki .... licze na dobrą fotoreklacje z budowy

Po pierwsze bardzo Wam dziękuje za zainteresowanie tematem.

Teraz po kolei:

-Padla propozycja zakupu Nivy lub Samurai'a, otoz rozważałem to i po przejrzeniu argumentów za i przeciw zdecydowałem o budowie MUTTA. Czemu? Samurai za 6000 to skarbonka do której trzeba dorzucić co najmniej drugie tyle żeby osiągnął stan sprawności. Niva ma bardzo "miękkie" nadwozie i pokazuje to nader często.
-Co do tylko tylnego napędu może rzeczywiście porównywanie MUTTA z mocą ok 30 KM z buggy Dudziaka czy Schlessera jest nieco na wyrost ale te konstrukcje pokazują ze niska masa i odpowiednia technika jazdy pozwala ten "mankament" ominąć. Może lepszym porównaniem był by tu Kubbelwagen tez nie za mocny ale radzący sobie w terenie niezle.

-Przed decyzja o budowie MUTTA oglądałem strony popularnych rorowców i na zamieszczanych tam filmach widać ze radzą sobie bardzo dobrze a maja na ogol "zimowki" na kolach i skrzynie o seryjnym przelozeniu. Oczywiscie ostateczna dzielnosc terenowa MUTT'a "wyjdzie w praniu, ale biorac pod uwage zalozenia konstrukcyjne tego samochodu jestem pelen optymizmu i mam nadzieje sie nie rozczaruje.

no ja tez czekam na relacje z budowy bo zapowiada sie baardzo interesujaco.
gdzie powstaje ten projekt? w tychach?

W Tychach powstaje rama i zostanie zmontowany MUTT, czesci przygotowuje u siebie w Balicach.

to moze podskoczymy do ciebie z pterockiem, bo my mieszkamy w rzasce

Cytat:
2008-03-29 08:37:50, Poochaty pisze:
to moze podskoczymy do ciebie z pterockiem, bo my mieszkamy w rzasce

Ja nie mam nic przeciwko a nawet sporo za daj na priva jakis namiar GG, kom to sie ugadamy

ZDJĘCIA

Dawno się w tym temacie nic nie działo więc wrzucam link do albumu z kilkoma zdjęciami. Tak więc drodzy koledzy ostrzcie szydła waszej ciętej krytyki a ja nastawiam rzyć cobyście mieli w co nimi uderzyć.

Coś Wam się nic nie chce komentować, aż dziw bierze

Trochę mnie ta klatka z profili niepokoi (może niepotrzebnie?) ale tak poza tym to jakoś pozytywne wrażenie na mnie zrobiło - zazwyczaj takie zabawki mnie odpychają a ten jest... fajny.

[ wiadomość edytowana przez: jaqo dnia 2012-01-11 15:09:46 ]

W jakim sensie Cię niepokoi, dodaj co nieco bo każda opinia się przyda? Chodzi Ci o jej wytrzymałość przy ewentualnym dachowaniu? Profil został tu użyty ze względu na potrzebę uzyskania założonego efektu stylistycznego to jedno a drugie to uproszczenie kwestii montażowych.

No nie znam sie na terenowkach ale w samochodach wyscigowych/rajdowych klatka musi byc zrobiona z rur i to odpowiednich (zał. j) i Ja bym się tego trzymał przy budowie klatek. Tutaj oczywiscie predkości są inne i obciążenia też więc pewnie jeśli ktoś to przemyślał to jest wystarczająco wytrzymała - ale tego to ja już nie wiem

fajny wozik, nawet mniejszy niz moja panda mk1 4x4 to juz jezdzi? czy narazie gotowe nadwozie? ciekawi mnie jak mutt sobie bedzie radzil w terenie , kiedy testy?

nie za duzy zwis tylny? jak to ma isc w teren...