Pomocy w doborze felg do E39

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam
Mam ochotę upiększyć moją becie i założyć jej felgi 17' z oponą 235 i profilu 45. http://moto.allegro.pl/item329471301_bmw_e39_felgi_17_w_bdb_stanie_z_oponami.html
Samochód służy jako auto rodzinne i chciałby żeby tak pozostało jeśli chodzi o komfort. W tej chwili jeżdżę na 15 i jest ok. Może ktoś z kolegów miał lub ma przyjemność jeździć na takich felgach i ma w tej kwestii jakieś doświadczenie. Z góry dziękuję za pomoc.

Komfort jazdy będzie OK pod warunkiem, że będziesz jeżdził po prostych nawierzchniach . Użyj wyszukiwarki, było na ten temat.

tylko te opony są zimowe, radziłbym poszukac na letnich pozdro

Cytat:
Komfort jazdy będzie OK pod warunkiem, że będziesz jeżdził po prostych nawierzchniach

Swięte słowa. Sam na lato mam 16tki i jest w miare, 17tki raczej nie na nasze dziury. Do tego przy szerokich kapciach zawieszenie dość szybko leci, a to niestety kosztuje. Proponuje zapodać 16tki, to jest dobry kompromis.
Pozdrawiam kolege z Olsztyna

Cytat:
2008-03-21 22:47:26, BeeMWe pisze:
Swięte słowa. Sam na lato mam 16tki i jest w miare, 17tki raczej nie na nasze dziury. Do tego przy szerokich kapciach zawieszenie dość szybko leci, a to niestety kosztuje. Proponuje zapodać 16tki, to jest dobry kompromis. Pozdrawiam kolege z Olsztyna

hehe to co bys na 20" powiedział

Cytat:
hehe to co bys na 20" powiedział

hehe, 20tki to tylko dla Pimpa from Westside albo dla polskich masochistów z żelaznymi nerwami i dużymi portfelami. Ale przyznam fura na felach 20", 22" czy 24" ładnie się prezentuje

mi się wydaje że żeby założyć 20 cali (a jak nie to 22 już na pewno) do e39 to trzeba by chyba już jakieś przeróbki robić... zakładał kiedyś ktoś coś takiego do e39?? takie koła podnoszą samochód więc jak ktoś chce mieć nisko zawieszony to takie rozmiary już nie wchodzą w gre, no chyba żeby założyć jakieś progi/fartuchy ale to już mała kpina.

co do tematu myślę że 17-18 cali to max w e39 żeby i ładnie wyglądała i świetnie się prowadziła.

[ wiadomość edytowana przez: kirpek dnia 2008-03-25 22:35:52 ]

troche sie oftop zrobił.. znam kilka 7ek na 20calach tematyka 7 jest mi znacznie blizsza

Cytat:
2008-03-25 22:29:57, kirpek pisze:
mi się wydaje że żeby założyć 20 cali (a jak nie to 22 już na pewno) do e39 to trzeba by chyba już jakieś przeróbki robić... zakładał kiedyś ktoś coś takiego do e39?? takie koła podnoszą samochód więc jak ktoś chce mieć nisko zawieszony to takie rozmiary już nie wchodzą w gre, no chyba żeby założyć jakieś progi/fartuchy ale to już mała kpina. co do tematu myślę że 17-18 cali to max w e39 żeby i ładnie wyglądała i świetnie się prowadziła. [ wiadomość edytowana przez: kirpek dnia 2008-03-25 22:35:52 ]

gościu który mi sprzedawał swoje felgi 18" założył 20" E39 M5 postaram sie wieczorem wrzucic fotki bo teraz musze leciec do pracy, pozdro

[ wiadomość edytowana przez: elroy_85 dnia 2008-03-26 23:37:47 ]

wygląda bosko tylko hehe ciekawe jak jeździ po polskich dakarowych drogach sądząc po miejscu w nadkolach na większe koła to trzeba już coś dłubać. jestem tylko ciekaw jak wyglądały by czasy przejazdach na poszczególnych rozmiarach kół oraz jak przyśpieszenia wyglądają.. na bank na takich kołach będzie miał wyższą prędkość maksymalną, a przy nie zbyt dużej szerokości nawet spalanie może spaść.

Jakoś nie mogę dostrzec tego piękna.
Określił bym to jako ......oryginalny wygląd.

Kaszana przerost formy nad trescia takie pieknie M5 i tak zniszczone kołami mysle ze do E39 to jednak max 18" a 20" zostawmy dla seri 7.. dodam ze na moje 17" i 255 z tyłu tez musiałem wycinac nadkola :/

pzdr

eee. mi się podoba jak stoi. robi wrażenie. jednak jeśli chodzi o jazdę to jak mówiłem wcześniej 18" max. bo nie ma się co oszukiwać jeśli coś pasuje to nie znaczy że będzie działać. do tego mi się wydaje że trzeba mocno usztywnić takie zawieszenie aby przypadkiem nie chowało się zbyt mocno w nadkolach...

Sa pewne granice i koles od M-ki je przekroczył ale o gustach nie bedziemy dyskutowac.. ponadto zrobił sobie taczke z auta (cena lansu jest wysoka ale j/w) i teraz musi wyłapywac dziury zanim w nie wjedzie tez mi przyjemnosc z jazdy M-ką szukac dziur heheh

pzdr

Znam gościa z włocławka co w zeszłe lato założył 21 cali do e32 koła miał oryginał Alpina-y bardzo fajnie to wyglądało lecz musiał odziwo przód obniżyć (tak - obniżyć) bo jak stała na 21 to przód wyglądał jak w jeepie - prześwit psuł wszystko - obciął sprężynę o jeden zwój i było ok. mam gdzieś fotkę z majówki jak znajde to wrzuce, sedno sprawy takie że myślę iż 17 cali to troche mało czy w e39 czy e34 a już napewno w e32. Obstawałbym przy 18 cali i papciach 235/45.

Byc moze jestem juz stary ale 17 jest dla mnie optymalnie na E32 oczywiscie

Co do kolesia z alpinami to ciekawe ze ma na 21" a na sprezyny obnizajace juz nie starczyło

pzdr

Sam wiesz jak niektórzy podchodzą do sprawy - liczy się efekt, zbierał pewnie pare lat na alu i jak dozbierał od razu kupił nic innego się już nie liczyło tylko to że ma duże fele a zawiecha - po co... to tak jak z np. tłumikami kupuje się byle "rojde" już nie chodzi tu czy bmw ale obojętnie silnik 1.6 czy inny - mały i od razu pierwsze co to wydech przekroju rynny... ten sam efekt.

Ja mam dokładnie taki rozmiar u siebie (235/45/17) da się jeździć no i auto wygląda kozacko... właśnie jutro jadę po nówki opony Bridgestone Potenza

Co do rozmiarów to mój koles w e36 latał na 19"
BTW. Taka felgę jak chcesz kupić mam na zapasie

Jak niektórzy wiedzą mam duże doświadczenie z E39 i ja też uważam ze 18" to max. Na 19" uważam ze już wygląda mniej estetycznie nawet niektóre wzory 18" nie pasują optycznie, tak jak niektóre modele 17" będą się wydawały za małe.
Kornat a u Ciebie mimo wszystko bym widział ładne 18" takie jak "M paralelspeiche styling 37", bardzo ładnie by się komponowało z resztą M-pakietu, który jest bardziej pociągnięty w do ziemi, a jak jeszcze masz M-zawieche to już wogole byłaby miazga
Powiedz jeszcze te oponki po które jedziesz masz w jakiś fajnych cenach? Interesują mnie 275x40x19