Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() sterciu T E L E T U B I Ś ![]() wypożycz kampera !!! dolnyśląsk lub wielkopolska | 2008-03-23 22:57:07 Otóz jak w temacie chodzi mi o zakup auta z zagranicy. Otóż jezeli na umowie niemieckiej widnieja dwie osoby jako kupujące to jak to jest z Urzedem Skarbowym ??? Nie chodzi o zniżki w ubezpieczalni ale o wrzucenie poprostu auta jako środek trwały ale zeby to zrobić to musi byc w dowodzie przynajmniej jako współwłaściciel wpisany własciciel firmy. Teraz trzeba płacic "ukryty podatek" w kwocie 150zł za wydanie zaswiadczenia VAT 25 ze auto jest zwolnione z podatku. To płaci osoba kupujaca na którą umowa jest wystawiona , ale co jest jezleli na umowie widnieją dwie osoby ?? Płaci sie 2x150zł ?? Jezeli tak to jest jawne okradania ludzi... Orientuje sie ktoś w tych sprawach ?? Moze sprowadzał auto które było zakupione i miało współwłacicieli dwóch ?? |
![]() Plumoza TOYOTA DRIVER Toyota Carina II CT150 Łódź | 2008-05-25 08:17:56 Podepnę się pod temat.Mam takie samo pytanie odnośnie Vat -25.I jeszcze jedno ;jak załatwić z Niemcem cenę auta na umowie by zapłacić najmniejszą akcyzę,w moim przypadki jest to 13,6%.Podobno umowa dla Niemca jest zbędnym papierkiem ![]() |
![]() sterciu T E L E T U B I Ś ![]() wypożycz kampera !!! dolnyśląsk lub wielkopolska | 2008-05-25 20:58:22 W niemczech jest sie włascicielem auta na zasadzie posiadania małego briefu i duzego briefu. Jak ma sie te dwa dokumenty to sie jest włascicielem i zadnych umów tam nie trzeba. Zwykle niemcy tez sprzedają polakom auta bez umowy a reszte mozna sobie dopowiedziec ![]() Ja jeszcze auta nie zarejestrowalem bo ubezpieczyłem je u nas i jezdze narazie na niemieckich blachach ale podobno wpisuje sie w US tylko jednego z włascicieli na druku VAT 24 i jeden własciciel podobno wystarczy. Tak doczytałem na innych forach w necie przynajmniej. Jezeli masz auto dostawcze /cieżarowe kupic to kwota na umowie jest nie wazna poniewaz akcyzy sie nie płaci za dostawcze. Jezeli osobówki to najlepiej jak najnizsza zeby była kwota. |
![]() mkr TOYOTA DRIVER IS 200 & Lancer X Wrocław | 2008-05-27 07:24:31 Cześć ![]() No to ja się przydam na coś, bo przerobiłem współwłasność auta. Jak ściągałem Lexa, to na umowie i fakturze (kupiony w salonie) były dwie osoby - ja i ojciec. Podobnie było na wszystkich innych dokumentach, ale... no właśnie - musicie napisać oświadczenie w jakim procencie auto czyje jest, to jest potrzebne dla podatku akcyzowego, który płaci się proporcjonalnie do udziału w samochodzie - każdy ze swojego konta. Jeśli chodzi o VAT-25 - tam się wpisuje jedną osobę - "większego" właściciela i płaci się za to tylko raz ![]() ![]() Odnośnie pozostałej procedury - polecam stronę http://www.autokalkulator.pl/ Jednak warto wiedzieć, że w niektórych miastach bywa różnie z kolejnością - np. w US w Opolu nie wymagają papierów z UC, a gdzie indziej tak... |
![]() Plumoza TOYOTA DRIVER Toyota Carina II CT150 Łódź | 2008-05-27 07:52:31
|
![]() mkr TOYOTA DRIVER IS 200 & Lancer X Wrocław | 2008-05-30 10:24:10 Nie wiem, co wtedy, najlepiej zapytać się w skarbówce. Ale po co tak sobie życie komplikować, napiszcie oświadczenie, ze jeden dał 51%, a drugi 49% i będzie załatwione ![]() ![]() |