MotoNews.pl

Samara - jaki olej do skrzyni biegów !!!

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Posiadam lade samare 2108 skrzynie biegów mam 4 biegowa, jaki olej wlewac do skrzyni ?? Ksiazki mowia ze olej silnikowy 15w40, niektoprzy mechanicy mowia ze hipol o lepkosci 80, zdania sa sprzeczne - moze jest to zalerzna od typu skrzyni biegów. Slyszałem przypadki ze goscie zazyczyli sobie wymiane oleju z hipolu na silnikowy i byli nie zadowoleni, moj sasiad wymienil kiedys na hipol i po 2 dniach zmienil na silnikowy bo stwierdzil ze skrzynia straszie ciezko chodzi a na silnikowym jest wszystko ok.

Czekam na wasza opinie

Ps: pewnie temat byl juz poruszany ale licze na wyrozumialosc - Sorki za bledy !!!

[ wiadomość edytowana przez: dcnt dnia 2005-01-13 16:11:14 ]
[ powód edycji: zmiana tematu ]

Był kiedys ten temat poruszany na forum autolady. Z tego co pamietam, przeważały głosy, że nie ma potrzeby lania oleju silnikowego. Ja od czasu kupna jeszcze nie zmieniałem.......

I jak tam Paczku po wizycie w serwisie w Bibicach. Jest jakaś poprawa? Jak w końcu z kompresją?
Andrzej

Kompresji an koniec nie sprawdzali i raczje sie nie poprawila, jedynie moze sie poprawic jak pierscienie sie dotra co jest calkiem prawdopodobne , ale ogulnie jestem zadowolony, mimo ze zaplacilem 150zl ale co sie nie robi dla swojej kochanej lajdaczki ) Teraz to tylko mysle co z tym olejem bo sa 2 szkoly i nie wiem ktorej sluchac

Czy mial ktos kiedys problemy jak wlal olej silnikowy do skrzyni biegow, bo slyszalem o przypadkach ze jak ktos wlal chipolu to mial probolemy

Paczku, do skrzyni biegów inaczej zwanej skrzynią przekładniową stosuje się olej do przekładni czyli np. Hipol. Nie wiem skąd te wynalazki z olejem silnikowym. A to co niektórzy mówią że im skrzynka ciężko chodzi to nie wina Hipola tylko efekt stanu technicznego skrzynki. W życiu nie wlewałem do skrzyń moich aut innego oleju niż Hipol i drążek dawało się zawsze przesuwać leciutko dwoma paluszkami. A jeżeli chodzi za ciężko to po prostu należy się zająć skrzynią .
Andrzej

Ja mam hipol w 2108, ale instrukcja faktycznie podaje olej silnikowy.

Moze chodzi o to, ze podczas mroznej rosyjskiej zimy hipol za bardzo gestnieje.

Mam pytanie.W mojej 2108 sypie sie powoli skrzynia 5b ciezko wchodzi 1 bieg (czasami musze 2 razy sprzeglo wcisnac jakby synchronizator ale zgrzytu nie ma) a jak wrzucam 2 bieg zbyt szybko lub na duzych obrotach to mam zgrzyt.Facecik ze zlomowca mowi ze ma skrzynie ^zdrowa^ i chce za nia 350 zl lub 450 z wymiana(jako dla stalego klienta).Orientuje sie ktos czy lepiej dac moja do regeracji czy kupic druga?co wyjdzie taniej? Pomozcie w podjeciu decyzji. Pozdro i dzieki.

[ wiadomość edytowana przez: Resor dnia 2003-12-20 17:43:53 ]

Ciężko powiedzieć, na pewno trzebaby dokładnie zbadać i jedną i drugą. Ja jakoś do części z szrottów przesadnego zaufania nie mam. Jak auto wylądowało na złomie to w 90% z powodu zużycia a tylko w 10% po dzwonie. A jak auto zużyte to i skrzynia tez raczej nie nówka. Ja np. bez rozbiórki i dokładnego obejrzenia bym do auta nic nie włożył. A być może w Twojej skrzyni wystarczy zmienić byle pierdołę żeby działała OK.
Pozdrawiam
Andrzej

A może masz żle przymocowany drązek zmiany biegów. Jak zmieniałem tarcze sprzęgła zauważyłem , że dużo zależy od zamocowania "drązka " przekładni ze skrzynią biegów- najlepiej robić to we 2 osoby,jedna kręci pod spodem(obok rury wydechowej-2 śrubki chyba 13) a drugi w aucie patrzy jak wchodzą biegi.Dzwignia może być przechylona do przodu - wtedy będzie problem z I i III i V i Wstek,: do tyłu - II i IV; jeżeli na boki to nie wrzucisz albo jednej albo drugiej grupy biegów.
Jeżeli ostatnio coś robiłeś przy skyni to na pewno to to.
nie wiem czy dobrze to opisałem........

Witam
hmmm... trudno jednoznacznie odpowiedzieć, co wybrać, jak mówi Andrzej, tatmta skrzynia tez może być bardzo zuzyta.
ciekawe ile kosztowałby naprawa Twojej skrzyni?. w sumie jeśli masz trochę zdolności manualnych i garaz, mozesz zrobić to samemu, trzebaby się w sklepie dowiedziec ile kosztują czesci do wymiany, przede wszystkim synchronizatory I i II biegu, , moze i jakies koła zebate, dolicz do tego komplet uszczelek i nowy olej.
tak czy inaczej tamtą skrzynie, też musiałbyś przejrzeć, i zamontowac

Dzieki za wiadomosci.Nie mam garazu ani pojecia jak sie do tego zabrac.Wiem ze samo zdjecie skrzyni w warsztacie kosztuje 200 zl nie wiem po ile sa czesci i ta robocizna.Wiec najlepszym choc ryzykownym rozwiazaniem wydaje mi sie kupno i wymiana na zlomie za 450zl.Facet ma zlomowisko w goscicinie (za wejherowem)kilka razy u niego bylem (po klape,rozrusznik i inne pierdolki)i jak narazie nie zawiodlem sie na nim.A moze ktos z klubowiczow(w 3miescie) ma garaz i chce zarobic (koniec stycznia lub lutego)???

Witam
no jeśli z motażem, to cena raczej przystepna, no i od razu mozna wypróbować.., jakby coś było nie tak to mozesz sie targowac

z doświadsczenia wiem że części do skrzyń nie należą do najtanszych kupowałem ostatnio do swojej kilka rzeczy i za przesówką i dwa widelce i łożysko igiełkowe wałka sprzęglwego zapłaciłem 180 zł nie wspomne o kąplecie łożysk który też oscyluje w tych okolicach a koła zębate ... lepiej nie mówić , pracuje w serwisie fiata i tam też części do skrzyni są super drogie np komplet jednego z biegów potrafi kosztować ponad 1000 zł także chyba jednak lepiej kupować co jakiś czas używane skrzynie niż je naprawiać

Witam
Dobry, sorki za offtopic, ale ile moze kosztowac wymiana synchronizatorów do SC, 1 i 2 biegu?.. w firmówce nam zdycha kastka, i zastanawiamy się czy naprawiac czy przyzwyczajać sie?..
tzn jeśli chodzi o mnie to ja i tak wole ładę Ładę, jak mam wybór szczególnie gdzieś dalej, to wybieram, wiadomo co

[quote]
2003-07-16 11:27:47, Paczek pisze:
Posiadam lade samare 2108 skrzynie biegów mam 4 biegowa, jaki olej wlewac do skrzyni ?? Ksiazki mowia ze olej silnikowy 15w40, niektoprzy mechanicy mowia ze hipol o lepkosci 80, zdania sa sprzeczne - moze jest to zalerzna od typu skrzyni biegów. Slyszałem przypadki ze goscie zazyczyli sobie wymiane oleju z hipolu na silnikowy i byli nie zadowoleni, moj sasiad wymienil kiedys na hipol i po 2 dniach zmienil na silnikowy bo stwierdzil ze skrzynia straszie ciezko chodzi a na silnikowym jest wszystko ok.

Czekam na wasza opinie

Kochani moi ładziarze aż przykro czytać. Skoro instrukcja samochodu SAMARA mówi wyraźnie że trzeba lać olej silnikowy to oczym wy rozprawiacie. Miałem samarę lat 7 zawsze stosowałem sie do tego zapisu w instrukcji i było bardzo bardzo w porząku i zimą i latem. A moze podpowiecie qmplowi zeby jeździł na oleju napedowym zamiast na etylinie. Poniosło mnie.Bez urazy. Pozdrawki

a wie ktoś co pisze w instrukcji 2107 ???

bo ja zawsze lałem hipolu (do każdego z resztą auta,które miałem) i było ok.
podejrzewam z resztą,że po wlaniu hipolu do skrzyni samary też by nic się nie stało.... po prostu jest to gęstszy olej. chyba,że ktoś mi powie,że ma jakieś inne właściwości

Sheriffnt dokładnie nie wiem ile to może kosztować ale się jutro dowiem jaki jest koszt naprawy i części jak pójde do roboty tyle że nie jestem pewien czy same synchronizatory wystarczą ale postaram się dowiedzieć i dam znać

Do samary olej silnikowy można lać , ale jest to zalecane raczej w krajach gdzie zima trwa co najmniej pól roku(W finlandii chyba tak zalewają skrzynie biegów), czyli tak jak pisze Soop
miałem zawsze wlany przekładniowy Castrol 80W90 i było OK, ale w zimie przy minus 25 lewarek chodził cięzko zanim się olekj nie rozgrzał - to fakt.
Myslę ,że i jedno i drugie moze byc w samarze spokojnie stosowane.

Witam
Dzięki Dobry, tak chociaż orientacyjnie mnie to interesi,
a co do oleju, to jak sie robi - nascie stopni, to i w klasykach lewarek trudno rano poruszyc, nawet bez wciśniecia sprzegła trudno zakręcić silnikiem. Może w styczniu uda mi się zmienić olej w skrzyni na jakiś syntetyk, w sklepie Krzyś w Gdyni, gosć poleca mi jakiś TEXACO..i tak czeka mnie rozbiórka szkrzyni biegów, łozysko mi wyje coraz bardziej, więc mogę ją przy okazji dosczelnic na okolicznosc wymiany oleju.
Po nowym roku bedę miał częsciej do dyspozycji słuzbowe auto, albo Cytryna juz bedzie na chodzie, więc bezie można Ładę odstawić do drobnego remontu
a moze ktoś ma doświadczenia z syntetykiem w skrzyni biegów?..