Czy jest zwyzka przy oplacie za oc gdy nie ma przegladu?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
j.w.

chce zmienic ubezpieczyciela takze musze mu dac papier do łapy a nie jestem w stanie zrobic przed oplaceniem oc przegladu.

Nie jestem pewien, ale chyba musisz posiadać BT, żeby dostać OC.

pozdr.

płaciłem oc ostatnio i zadnej zwyzki nie dali , ale słyszałem że mogą nie podpisac umowy jak nie bedzie przeglądu

Cytat:
płaciłem oc ostatnio i zadnej zwyzki nie dali , ale słyszałem że mogą nie podpisac umowy jak nie bedzie przeglądu

No ja właśnie tak miałem, babka powiedziała, żebym najpierw zrobił przegląd i dopiero podpisze.

a jak ktoś ma auto złom, który nie ma szans na przegląd to co ma zrobić? jest obowiązek posiadania OC i taki sam obowiązek ma TU zawrzeć z Tobą umowę.

nie masz obowiazku miec sprawnego (jesli nim nie jezdzisz) auta wiec jak ubezpieczalnia robi fochy to idz do kierownika. Nie wyplaca ubezpieczenia jak nie masz bt w chwili wypadku i tyle

w regulaminach polisy OC jest podobno taki zapis ze brak przeglądu (aktualnego w dniu podpisania umowy) może powodowac odmówienie zawarcia polisy lub wzwyżke (ja usłyszałem +100%)

placisz wtedy podwojna stawke, jest to pewna informacja

jak nie miałem przeglądu to nie chcieli mi przedłużyć, a w zasadzie sporządzić nowej umowy na inną pojemność. Musiałem zrobić badanie i dopiero poszło

musisz połazić po ubezpieczycielach i popytać. Prawo w takim przypadku nie robi żadnych zastrzeżeń... wymaga jedynie aby auto miało opłacone OC (nieważne czy jeździ czy nie).
W takim razie zwyżka 100% czy jakoś tak zajeży od ubezpieczalni i OWU (ogólnych warunków ubezpieczeń) jakie stosują. Napewno ktoś Ci ubezpieczy bez problemu - wszystko jest kwestią czasu i Twojej wytrwałości...

W ubiegłym roku chcąc opłacić malucha musiałem zrobić wcześniej przegląd by nie płacić zwyżki 100% w HDI samopomoc.