Szyberdach mk6=>mk5

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Mam pytanko, szukałem na forum ale znalazłem tyko odp. że szyber pasuję z MK7 do MK6 a mnie interesuje czy pasuje z MK6 do MK5 obie wersje to buda 3D. Posiadam szyberdach oryginalny manualny a chcę założyć elektryczny, mogę kupić kompletny szyberdach jednak nie wiem czy w MK6 był taki sam jak w MK5...

Cytat:
2008-03-27 12:57:39, Jarwiks pisze:
Mam pytanko, szukałem na forum ale znalazłem tyko odp. że szyber pasuję z MK7 do MK6 a mnie interesuje czy pasuje z MK6 do MK5 obie wersje to buda 3D. Posiadam szyberdach oryginalny manualny a chcę założyć elektryczny, mogę kupić kompletny szyberdach jednak nie wiem czy w MK6 był taki sam jak w MK5...

kup sam silnik po co ci cały szyber - ja przekładalem z mkV a miałem mkVI i działało

Cytat:
2008-03-27 13:00:49, lukas_s pisze:
kup sam silnik po co ci cały szyber - ja przekładalem z mkV a miałem mkVI i działało

To pod warunkiem, że szyber ma mocowanie na silnik.

Cytat:
2008-03-27 13:33:19, Shaq pisze:
To pod warunkiem, że szyber ma mocowanie na silnik.

zapomniałem dodać

Cytat:
2008-03-27 12:57:39, Jarwiks pisze:

Będzie pasował, ja tak zakładałem ( z mk6 do mk5)
Do szyberdachu MK5 nie da się dołożyć silniczka bo nie ma mocowań.
Szyberdach pod silniczek ma szeroką obudowę rączki a w szyberdachu mk5 jest wąska obudowa rączki!

kolega zagore1 ma rację dlatego chcę kupić cały szyberdach ;p i nie wiedziałem czy pasuje, dzięki za pomoc

Pasuje, w 1,5 godziny będziesz miał piękny z guziczkiem

Cytat:
2008-03-27 13:50:19, Wojo pisze:
Pasuje, w 1,5 godziny będziesz miał piękny z guziczkiem

tylko uważaj z elektryką - wiem z autopsji że czasem jak jej nie ma to nie idzie po Naszej myśli tzn. szybko, łatwo i przyjemnie

P.S.
Wojo się chyba ze mną zgodzi

Cytat:
2008-03-27 13:47:35, Jarwiks pisze:
kolega zagore1 ma rację dlatego chcę kupić cały szyberdach ;p i nie wiedziałem czy pasuje, dzięki za pomoc

Możesz mieć trochę zabawy z wężykami odprowaczającymi wodę . Szyberdach w mk6 ma węższe wężyki (i te metalowe końcówki na które się zakłada te wężyki) trzeba te końcówki okręcić taśmą izolacyjną aby pasowały do wężyków od mk5, bo inaczej będzie Ci ciekło!!

Cytat:
2008-03-27 13:52:36, lukas_s pisze:
P.S. Wojo się chyba ze mną zgodzi

W całej rozciągłości.

Prądu jest albo za dużo i się wszystko pali dookoła....
Albo za mało i nic nie chce działać

Przy szyberku było akurat za mało i szyby boczne nie wiedzieć czemu nie działały, a zostały otwarte.... więc nam to z Frysiem zajęło trochę

Hehe no ja mam nadzieję że nie będzie tak źle i wszystko pójdzie OK z tym że wiem że nie zawsze idzie po naszej myśli... :/
Ale mam nadzieję że jak coś będe mógł liczyć na waszą pomoc
Dzięki za wasze uwagi co do montażu szyberka
Ps. Wojo podłączałeś szyberek tak jak powinien być oryginalnie podłączony?
Długo ściąga się podsufitke? Ten szyberek jest w jakiś sposób przykręcany do dachu? :>

Nie, ja poszedłem na łatwiznę i pociągnąłem z akumulatora z bezpiecznikiem i już

Podsufitkę wyciągasz przez tylną klapę, ściągając wcześniej słupki, uchwyty itp. Leci szybko w sumie. Sam szyberek już nie pamiętam, ale widać dokładnie śruby.

Cytat:
2008-03-27 14:31:31, Jarwiks pisze:
Hehe no ja mam nadzieję że nie będzie tak źle i wszystko pójdzie OK z tym że wiem że nie zawsze idzie po naszej myśli... :/ Ale mam nadzieję że jak coś będe mógł liczyć na waszą pomoc Dzięki za wasze uwagi co do montażu szyberka Ps. Wojo podłączałeś szyberek tak jak powinien być oryginalnie podłączony? Długo ściąga się podsufitke? Ten szyberek jest w jakiś sposób przykręcany do dachu? :>

Ja podłączałem tak jak w oryginale
Jest chyba w poradach pokazane gdzie trzeba się podłączyć!

Mam już szyberek za co jestem ogromnie wdzięczny dla kolegi z forum Mam małe pytanko, chodzi o to, że chciałbym zabrać się za jego montaż i mam pytanie co do podsufitki, aby ją zdjąć wiem że trzeba ściągnąć wszystkie mocowania i mam pytanie czy one schodzą lekko, czy trzeba podważać jakoś słupki, są gdzieś ukryte mocowania? Po prostu nie chce czegoś połamać i spaprać całej roboty...

Cytat:
2008-04-01 22:26:39, Jarwiks pisze:
Mam już szyberek za co jestem ogromnie wdzięczny dla kolegi z forum Mam małe pytanko, chodzi o to, że chciałbym zabrać się za jego montaż i mam pytanie co do podsufitki, aby ją zdjąć wiem że trzeba ściągnąć wszystkie mocowania i mam pytanie czy one schodzą lekko, czy trzeba podważać jakoś słupki, są gdzieś ukryte mocowania? Po prostu nie chce czegoś połamać i spaprać całej roboty...

Z sciąganiem podsufitki nie ma problemu, 5 minut roboty ,odkręcasz rączkę od szyberdachu (tu czasem jest problem więc musisz mieć dobry śrubokręt), odkręcasz plastik,następnie mocowania słoneczników , 3 rączki. Po założeniu szyberdachu trzeba będzie podciąć podsufitkę bo otwór w podsufitce do el. szyberdachu jest większy!
A do demontażu i montażu dobrze mieć kogoś do pomocy bo szyber trochę waży a człowiek ma tylko dwie ręce

Wszystko pięknie ładnie, szyber zamontowany ale mam mały problem... :/ wcześniejsze mocowanie słoneczników było takie że uchwyty słonecznika te środkowe były wsadzone w blach i trzymały się na takim "zatrzasku" plus śruba, a aktualne są na obudowie silnika jednak nie mają tych "zatrzasków" i nie mam pojęcia jak je przykręcić do blachy :/
Ma ktoś jakiś pomysł? :>
Co do szyberka to muszę jeszcze elektrykę pociągnąć i zaopatrzyć się w przekaźnik R18 Mam nadzieję że wszystko będzie działać

Cytat:
2008-04-03 23:26:50, Jarwiks pisze:
... Upsss post dodał się dwa razy :/

Wina silnika forum.

No i pojawił się problem... wszystko miałem już zamontowane i czekałem na przekaźnik który dziś do mnie dojechał... włożyłem przekaźnik w skrzynkę bezpieczników i co się dzieje? Silnik nawet nie zareagował na naciśnięcie przycisku... :| sprawdziłem bezpiecznik ale jest cały. Dodam że naciskając przycisk miałem przekręcony kluczyk żeby zaraz pytań o to nie było ;p Wiecie co to może być?

mi zkaladal elektryk bez przekznika fordoskiego

heh... jakoś nie chce mi się teraz kasy na elektryka wydawać, szyber na 100% jest sprawny bo jak podłączałem na partyzantkę to działał ale skoro już mam przekaźnik to chciałbym żeby było tak jak w oryginale...