Silnik i inne klamoty z uno 1.4

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam,

Mam możliwość kupna silnika ze skrzynią z fiata Uno. Autko z 1995 roku , silnik 1.4 jednopunkt. Jakie napotkam trudności przy wkładaniu do 127 mk2 ? Może ktoś cos takiego przeprowadzał ? Kusi mnie wtrysk, skrzynia piątka i chyba optymalan moc jak na 127 - bodajże 70 km...

Co jeszcze z uno warto do 127 przełożyć ? może haple przednie ? W grę wchodzi tylko mechanika, wizualnie zostaje oldschool

Wtrysk jednopunktowy to najgorsze gówno jakiekolwiek mogli wymyślić....... lepszy gaźnik 2 gardzielowy i kolektor wydechowy pod 2-rurke.
Hamulce to zaciski pasują ale tarcze nie - tarcze musisz od poldka dać ale te typu lucas odsadzenie 46mm a nie jak w przypadku tarczy uno 40mm.....
A silnik to nie wiem jak tam masz mocowanie poduszek - jak na skrzynie pasuje (skrzynia od 900 na pewno nie pasuje) .... zamach i docisk dajesz od swojego silnika ze 127 tak samo rozrusznik.
Nie wiem czy poupychasz kolektory na silniku bez wywalenia puchy od nagrzewnicy.

ależ te 70 km mi wystarczy z nawiązką, jednopunkt niestraszny. Czy pożenię silnik z poduszkami z 7 mk2 ? Czy mam szanse bez cięcia podłużnicy zmieścić skrzynię z uno ? Ew. ma ktoś fotki przerobionej podłużnicy ?

Acha, obecnie siedzi motor 1050.....

zostaw skrzynie seryjną jak wejdzie ona na blok od 1,4...
A wejść napewno nie wejdzie bo to 5tka i jest dłuższa i nie tyle podłużnica co stabilizator wadzi

Przeróbkę pod skrzynię 5 z mk3 masz tu:
http://fiat127.webzdarma.cz/fanclub/tema51.htm

Nigdy nie miałem specjalnie do czynienia z silnikami fire, ale z tego co widzę na zdjęciach w necie to mocowania silnika są w innych miejscach. Najlepiej chyba jakbyś dorwał kogoś znajomego, kto ma Uno, obejrzał i pomierzył silnik i skrzynię.
Skrzynia 127 1050/1300 raczej nie pasuje do silnika fire.

Dzisiaj siódemka z silnikiem Uno sie na Allegro pojawiła
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=338157355

Cytat:
2008-03-31 13:53:35, janas81 pisze:
Przeróbkę pod skrzynię 5 z mk3 masz tu: http://fiat127.webzdarma.cz/fanclub/tema51.htm Nigdy nie miałem specjalnie do czynienia z silnikami fire, ale z tego co widzę na zdjęciach w necie to mocowania silnika są w innych miejscach. Najlepiej chyba jakbyś dorwał kogoś znajomego, kto ma Uno, obejrzał i pomierzył silnik i skrzynię. Skrzynia 127 1050/1300 raczej nie pasuje do silnika fire. Dzisiaj siódemka z silnikiem Uno sie na Allegro pojawiła http://www.allegro.pl/show_item.php?item=338157355

tkwiłem w świadomości, że 1.4 z uno to ten sam blok, co 1050..... Czy 1.4 z uno z 95 roku to fire ? myślałem ,że tylko 1.0 był z rodziny fire, a 1,4 to staroć z wtryskiem..... W tipo to jeszcze z gaźnikami jeździło.....

Dzięki za link, w końcu ktoś mi odchudzanie podłużnicy pokazał....

Cytat:
2008-03-31 21:33:22, Viking13 pisze:
tkwiłem w świadomości, że 1.4 z uno to ten sam blok, co 1050..... Czy 1.4 z uno z 95 roku to fire ? myślałem ,że tylko 1.0 był z rodziny fire, a 1,4 to staroć z wtryskiem..... W tipo to jeszcze z gaźnikami jeździło..... Dzięki za link, w końcu ktoś mi odchudzanie podłużnicy pokazał....

nie uno 1,4 to nie fire - to taki silnik jak w zastavie 1100, w tupo 1,4 uno turbo itp wszystkie te bloki są takie same tzn pasują wymiennie na jedną skrzynie, a fire to już całkiem inny silnik, inne mocowania itp

Racja! Mój błąd, co nie zmienia faktu że 1050 to taki stwór z niczym nie kompaktybilny.

Cytat:
2008-04-01 18:57:22, janas81 pisze:
Racja! Mój błąd, co nie zmienia faktu że 1050 to taki stwór z niczym nie kompaktybilny.

czyli nawet ze skrzynią czwórką z 127 tego nie połączę ? Rozumiem, że 5tka z uno to cięcie podłużnicy ? A czy 4kę z zastawki bez cięcia do 127tki włożę ?

Ooooj, coś się remoncik 1050 jednak zapowiada ? Radźcie, 127-maniacy.

Cytat:
2008-04-01 19:01:49, Viking13 pisze:
czyli nawet ze skrzynią czwórką z 127 tego nie połączę ? Rozumiem, że 5tka z uno to cięcie podłużnicy ? A czy 4kę z zastawki bez cięcia do 127tki włożę ? Ooooj, coś się remoncik 1050 jednak zapowiada ? Radźcie, 127-maniacy.

Od zastavy wejdzie tylko nie wiem jak tam masz poduszki w tym 127 - skrzynia od zochy jest zawieszona tylko na poduszce przykręconej do belki pod silnikiem

stało się : dokupiłem jeszcze skrzynię 5tkę ze sporta 1.3

Czy 1.3 to ten sam blok co 1050 ? Jak do tego ma się 1.4 z UNO ?Już mam schizy...pasuje-nie pasuje....

Cytat:
2008-04-14 16:37:21, Viking13 pisze:
stało się : dokupiłem jeszcze skrzynię 5tkę ze sporta 1.3 Czy 1.3 to ten sam blok co 1050 ? Jak do tego ma się 1.4 z UNO ?Już mam schizy...pasuje-nie pasuje....

ale kręcisz.... kupiłeś skrzynię od 1,3 sporta to sprawdź czy pasuje i napisz wszystkim żeby wiedzieli

Prawie taki sam, jest tylko troche wyzszy. 1.4 z UNO ma się nijak.

skrzynia z 1.3 pasuje do silnika 1050 sam miałem taką kombinacje w swoim 127 mk3

A dlaczego nie chcesz silnika z fiata 127 - 1.3 lub 1.05 sport - i tak zadowala cie 70km ?Bez kombinowania masz moc ktora cie interesuje ( pod 5tke przerobic tylko podluznice ).
Osobiscie polecam 1.3 - w oryginale pali jak smok ale ma dobre osiagi .Ten sam silnik nieco zmodyfikowany ma lancia y10 ( wtrysk wielopunktowy , moc 72 - 76km )Taki silnik byl przez dluzszy czas na allegro w rozsadnych pieniadzach,byly one produkowane w okolicach 90 lat .
Ja w swoim 1.3 mam glowice z lanci ktora rozni sie nieco od 127 , glownie walkiem rozrzadu i gorszym wykonaniem - w znaczacy sposob obnizyla spalanie mojego silnika przy max obciazeniach nie tracac mocy

ten silnik z lanci y10 w niektórych wersjach miały nawet 85KM, tak przynajmniej wyczytałem. w standarcie jest tam skrzynia 5 i z tego co załważyłem wejdzie ona w standardowe miejsce bez przeróbek budy. Ma te samo mocowanie co silniki 1050 i 1.3. Zresztą blok silnika jest taki sam w Y10 i 127. Jest tam wielopunkt i myślę że spory zapas mocy. Czyli 100KM jest osiagalne bez wielkiego szaleństwa. Nie wiem niestety jakie ta skrzynia ma przełożenia ale Y10 ma do 100km/s ma 12s klik wersje sie wachają od 76-85KM, auto waży ponad 800kg a 127 jest w granicy 700kg wiec przyspieszenie będzie w granicy 10-11s a to już myśle będzie zadowalajace

85 kucykow mialo y10 turbo{gaznik 1050}

Może ktoś wie, czy silniki 1,3 stosowane czasami w Uno pasują do 127? Czy to jednak inny motor?
I czy cały taki zespół napędowy dałoby się bez większych przeróbek wepchnąć do 127?

Uno "Klip" - prawdopodobnie to ten sam silnik - brazylijski.Nie wiem z jakim osprzetem ale wiele czsci jest takich samych jak w 127.

Dziś rozmawiałem telefonicznie z człowiekiem, który mówił mi to samo. Nomen omen- to chyba ten, który robił MCQEEN-owi podłużnicę.
Jeśli chodzi o skrzynię biegów od Uniaka, to pewnie raczej nie podejdzie?