witam Mam
Problem z włączeniem biegów po zapaleniu silnika.
Na sucho chodzą idealnie.
santa fe 2001 4x4
Wymieniałem skrzynie biegów bo wczesniej popsuło się koło masowe.
Kupiłem samochód z uszkodzoną krzynia a raczej z kołem masowym
kupiłem używane koło wraz z tarczą i dociskiem + skrzynię.
jak wrzucę bieg na sucho i zapalę to w momencie zapalanie wyczuwam delikatne szarpnięcie. puszcam sprzegło i samochód płynnie rusza z wrzuceniem 2 i dalej nie mam problemów tak samo w dół.
Z wstecznym i innymi biegami to samo -na zapalonym silniku nie wrzucę na sucho bez problemów.
Proszę o pomoc co może być przyczyną tego problemu mój mechanik rozkłada ręce.
Powiedział ze odpowietrzał sprzęgło.
Może jakaś regulacja?
[ wiadomość edytowana przez: Jarek_2 dnia 2008-04-02 10:37:07 ] [ powód edycji: tytuł ]
Wygląda mi to na problem z rozłączaniem sprzęgła, może coś jest zwichrowane (krzywe, ma bicie czołowe) i nie następuje całkowite rozłączenie napędu.
Trzeba sprawdzić czy naciśnięcie do końca sprzęgła rozłącza napęd całkowicie.
Wszystkie regulacje są omówione w razie czego na stronce webtech, są opisy plus rysunki.
[ wiadomość edytowana przez: Jarek_2 dnia 2008-04-02 11:03:24 ]
No właśnie naciśniecie pedału sprzęgła nic nie daje.
Ostatnio jak wjeżdżałem na lawetę i trochę trzymałem na sprzęgle to trochę zaśmierdziało.
Mechanik mi podpowiada abym Wrzucił na bieg odpalił i trochę pogazował -może się dotrze ?
Czy to dobry pomysł
Po obejrzeniu rysunku montażu sprzegła na stronach webtech juz chyba wiem co mechanik zrobił źle (nie rozłączył łożyska oporowego od docisku i tylko wsunął razem ze skrzynią i dlatego brakuje te parę milimetrów i cały czas ciągnie
Opis skladania jest na Webtech
TBS 03-40-011