MotoNews.pl

Jaki olej

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
jaki jest najlepszy olej do mk7

Pawełku, zależy jaki masz teraz zalany, bo tak zmieniać niektórych konfiguracji dowolnie nie można. Ja leję na przykład Mobila FE 5w30. Jak chcesz to mogę Ci napisać gdzie go można u nas tanio wymienić

jago dopiero kupilem wiem ze byl wlany 15w40 napisz gdzie mozna unas tanio wymienic olej z gory dziekuje

Oj moze nie którzy sie nie zgodza ze mna, Ale ja z minerala na pełny syntentic bym nie przechodził, tylko jak cos to na półsyntentic 10w/40

Sakramenalne pytanie- nie mogłem sie powstrzymać. Ja też próbowałem sobie odpowiedzieć na to pytanie. Po 2-óch tygodniach poszukiwań zadecydowałem. Mój wybór padł na Mobil1 0w40, zakupiony u oficjalnego przedstawiciela Mobila, ale dalej niepewność pozostaje.

Cytat:
2008-04-02 20:42:43, pawel1976 pisze:
jaki jest najlepszy olej do mk7

a jaki Ty masz w ogole silnik i rocznik??

silnik mam 1.3 1995r przebieg 115tys ale pewnie ma wiecej

Zalej jakieś dobre 10W40 półsyntetyka i będzie gites.

Cytat:
2008-04-02 22:26:02, Wojo pisze:
Zalej jakieś dobre 10W40 półsyntetyka i będzie gites.

kochani jade wymienic ten olej kupie pulsyntetyk 10w40 polegam na was i wielkie dzieki,jestem w tych sprawach laik

Cytat:
2008-04-02 21:26:07, pawel1976 pisze:
jago dopiero kupilem wiem ze byl wlany 15w40 napisz gdzie mozna unas tanio wymienic olej z gory dziekuje

Poszedł priv

A mnie się rzygać chce, jak widzę pytania typu "jaki olej?" Gdyby to wpisać w wyszukiwarkę na forum, to wyskoczy 1000 identycznych postów... Tylko nikomu nie chce się czytać.

ja mam mkV z 91r okolo 200tys przebiegu i nie mam pojecia jaki olej wlac mineral,syntetyk czy polsyntetyk?? nie znam sie na tym ale mysle ze sie wkoncu naucze nie mam kontaktu z poprzednim wlascicielem wiec nie wiem jaki olej byl poprzednio wlewany;] a olej musze szybko zmienic i wymienic filtr oleju bo z pod uszczelki cieknie? pomoze ktos?

Witam
Najpierw to uszczelke wymień a dopiero potem mozna myśleć o oleju-ja mam zalany Valvoline MaxLife 10W40 i powiem tyle że jest super-kontaktuj się z kolegą slawas1 ma w dośc dobrej cenie.
Pozdrawiam

Ja mam obecnie wlany Mobil1 10w40 w Zetecu 1.6 16V z 1997 roku.
Niedługo będę musiał wymienić olej i zastanawiam sie czy znowu Mobil? Kumpel mi poleca Shell 10w/40. Co wy na to? Może ktoś mógłby polecić konkretną firmę?

Cytat:
2008-04-04 15:30:27, jarzyn1982 pisze:
Ja mam obecnie wlany Mobil1 10w40 w Zetecu 1.6 16V z 1997 roku. Niedługo będę musiał wymienić olej i zastanawiam sie czy znowu Mobil? Kumpel mi poleca Shell 10w/40. Co wy na to? Może ktoś mógłby polecić konkretną firmę?

W tej chwile czy w lejesz Mobila , Castrola, czy Szella niema znaczenia bo to wszystko jest jedno i to samo. Ważne jest tylko oznaczenie

Cytat:
2008-04-04 15:41:17, on-driver pisze:
W tej chwile czy w lejesz Mobila , Castrola, czy Szella niema znaczenia bo to wszystko jest jedno i to samo. Ważne jest tylko oznaczenie...

...i cena

Ja jestem fanem mobile 0W 40, głównie, że są najniższe opory tarcia w silniku, lepiej smaruje zimą go przy starcie.
Jak kupiłem swojego essigo to był wlany półsyntetyk castrola, jak pojechałem do serwisu na wymianę z bańką syntetycznego mobila, wszyscy mi odradzali zalewać taki rzadki olej do takiego silnika (bo się rozszczelni silnik, bo rozpuści osad i się zatrze silnik) powiedzieli mi no długo Pan nie pojeździ na tym, ale Pana wybór, uparłem się i nie żałuje.
Moja rada jest taka tylko pełny syntetyk do póki silnik nie będzie brał oleju.

pracuje w firmie sprzedajacej oleje jak cos to do mnie w kazdej sprawie . zwaracajcie uwage na klase oleju jak przechodzicie na ''inny'' olej .osobiscie nie zalecam zalewke polsyntetyka lub bron boze syntetyka do silnikow okolo 150tys. jak wczesniej byla mineralka(wypluka syf i bedą problemy)

[ wiadomość edytowana przez: mayday_lub dnia 2008-04-05 18:46:36 ]

czy olej 5W/30 Formula E marki ford jest dobry bo zamierzam taki kupić i czy może miec wpływ na wyciszenie popychaczy i poprawe pracy silnika obecnie używam Shel Helix 10W/40 Silnik 1.6 16V przebieg 151000 km A czy może zaszkodzić