MotoNews.pl

Rozladowuje sie samoczynnie akumulator!Pomocy!!

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Mam nowy akumulator bo stary sie kompletnie po nocy rozladowal kupilem nowy w 100 procentach sprawny i po nocy i ten nowy rozladowal sie !!Gdzie ucieka prad?gdzie szukac jakiegos zwarcia?poza tym w samochodzie wszystko gra!!no troszke moze ladowanie jest zaslabe ale kontrolka ladowania gasnie i nie swieci sie podczas jazdy!! Pomocy!

Ja bym na pocztku sprawdzil jakie masz ladowanie ? podjechal gdzies i zmierzyl poniewaz moze byc za slabe. A jesli zwarcie to juz trudniej. I doradzic juz nie wiem jak...

Ladowanie jest troszku za slabe ale dlaczego sie rozladowuje akumulator na postoju??

A cha i przy zakladaniu klemy minusowej wystepuje iskrzenie !!

Jak juz posprawdzasz wszystko i okaże się że jest w porządku to sprawdź radio, ja tak miałem że jak auto postało 2 dni to zero prądu, kupiłem nowy akumulator i to samo, dopiero jak odłączyłem jeden przewód radia (ten od stałego zasilania) to było git, prąd nie uciekał... Spróbuje to prosciej wyjaśnic, miałem przewody radia (pamięć i głowne zasilanie) połączone ze sobą, a to wszystko podłączone pod stałe zasilanie, jak odseparowałem pamięć radia i zasilanie główne radia, tzn. pamięć tylko pod stałe zasilanie, główne pod stacyjkę to problem zniknął. Ale u Ciebie to może byc cos innego... Posprawdzaj...

a czy zle dzialajace regulator napiecia przy alternatorze moze powodowac takie ubytki pradu??

a moze akumulator chociasz nowy moze byc zepsuty??

Cytat:
2008-04-03 16:30:23, wacekkk pisze:
Ladowanie jest troszku za slabe ale dlaczego sie rozladowuje akumulator na postoju??

ja bym sprawdził alternator - jak jest zepsuty to może wogóle nie ładować akumulatora, i dlatego masz taki problem

wlasnie tego nie wiem czemu tak sie dzieje!!

Jak masz amperomierz i umiesz się nim posługiwać to sprawdź ile pobiera ci prądu. kilkadziesiąt mA to normalna upływność, ale jeśli wyraźnie ci iskrzy to będzie chyba więcej Odepnij klemę plusową wraz z zestawem bezpieczników głównych i wepnij amperomierz z klemą bez bezpieczników ( najpierw doładuj aku), jeśli jest upływność odepnij przewód ładowania od alternatora. Jeśli upływność znikła to uszkodzony alternator jeśli nie to zwarcie na rozruszniku (zwykle rzadki przypadek) możesz się upewnić odkręcając przewód od rozrusznika.
Jeśli upływność jest na klemie z zestawem bezpieczników to wyciągaj ze skrzynki (najlepiej zacząć od skrzynki głównej pod kierownicą) kolejno każdy i sprawdzaj kiedy upływność zniknie. W ten sposób zlokalizujesz "żarłoczny" obwód. Na pocieszenie mogę dodać że zwykle kończy się na awarii alternatora.

Cytat:
2008-04-03 20:30:59, Kris75 pisze:
. Na pocieszenie mogę dodać że zwykle kończy się na awarii alternatora.

też to obstawiam - miałem podobny problem.

ja mialem taki sam problem i okazalo sie ze radio bylo zle podpiete. zmierz amepromierzem jak bedzie ponizej 13,7 to alternator za malo laduje.

Cytat:
ja mialem taki sam problem i okazalo sie ze radio bylo zle podpiete. zmierz amepromierzem jak bedzie ponizej 13,7 to alternator za malo laduje.

Sądzę że sam to radio podpinałeś. I nie dziwi mnie że źle, biorąc pod uwagę to co piszesz w drugim zdaniu.

Dzieki wszystkim za pomoc najrozsadniejsze odpowiedzi to w moim wypadku chyba jest to alternator mysle ze moze cewka sie spalila lub cos podobnego a ze ladowanie jest nie ok to juz wiem !wiec alternator do regeneracji!!dzieki wszystkim!!

Może być też źle podłączony alarm(jeśli masz).Moja mama miała taki problem w Seicento,kupno nowego aku. tez nic nie dało.Przez noc potrafił paść kompletnie.Dopiero elektromechanik to znalazł,alarm był źle podłączony i przez niego był bardzo duży pobór prądu.Mówił że to może być też przez źle podłączone radio albo któryś przewód jest przetarty i ma przebicie do masy.

jakie sa koszta w najgorszym wypaku naprawy alternatora ?? diody sa drogie szczotki i regulator napiecia?? no i łozyska moze od razu?? wymienial ktos lub kojarzy ??

[ wiadomość edytowana przez: chalu87 dnia 2008-05-01 23:10:23 ]

Niedawno przerabiałem naprawe alternatora.
Sytuacja identyczne stary akumulator rozładowany do zera, założyłem nowy i do elektryka. A żeby mi się nie rozładował nowy to na noc jedną klemę odpiełem.
Koszt naprawy alternatora u najlepszego elektryka w mieście 90zł.

Pozdrowionka