Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() malusi FSO1500 Gliwice | 2003-07-17 12:53:04 Witam i pytam
szykałem takiego tematu ale nie znalazłem jeżeli już taki jest to wybaczcie. A więc rozchodzi si ę o to czy można i jak zamontować pasy bezpieczeństwa w DF z tyłu na tylnej kanapie jeżeli sie da to prosze o opisanie jak można to zrobić bo przymieżam się do tego od jakiegoś czasu ale najpierw spytam fachowców, acha i jaki typ pasów można zamontaować bezwładnościowe czy zwykłe starego typy. Dodam że nie mam zamiaru przerabiać poł samochodu z powowu pasów poprostu czy w DF ktoś z inż. przewidział takie pasy z tyłu z góry dzięki za wszystkie rady pozdrawiam MALUSI |
![]() Jojo Miłośnik FSO SI /PF 125 '77 Warszawa-Bemowo | 2003-07-17 13:11:45 nie widziałem nigdy pasów z tyłu w df-ie. nie wiem czy chcesz mie pasy pod fotelik czy z innej przyczyny. chyba najltwiejszy rozwiązaniem sa pasy biodrowe bo ich punkty mocowania nie bedą widoczne na zewnątrz, ale pasy trzypunktowe to troche więcej roboty, najlepszym rozwiazaniem byłyby pasy bezwładnosciowe ale problemem moze byc ładne umieśzczenie mechanizmu naciagu (bo niema chyba w fiacie prześcia do bagażnika dla pasów). Ale zeby nie rzygnowac z pasów trzy punktowych to moz dobrym rozwiazaniem bylyby pasy z malucha (eleganty miały z tyłu pasy bez naciągu) i to mogłoby byc optymalnym rozwiazaniem. tak ja to bym widzial |
![]() anmimo Miłośnik FSO Wartburg/Wołga/Dacia ... Białystok | 2003-07-17 13:51:01 JAk dobrze sobie przypominam to dobry znajomy miał pasy. Od MAlucha pasuja te bez naciagu a w słupkach są nakrętki do mocowania i takie same są w podłodze miedzy kanapami.
Jeżeli chcesz bezwładnościowe to są dwa rozwiązania: 1. Pasy od LADY 2107 z całą półką i jej plastikami, 2. To Pasy od starego Opla Asconny jeszcze z przed roku 1982 one były montowane na tylniej półce i miały takie fajne maskownice. Sam założyłem takie do Skody 110 L i działay. W razie potrzeby służe opisem. Pozdrawiam i życzę miłego zakładania. |
![]() GT Miłośnik FSO Żaba Hindenburg | 2003-07-17 14:19:08 Janusz pamietaj,ze do pasow bezwładnościowych musisz mieć zagłówki,bo cie uwala na przegladzie ,albo przy kontroli |
![]() adamus Miłośnik FSO 1.3 - 2.0 Gdynia, Elbląg | 2003-07-17 14:42:03 Oczywiscie, ze do 125p byly montowane pasy z tylu! Oczywiscie w tych eksportowanych na Zachod. Punkty montazowe na pewno wiec masz. Nie wiem niestety, czy byly one bezwladnosciowe czy statyczne.
Co do zaglowkow, to nie ma zaleznosci miedzy pasami bezwl. a zaglowkami na przegladzie. Jezeli gosc sie przywali, tzn. ze "potrzebuje na lekarstwa", a nie dlatego,ze jest taki wymog. Ja oczywiscie polecam zaglowki. Pozdrowka Adamus |
t_kucyk Miłośnik FSO Peugeot 406 Toruń | 2003-07-17 15:48:45
Ja również ![]() Może koledze chodziło, że obecnie wszystkie sprzedawane auto aby dostać homologację muszą mieć pasy i zagłówki na tylnych fotelach. Nie wiem czy po przeróbce auto musiałoby spełniać normy z okresu gdy dostało homologację (zagłówki nie wymagane) czy też przepisy obowiązujące w momencie przeróbki (zagłówki)... przychylam sięjednak do tej pierwszej opcji - mimo wszystko nie zaszkodzi spytać diagnosty ![]() |
![]() GT Miłośnik FSO Żaba Hindenburg | 2003-07-17 16:13:12 gdzies to przeczytalem o tych zagłowkach.Może to był jakis AUTO SHIT ,wiec nie daje 100% pewnosci.
ps.Janusz zmajstrowałeś coś,że myslisz o montazu pasów pod fotelik?? wnioskuje z tego,ze noc poslubna była udana ![]() |
![]() Bialy (A) Miłośnik FSO ![]() wawa | 2003-07-17 16:30:02 Witam
Więc co do pasów w DF to spoko. Sam osobiście zamontowałem w 125p pasy bezwładnosciowe z tyłu. Niebyło z tym najmniejszego problemu. Więc: Odkręcamy spód kanapy lub podnosimy go (w zalezności od rodzaju kanapy) pośrodku pod oparciem znajdziesz 2 gwintowane otwory( są na 100%) montujesz tam uchwyty zaciskowe pasów. Następnie na boczkach nad oparciem musisz palcem wymacać otwory niejest to trudne poniewaz w tych miejscach powinno być je łatwo wyczuć. Nacinasz tam tapicerkę i zobaczysz owe otwory tez gwintowane. Montujesz w nie zawieszki plastikowe ( te na pasach) następnie w półce pod samymi boczkami masz miejsce na przełożenie pasów od mechanizmu który się montuje w bagazniku(o tym zaraz) Najlepiej otwórz bagażnik i spójrz pod półkę po bokach masz owe nacięcia. Przeznie własnie przewlekasz pasy bezpieczeństwa. Aby zamontować główny mechanizm musisz poszukac w nadkolach pod pułką w bagarzniku specjalnych otworów, też gwintowanych. Do nich mocujesz główny mechanizm pasów. Otwory też łatwo powinieneś znaleść. Przypomnę jeszcze że pod spodem kanapy w skrajnych miejscach przy zamkach drzwi tez są otwory aby zamontować dół pasów. Cała operacja zajęła mi 2 godziny. W razie jakichkolwiek pytań zapraszam na priv lub proszę o telefon numer w profilu. Aha napisałem kolejność montazu w troszke odwrotnej kolejnosci. Pokolei powinno być tak: Mechanizm w bagazniku na nadkolach Nastepnie przewlec wszystko przez nacięcia w półce Pózniej zamontowac zawieszki w boczkach a następnie mocowanie dolne w skrajnych punktach (przy drzwiach) Ostatni element mocowanie "pasków zatrzaskowych" pośrodku kanapy i FINITO Pozdrawiam I jeszcze jedno niepotrzeba zadnych zagłówków niejest to wymagane a są jedynie poto aby przy uderzeniu w tył auta nieuszkodzić sobie karku. Oczywiście mozna założyć dla własnego bezpieczeństwa ----------------- --- Biały --- ten zły admin [ wiadomość edytowana przez: BIALY_1987 dnia 2003-07-17 16:36:19 ] |
![]() Janio Miłośnik FSO To pole jest za małe ... Pruszków | 2003-07-17 16:37:55
To samo nasunęło mi się zaraz po przeczytaniu tematu postu. Coś musi być na rzeczy ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() kaovietz Miłośnik FSO PF 125p 2.0 KOMBI Bristol UK | 2003-07-17 18:41:18 Wszystko się zgadza w tym co napisał Biały.Ja również mam pasy w DF,niedawno montowałem do kombika.Pasy od Poloneza Caro,tylne pasują idealnie.Zamontowałem również dla świętego spokoju(no i bezpieczeństwa przede wszystkim) zagłowki.Dziś zrobiłem przegląd i wszystko ok.Pozdrawiam! |
![]() MacioBA Miłośnik FSO Fiat 125p Rybnik | 2003-07-17 19:15:44 Mam scanik mocowania pasów z tyłu w Polskim Fiacie 125, nie mogę wprawdzie wrzucić na go forum, ale już poslałem to GDA, on napewno cóś wykombinuje ![]() |
GDA Miłośnik FSO 3city | 2003-07-17 20:21:37 A więc załączam ![]() ![]() |
![]() kaovietz Miłośnik FSO PF 125p 2.0 KOMBI Bristol UK | 2003-07-17 23:03:12 No dobra,ale to jest schemacik montażu pasów tzw.statycznych,a nie bezwładnościowych...A wiadomo,że takowe pasy do najwygodniejszych nie należą...Proponuję jednak stosować się do bardzo przyzwoitego opisu Białego ![]() |
![]() MacioBA Miłośnik FSO Fiat 125p Rybnik | 2003-07-18 09:25:17 Zgadzam się z przedmówcą, ale na załączonym obrazku uwidocznione są miejsca mocowania pasów, a to rozwiewa wszelkie wątpliwości co do położenia tych że punktów mocowania. ![]() |
![]() malusi FSO1500 Gliwice | 2003-07-20 14:24:12 wielkie dzięki za wyjaśnienie problemu ponieważ chce zamotować pasy do tego żeby można było woźić dziecko (narazie nie moje) ale trza już pomyśleć na zapas
Jeżcze raz dzięki POZDRAWIAM MALUSI |
![]() danielek77 Miłośnik FSO fso 125pME+LPG & Ka ... Łuków | 2003-07-20 20:46:56 U mnie tez sie poniewieraja po garazu wiec moze w wolnej chwili podwyzsze bezpieczenstwo pasazerów ![]() |
![]() cebka Miłośnik FSO Było Wąskie Caro 1.9 ... Lublin | 2003-07-21 20:07:08 Podłaczam sie do postu tyle tylko ze mam problem z pasami w Poldku,otoz odkrecilem zwijarke od slupka bo przeprowadzalem kabelki od centralnego i zwinolem pas zeby mi nie przeszkadzal,jak go zwinolem to teraz nie moge go rozwinac.Kminilem z pol godziny i nic,zwijarka jest nie rozbieralna.Co zrobic z tym?Bo nowki za 100 zl to kupowac bym nie chcial. |
![]() kaovietz Miłośnik FSO PF 125p 2.0 KOMBI Bristol UK | 2003-07-21 20:29:17 Postaraj się umieścić jakos trwale pas(zwijarkę)w pozycji pionowej-takiej jak w aucie i delikatnie go wyciągnij.Powinno się udać.Też miałem z tym problem montując pasy w kombiku... |
![]() AndrewS FSO 125p 1.4 GLI 16V ... Puławy | 2003-07-21 23:46:14 dobrze by bylo jakbys jeszcze mial mozliwosc cofniecia go do tylu oczywiscie jak juz go pionowo zamontujesz wtedy odblokuje sie tam ta zapadka
ja mam pasy z tylu z poloneza lacznie z fotelami, oparciami, zaglowkami i srodkowym pasem, oparcia oczywiscie sie rozkladaja ![]() |