Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() Slawekp Forumowicz Ascona C Wrocław | 2008-04-08 20:13:32
1. Korek jest w najniższym punkcie miski olejowej /jak się położysz pod auto to zobaczysz? 2. Z tego co pamiętam to do Astry wchodzi niecałe 4 litry oleju /jeżeli wiesz jaki masz teraz to najlepiej kup taki sam/, polecam bańkę 5l. w razie czego będzie na dolewkę no i taniej wychodzi niż kupowanie w mniejszych opakowaniach. 3. Kup filtr oleju /sprawdź w katalogu numer/, wymiana samego oleju bez wymiany filtra to bezsensowna robota 4. Do odkręcenia filtra powinieneś mieć odpowiedni klucz /polecam łańcuszkowy/, jeżeli nie masz to poprostu śrubokrętem przebijasz stary filtr i wykręcasz. 5. Nowy filtr po posmarowaniu olejem uszczelki wkręcasz rękoma, bez użycia narzędzi. 6. Wlewasz olej, odpalasz silnik i jezeli po rozgrzaniu nie cieknie spod filtra to jest po robocie. Jeżeli cieknie to dokręcasz filtr rękoma ale przez szmatę. |
scoodie RegionAdmin Viki B CDX Lublin | 2008-04-09 10:27:59
Dobrze zagrzać wcześniej silnik, nie do temperatury pracy, wystarczy jakieś 40-50 stopni - lepiej wtedy ścieknie olej. Nie zaszkodzi jak przed odkręceniem korka w misce olejowej odkręcisz korek wlewu oleju. Ad. 1 - prawdopodobnie korek jest pod klucz ampulowy (choć u mnie w Vectrze jest torx), nie pamiętam rozmiaru - może 6 Ad. 3. - filtry olejowe są tanie jak barszcz - myślę, że 15zł to już będzie drogi Ad. 4 - jeśli filtr był dobrze założony to odkręcanie obejdzie się bez klucza i dziurawienia obudowy - wystarczy wytrzeć z brudu żeby się nie ślizgał i pójdzie rękami (ja herkulesem nie jestem i tylko raz w życiu pomagałem sobie śrubokrętem) Ad. 5 - i nie dokręcaj ile masz sił w rękach tylko na wyczucie żeby trzymał i uszczelka dobrze złapała. Ważne, tak jak Slawekp pisał, żeby posmarować uszczelkę olejem - chodzi o to żeby nie była sucha, wystarczy umoczyć palec w oleju i pociągnąć po uszczelce. Ja też przed założeniem filtra wlewam do niego olej (1/3 do 1/2 filtra). Ad. 5 - nie zapomnij wcześniej zakręcić korka w misce olejowej ![]() czas wymiany to około pół godziny (to już z czasem na wypicie piwka) pozdrawiam |
scoodie RegionAdmin Viki B CDX Lublin | 2008-04-10 08:54:09
szkoda, że nie słyszałem o tym motywie wcześniej, jakieś 3 tygodnie temu zmieniałem olej w Vectrze ![]() pzdr ![]() |
![]() mutra Forumowicz Astra 1,6 16 v CARAV ... Wrocław | 2008-04-13 12:14:01 sposób dobry, pod warunkiem że silnik Ci nie zaskoczy i się nie zatrze bez oleju ![]() |
![]() GSI (M) Strażnik Ampera Warszawa | 2008-04-14 06:59:49 Od kiedy za wymianę oleju nie placi się zawsze robie to w serwisie.
|
![]() Slawekp Forumowicz Ascona C Wrocław | 2008-04-17 18:54:33
Silnik nie zaskoczy jeżeli: Przy benzynie czy gazie odłączysz przewód od cewki zapłonowej. Przy dieslu odłączasz przewód od elektrozaworu przy pompie wtryskowej. |
![]() alex-bytom (S) RegionAdmin CORSA ,OCTAVIA TDI bytom | 2008-04-18 19:23:19 panowie ja osobiście z punktu widzenia mechanika bym tak nie robił. jeżeli bym chciał wszystko wylać to pozostawił bym samochód na kanale. i spuścił olej po 4 godzinach. wtedy wszystko spłynie z silnika. |