MotoNews.pl

Brak świateł mijania i drogowych - POMOCY !!!

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam, mam probemy od wczoraj ze swiatlami w mojej carinie. Sprawa wyglada nastepujaco :
1. swiatla postojowe sa
2. swiatla długie ( drogowe ) zapalaja sie tylko przy zapalaniu ich w opcji do chwilowego podswietlenie drogi ( zapala sie wtedy rowniez kontrolka swiatel dlugich )
3. przy wlaczeniu przelacznika na "stale" w swiatlach drogowych nie pala sie ( nie pali sie rowniez kontrolka swiatle dlugich )
4. swiatla mijania po ich wlaczeniu nie pala sie
5. ad4. przy wlaczenu przeciwmgielnych kontrolka sie nie wlacza
6.przy przelaczanu swiatel z postojowych na mijania "nie cyka" zaden przekaznik
7. przy zapalaniu swiatel drogowych na stale rowniez nie cyka zaden pzekaznik
8. przy wlaczaniu swiatel drogowych w opcji "do migania" cyka przekaznik
9. bezpieczniki sa sprawdzone
10. zarowki sa sprawdzone i sa sprawne

Opisalem wydaje mi sie w miare dokladanie. Prosze o pomoc.

Miałam ostatnio podobnie w swojej. Długie i krótkie zapalały się, jak im pasowało.
W końcu krótkim w ogóle przestało pasować i musiałam pojechac do fachowca. Okazało się, że padł przekaźnik w tej czarnej skrzynce koło akumulatora ( nie pamiętam który) i jeszcze dodatkowo zużył się któryś element przy stacyjce.
Majster to wszystko jakoś podpicował i na razie działa bez zarzutu.
Przepraszam za niezbyt precyzyjne określenia, ale ... baba jestem.
Pozdrowienia

ja tez stawiam na przekaznik chociaz dzisiaj znajomy elektryk wspomnial cos o stacyjce. Przelacznik przy kierownicy juz rozebralem i posprawdzalem wiec raczej odpada. Jezdze chwilowona swiatlach podpietych bezposrednio pod akumulator. Troche glupio jak pzed wsiadaniem musze maskepodnosci zeby wlaczyc swiatla

Sprawdź stan styków i przekaźnika w tej małej puszce przy chłodnicy po prawej stronie auta. (4 bezpieczniki i przekaźnik)
Pozdro.

sprawdzalem, przeczyscilem, nawet otworzylem ten czarny przekaznik. w srodku wyglada w porzadku.

Witam u mnie objawy podobne przyczyną był przewód biegnący ze skrzynki z bezpiecznikami obok akumulatora do bezpieczników obok chłodnicy tych od świateł mijania i drogowych znjomy elektryk puścił przewód wierzchem i światła się znalazły pozdrawiam

U mnie przy takich samach objawach winny okazał się włącznik tylnych świateł przeciwmgielnych

Ja od kilku tygodni mam podobny problem. Raz na jakiś czas nikną mi światła drogowe i mijania. Gdy błysnę fleszem światełka się pojawiają i problem znika na kilka dni. Zaglądałem do przełącznika, do przekaźnika , wszystko niby jest ok. A za kilka dni problem pojawia się od nowa. Jak by światełka znikły na stałe łatwiej można znaleźć awarię. Czy ktoś z was miał taki problem? Jeżdżę toyotą corollą z 1999 r.