Lustrzanka cyfrowa-jaką wybrać??

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Zastanawiam sie nad zakupem lustrzanki cyfrowej, nowej... rozwarzam następujące modele:
Pentax k100d + 18-55
nikon d40 + 18-55
sony dslr a200k + 18-70
Olympus e410 + 14-42
kwota tak ok 2000zł lub ewentualnie czy warto dodać jeszcze ok 600zł i kupic Sony Alfa a350k?
z tego co wiem to Sony działa na licencji Nikona, więc dostęp do nowych obiektywow jest spoko;] dodam ze nie znam sie za bardzo na lustrzankach wiec proszę doradzcie najbardziej podoba mi sie sony... z wygladu i chyba ma lepsze parametry... a jezeli Sony to brac a200k czy a350k?

nie wiem jak inne ale d40 robi kozak foty i sam sie przymierzam bo juz ich ceny sie do kafla zblizaja

ponoc d40 jest malo rozwojowy, tzn ciezko o obiektywy w rozsadnej cenie...

Cytat:
2008-04-13 18:08:57, cybul pisze:
Zastanawiam sie nad zakupem lustrzanki cyfrowej, nowej... rozwarzam następujące modele: Pentax k100d + 18-55 nikon d40 + 18-55 sony dslr a200k + 18-70 Olympus e410 + 14-42 kwota tak ok 2000zł lub ewentualnie czy warto dodać jeszcze ok 600zł i kupic Sony Alfa a350k? z tego co wiem to Sony działa na licencji Nikona, więc dostęp do nowych obiektywow jest spoko;] dodam ze nie znam sie za bardzo na lustrzankach wiec proszę doradzcie najbardziej podoba mi sie sony... z wygladu i chyba ma lepsze parametry... a jezeli Sony to brac a200k czy a350k?

sony nie dziala na licencji nikona, sony to byla minolta. Z tej listy raczej skreslilbym olka (przynajmniej mnie fatalnie lezy w dloni). Osobiscie mam d40+18-55+55-200 i przymierzam sie do zakupu sigmy 10-20 i to wladnie nikona bede polecal. Musisz wiedziec jedno: D40 nie ma silnika do autofocusa wiec af bedzie dzialal tylko z obiektywami nikkora oznaczonymi AF-S i AF-I (te sa strasznie rzadkie) i obiektywami Sigmy oznaczonymi HSM. Co do sony to generlanie tez fajny z tego co wiem ale w reku nie mialem. Co do Pentaxa to sie nie wypowiadam poza tym ze dziala na paluszki (chyba) i ja przynajmniej uwazam to za mega zalete.

Podsumowujac to ja bym szedl w system nikona. Bo ty nie kupujesz aparatu tylko wchodzisz w system danego producenta i tu system najwiekszy ma nikon

a moze by tak to pytanie zadac w temacie zalozonym specjalnie do tego rodzaju pytan o RTV i AGD

Cytat:
2008-04-13 18:20:53, Borys_PG pisze:
ponoc d40 jest malo rozwojowy, tzn ciezko o obiektywy w rozsadnej cenie...

Wszystkie nowe obiektywy, nawet te ze średniej i niższej półki, są z własnymi silnikami. Jednym fajnym szkłem w niskiej cenie który nie będzie miał AF z D40 jest Nikkor 50 1.8.
Cytat:
Podsumowujac to ja bym szedl w system nikona. Bo ty nie kupujesz aparatu tylko wchodzisz w system danego producenta i tu system najwiekszy ma nikon

chyba jednak Canon

[ wiadomość edytowana przez: schwepes dnia 2008-04-13 18:29:45 ]