MotoNews.pl

[126] kąt wyprzedzenia zwrotnicy

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
macie jakieś specjalne odczucia co do wpływu tego ustawienia na prowadzenie w 126? teorie znam z tej stronki Tytuł strony ale jak ma sie to do malucha i sportu?

Nie wiem czy to i w samochodach jest taka zaleznosc, ale pamietam ze na kartingu na szybkie tory (bez wyprofilowanych winkli) ustawialsimy maly kat wyprzedzenia zwrotnicy, a na kręte tory dawalo sie wiekszy kąt wyprzedzenaia.

Im wiekszy kat WSZ tym wieksza tendencja i latwosc przy prostowaniu kol po zakrecie. Im ten kat jest mniejszy moze dochodzi to efektu kolka wozka sklepowego ktorym tarmosi na prawo i lewo, choc w praktyce sie to raczej nie zdaza (czasami w pedzacym motocyklu). Innego wplywu chyba nie ma. Aha - im wiekszy kat WSZ tym kolo w zakrecie jest bardziej pochylone.

kąt wyprzedzenia sworznia zwtotnicy w malcu jest chyba ustawiony przez fabrykę i nie zabardzo jest jak go regulowac. chyba

Cytat:
2008-04-22 23:12:01, fifi pisze:
kąt wyprzedzenia sworznia zwtotnicy w malcu jest chyba ustawiony przez fabrykę i nie zabardzo jest jak go regulowac. chyba

chyba, a raczej napewno się mylisz

mozna regulowac oczywiscie.

czyli dla kontr lepiej mieć ten kąt troszkę większy wtedy koła będą same się skręcały w kierunku poslizgu

[ wiadomość edytowana przez: grnb dnia 2008-04-23 14:57:29 ]

dla kontr to najlepiej miec szybki skret

ten szybki skręt to pewnie bęe musiał spróbowac ale trochę mnie przed tym powstrzymuje ten efekt nierownolegle ponad normę skręcających kół i wyjeżdżanie przodu ale jak kupie śćiągacz to sprawdzę sam tyle

Bylem tego samego zdanai do puki nie wytestowalem tego, teraz nie wroce do zwyklego skretu za nic

Cytat:
2008-04-23 01:05:57, jaqo pisze:
mozna regulowac oczywiscie.

w jaki sposób/ gdzie ??

przekładając podkładki pod wahaczem. pochylenie koła regulujesz dokładając/odejmując po równo z obu stron wahacza, a kąt wyprzedzenia przekładając z przedniej śruby na tylną lub odwrotnie.

[ wiadomość edytowana przez: pavlus dnia 2008-04-23 23:38:09 ]

Dokladnie. Dodam, ze jesli podkladasz wiecej pod tylnasrube, zmniejszasz kat, jesli poid przednia - zwiekszasz.

kąt pochylenia zwrotnicy też jest ważny

no a jak macie ustawiona cala geometri ? jakie wartosic do jakiego zawiasu? chodzi mi o sport