Wlaczanie pompy paliwa w pozycji zaplonu

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam mam nastepujace pytanie: Jak w essim 1.8 16V efi pracuje pompa po przekreceniu kluczyka w pozycje zaplon? Tak jak w reszcie aut a wiec wlaczy sie na chwile zeby przepompowac czy pracuje non stop?? bo u m,nie jakis modowiec zrobil ze pompa jest wlaczana przelacznikiem i nie wiem czy jest to wynikiem tego ze poszedl jakis przekaznik i taniej bylo wstawic ten przelacznik czy spowodowalo to dolozenie gazu, bo po odpaleniu na benzynie i przezuceniu na gaz ta pompe mam wylaczac tak mi powiedzial poprzedni wlasciciel. Z tego co kojaze to podczas pracy na gazie pompa benzyny powinna pracowac aby chlodzic wtryskiwacze i zapobiec ich zapiekaniu.
Pozdrawiam!!!

[ wiadomość edytowana przez: dulin7 dnia 2008-04-27 13:46:39 ]

dokładnie pompa powinna pracować. wyłączają ją ci, którzy mają sahare w zbiorniku benzyny i nie chcą jej zatrzeć. a co do jej pracy to po przekręceniu kluczyka powinna sie uruchomic na sekunde i sie wyłączyć. ciągła praca pompy paliwa( przy wyłączonym silniku) wskazuje na działanie sterownika w trybie awaryjnym.

Tryb awaryjny ?? Hm nie wiem bo auto jezdzi jak najbardziej ok i nie mam zastrzezen, ale jak tak mowisz to bede musial zczytac kody moze cos powie. A ta awarie przekaznika wykluczasz na pewno? Bo essi chyba nie ma kontrolki check engine ?? Boje sie po prostu ze jak mi zabraknie gazu i przyjdzie jechac na benzynce to cos sie stanie.
Pozdrawiam!!!

czyli mam rozumiec ze jak włączysz zapłon i przełączysz tym sprytnym przełącznikiem to pompa chodzi czły czas? Sprawa ma sie tak, ze wszystko jest sterowane masą - po przełączeniu kluczyka jest stały +12V, a urządzenia takie jak cewka zapłonowa, wtryskiwacze czy pompa paliwa są sterowane przez ECU impulsami masy. Nawet jezeli jakis macgyver podał osobno plusa na pompe, powinna bez uruchomienia silnika podpompowac tylko sekunde. dopiero po uruchomieniu silnika powinna chodzic. No chyba ze gosc podał mase na pompe

No wlasnei wiem ze przez mase, obawiam sie ze po prostu pociagnal oddzielnie przewody, no ale nie wiem jak znajde chwile czasu to sobie odczytam kody usterek i moze cos to powie bo autko na prawde chodzi bez zarzutu. Tak pompa pracuje non stop po wlaczeniu zaplonu i tego przelacznika.
Pozdrawiam!!!