Wymiana rury pomiędzy chłodnicą a termostatem FOTORELACJA

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Nie ma na forum, a jest to dosyć przydatna rzecz, więc wrzucam fotorelację. Sprawa nie jest trudna, laik da sobie radę

Czas, około 60 minut.

Potrzebne narzędzia:

1. Śrubokręt, niezbyt duży, płaski.
2. Śrubokręt, niezbyt duży, krzyżakowy.
3. Klucz 10.
4. Klucz 28.
5. Kleszcze z dużym kątem rozwarcia (obcęgi mogą się przydać przy cybancie od strony termostatu, ale od strony chłodnicy musimy mieć kleszcze płaskie i długie.
6. Mniejsze obcęgi lub kleszcze.

Koszt rury to 78 zł.

1. Zaczynamy od zdjęcia dolotu, w tym celu odkręcamy cybant (czerwona strzałka), wypinamy kostkę przepływomierza (zielona strzałka) i odpinamy 2 zaczepy z obudowy filtra powietrza (niebieskie strzałki)

2. Filtr powietrza na zdjęciu jest wyjęty, ale jak się później okazało, nie trzeba tego robić. Wyjmujemy rurę doprowadzającą powietrze do puszki filtra powietrza (żółta strzałka), zdejmujemy cybant z przewodu z rurki i zdejmujemy tą rurkę (niebieska strzałka) i odkręcamy nakrętkę 10 (czerwona strzałka), po czym chwytamy od spodu za obudowę filtra powietrza i mocno szarpiemy do góry. Puszka jest osadzona na 2 bolcach, powinna wyjsć bez większych problemów.

3. Odpinamy wtyczkę z czujnika temperatury włączającego wentylator (żółta strzałka), u mnie do wymienianej rury przyczepione opaską zaciskową były jakieś przewody (czerwona strzałka), opaskę należy rozciąć.

4. Następnie zdejmujemy z termostatu wąż który idzie od chłodnicy, obcęgami ściskamy cybant, zsuwamy go niżej i ściągamy wąż, W tym momencie poleje się płyn z węża, jeśli termostat jest dobry, to będzie trzymał płyn i nie poleci z niego (czerwona strzałka). W rurze będzie płyn, ja wyssałem go strzykawką, żeby się nie wylał.

5. Teraz najgorsze - trzeba zdjąć cybant z rury od strony chłodnicy. Dostęp jest dosyć ograniczony, ale przy użyciu odpowiednich kleszczy na pewno sobie poradzimy Cybant należy zsunąć niżej i zdjąć rurę z chłodnicy. Wyleje się trochę wody.

6. Teraz ze starego węża musimy przełożyć 2 cybanty (żółte strzałki) i przekręcić wspomniany już czujnik temperatury (czerwona strzałka)

Potem trzeba wszystko podkładać i uzupełnić płyn chłodniczy.

[IMG]/smilies/44.gif[/IMGSnale sie rozkreca, ciekawe jak fotorelacja bedzie jutro

Waldek, Ty masz klimę ??

Cytat:
2008-04-27 15:02:41, radekbox pisze:
Snale sie rozkreca, ciekawe jak fotorelacja bedzie jutro

Jak do jutra mi sie nic nie zepsuje, to nie będzie. Chyba że ktoś chce fotorelację z wymiany oleju w hyundaiu atosie

Darq, tak mam

[ wiadomość edytowana przez: Snale dnia 2008-04-27 16:04:30 ]