Panewki 126p

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Dzisiaj zdemontowałem głowicę, cylindry zaczalem patrzyc do srodka bloku i ruszac korbami, korby mają luz na boki ok. o,5mm na stronę (razem 1mm), brak luzu góra/dół. Czy to jest dopuszczalne, czy może nalezy zmienic panewki?
Dodam ze czasem po dłuższej jezdzie na pelnych obrotach (dynamiczne rozpedzanie i jazda z max. predkosciami) zdarza się ze zaświeci się olej.

Norma, zostaw bo popsujesz

Cytat:
2008-04-28 00:28:50, markus-orange pisze:
Dzisiaj zdemontowałem głowicę, cylindry zaczalem patrzyc do srodka bloku i ruszac korbami, korby mają luz na boki ok. o,5mm na stronę (razem 1mm), brak luzu góra/dół. Czy to jest dopuszczalne, czy może nalezy zmienic panewki? Dodam ze czasem po dłuższej jezdzie na pelnych obrotach (dynamiczne rozpedzanie i jazda z max. predkosciami) zdarza się ze zaświeci się olej.

spoko mam to samo i smigam tak juz troche czasu i nic sie nie dzieje

Ja też mam pytanie co do panewek sprawa wygląd atak mam nówke wał ale niestety nie mogę dostać nigdzie nowych panewek nominalnych szkoda mi trochę szlifować wał. Zastanawiam sie czy nie podeszły by od czegoś innego cieniasa 700??

na allegro szukaj zazwyczaj sa nominaly wlasnie

kurde na aledrogo tylko na półszlif ajak z tymi panewkami od cieniasa 700 podejdą??

pisałem Ci na priv ze moge zakupić i wysłac , no ale jak nie czytasz wiadomości to twój problem

Odkopuję
Czy z oznaczenia na panewkach korbowych można wyczytać na jaki szlif są?
Mam panewki które miałem ubrane - nominał oznaczenie chyba 7664213 ale pewny jestem tylko co do dwuch ostatnich cyfr.
Zdjołem korby i teraz nie pamiętam ( bo sobie nie poznaczyłem która panewka gdzie) wał i panewki są prawie nowe.
Mam nowy kpl. panewek o takim samym oznaczeniu.
I drugi, który różni się dwoma ostatnimi cyframi ( zamiast 13 jest 19).
Czy na tej podstawie można stwierdzić, że zawsze przy oznaczeniu z końcówką 13 to nominał?

odkopuję. Wyjąłem panewki korbowe, silnik elegant z 1999, opisane są tak: 7664219 i wyżej jest 9A. Nowe panewki, które dziś kupiłem (nominalne) mają wypisane 7664213 i 9D. Silnik na pewno nie miał robionego szlifu. W sklepie sie pomylili jak sprowadzali, czy można zakładać?
edit
Panewki FSO oryginalne

[ wiadomość edytowana przez: deskjet3 dnia 2010-04-17 14:31:56 ]

tez niedawno wymienialem panewki i nowe mialy inne oznaczenie jak seryjne,wiec sie nie przejmoj,najlepiej bedzie jak dla pewnosci zmierzysz ich grubosc