Problem z Oktavią 1,8 20V

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam
Trzy dni temu stałem się szczęśliwym posiadaczem Skody Oktavii 1,8 20V benznka+gaz, intalacja sekwencyjna sirocco, zaniepokoiło mnie szarpanie silnikiem przy obrotach rzędu 4000 i wyżej, jak również falowanie obrotmieża na biegu jałowy( na benzynie wszystkow jest w porządku, no i dziś mi troszkę szczeka opała jak zatankowałem gaz i średnia mi wyszła 15l na 100 jazda na dotknięciu bez klimy.
Zwracam się z goraca prośbą o rade co z tym fantem robić i jak ktoś dysponuje programem do sirocco to prośba o przesłanie na adres: krzysztof.pulawski@plusnet.pl i podpowiedź jak to dobrze wyregulować?

na jakich jest wtryskiwaczach?

Wtryskiwacze są Valteka, ale dziś podłączyłem ze szwagrem pierw vag coma a pozniej program do gazu i co ciekawe, okazało się ze prawdopodobnie padnięta jest sonda lambda, a ztego co czytałem na forum komputer od gazu w sekwencji jest tylko pasożytem na jednostce centralnej benzyny,która tylko odpowiednio dopasowuje czas i ilość wtryskiwanego paliwa i do prawidłowego działania gazu niezbędna jest nienagana praca silnika na benzynie, jutro dokładnie sprawdzę temat sondy i trzeba rzeźbić w guwnie dalej!!!!!!

witam.
niekoniecznie może to być problem sondy chociaż może diagnoskop to pokazywac. pojeździj tak ok. 100 km na benzynie i ponownie podepnij vag-a.

Witam
Dziś połozyłem się pod samochód i sonde sprawdziłem miernikiem niestety nieżyje myślę ze do jej smierci przyczynił się brak osłony na katalizatorze, ktora poczęści osłania też sondę.
Jeśli chodzi o jazdę na benzynie to średnie spalanie bez wzgledu czy ją cisnę czy nie, oscyluje 9,6-12l na 100km stąd wnioskuję, że komputer chodzi w trybie awaryjnym.
Jeśli chodzi o vaga to wykasowaliśmy błędy, jutro wieczorem podepne z powrtem waga i sprawdzę usterki, jeżdźe tylko na benzynie.
Mam pytanie czy lepiej kupić orginalną sondę w Skodzie, czy uniwersalną Boscha w intercarsie?
Pozdrawiam

witaj.
Możesz spokojnie kupić boscha lub tańszą magneti-marelli. są to uniwersalne sondy ale do tego auta znakomicie się nadają. przewody od wtyczki sondy połacz skuwkami które są w komplecie i zaizoluj rurka termokurczliwa. za żadne skarby ich nie lutuj. bo nie bedzie działać. chociarz i tak je cieżko zlutować ale niektórzy sa nieugięci i to robia.

Witam
Dziś znowu leżałem pod samochodem i co ciekawe, popełniłem błąd sprawdzając sondę ostatnio, sprawdzałem ją na rozpiętej kostce, a dziś sprawdziłem ją na spiętej i na przewodzie 2 i 4 pojawiło się napięcie od 0,39 do 0,98 także myślę zę sonda jest dobra, a przed chwila podpiełem waga i nic nie wykazał.
Zastanawia mnie tak duże spalanie, wydaje mi się to niedokońca normalne, źle ze nie spytałem poprzedniego właściciela czy jeździł tylko na gazie, bo dziś wpadł mi do głowy szatański pomysł żeby rozpiąć klemy na akumulatorze, tak aby komputer od benzyny skalibrował się od nowa i pojeżdze jutro tylko na benzynce coby sobie przypomniał prawidłową mapę zapłonu.Ciekaw jestem czy to odrobinę pomoże, najbardziej z tego wszystkiego denerwuje mnie te spalanie wcześniej jeździłem 14-letnim Golfem w kombi 1,9 tdi 90 km i na 60 l ropy do kołobrzegu i spowrotem robiłem 1100km, to zachciało mi się Skody Oktavi kombi 1,8 20V 125 km benyka+gaz 9-12l benzyny i 15 l gazu na 100 km czy to jest normalne?( i żebym ja jej tak wstawiał, staram się jeżdzić ze stała predkością 90 lub 120 km/h dziecko i żona na pokładzie, jak tak dalej pójdzie to skoda poszuka sobie nowego właściciela, ale tak łatwo się nie podam jeszczę troche powalczę!!!!!!)

Witam
Po zdięciu klemy akumulatora i zrobiemiu 100km na benzynie, wczoraj wieczorem podpiełem Vagcoma i okazało się że znowu jest błąd sondy.
Dzis sprawdziłem całą instalację od sondy do jednostki sterującej i okazało się iż nie ma nidzie przerwy, po ponownym sprawdzeniu sondy na rozgrzanym silniku miernik pokazywał stałą wartość 0,58 V lub 0,70V wartości te nie ulegały zmianom przez dłuższy czas, wydaje mi się że przyczyna całego zamieszania w tym samochodzie jest sonda?
Mam pytanie co do gazu, w momencie podpięcia się pod komputer gazowy wyskakuje błąd zbyt niskiego ciśnienia w układzie, jakie jest poprawne ciśnienie gazu w instalacji i jak odpowiednio należy dostroić komputer gazowy potym jak uporam się z problemami na benzynie i jeszcze jedno, z rana jak wchodzę do samochodu odnoszę wrażenie jakby w aucie było czuć gaz czy to normalne ?

Witam
Niewiem może to komuś pomoże przy uporaniu sie ze swoim problemem, ja w swojej skodzie wymieniłem sondę lambdę pomogło to w uzyskaniu mniejszego spalania, co do smrodu gazu w aucie po nocy okazało się że poluzowała się śrubka na butli i był wyciek, pan gazownik szybko się z tym uporał i skasował 15 zł, co do szarpania silnikim przy 4000 obr/min okazało się że padnięty był jeden wtryskiwacz (wyraźne cykanie po otwarciu maski) na listwie wystarczyło zapodać komplet naprawcz( wraz z wymianą 60zł) i samochodzik śmiga.
Pozdrawiam wszystkich i powodzenia!!!!!!!!!!!