MotoNews.pl

Kontrolka braku płynu spryskiwaczy - ciągle się świeci.

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam serdecznie.
Pojawił sie w moim essim problem jak w temacie, mimo że płynu do spryskiwaczy jest full. Wjechałem u teścia na kanał i znalazłem w zbiorniczku czujnik - czyli zwykły pływak. Wydawał mi się trochę popękany, więc pomyślałem, że go szlag trafił. Ciężko dostać takie ustrojstwo, więc kierując się logiką, że czujnik działa w ten sposób, że zaczyna przepuszczać prąd jak jest mało płynu, odciąłem od niego przewody z nadzieją, że kontrolka zgaśnie bo strasznie w gały daje. Jakie było moje zdziwienie kiedy zobaczyłem, że kontrolka dalej się świeci !!!
Zanim zacznę rozbebeszać kabelki w poszukiwaniu zwary, proszę bardziej doświadczonych kolegów o odpowiedź na pytania:
1. Czy słusznie sądzę, że czujnik przepuszcza prąd (za pomocą magnesów) jak jest mało płynu i po odcięciu przewodów kontrolka powinna zgasnąć?
2. Czy przewody od czujnika idą prosto na kontrolkę czy jest coś "po drodze"?
3. Przyszło mi też do głowy że może to być wina jakiegoś przekaźnika czasowego, który załącza kontrolki na chwilę po przekręceniu kluczyka? Jeśli tak to jaki to przekaźnik i czy jest wspólny dla wszystkich kontrolek (np paliwa) co by eliminowało ten problem, czy są osobne i gdzie one są?
4. Jeśli jednak padł czujnik w zbiorniku to gdzie taki dostanę?
Z góry dziękuję za pomoc i pzdrawiam.

Cytat:
2008-05-04 17:39:15, przemek_81 pisze:
1. Czy słusznie sądzę, że czujnik przepuszcza prąd (za pomocą magnesów) jak jest mało płynu i po odcięciu przewodów kontrolka powinna zgasnąć?

Kontrolka nie zgaśnie nawet jak wyjmiesz cały zbiornik i zostawisz tam gołą wtyczkę

Cytat:

2. Czy przewody od czujnika idą prosto na kontrolkę czy jest coś "po drodze"?

przewody od czujnika idą najpierw do skrzynki bezpieczników, następnie bo Black-Boxa, a na końcu dopiero do kontrolki przy zegarach

Cytat:

3. Przyszło mi też do głowy że może to być wina jakiegoś przekaźnika czasowego, który załącza kontrolki na chwilę po przekręceniu kluczyka? Jeśli tak to jaki to przekaźnik i czy jest wspólny dla wszystkich kontrolek (np paliwa) co by eliminowało ten problem, czy są osobne i gdzie one są?

Jeśli chcesz się pozbyć swiecącej kontrolki to przetnij kabelek koloru brązowo- białego idący od Black-Boxa do zegarów Nie zapomnij zaizolować koncówek.

Cytat:

4. Jeśli jednak padł czujnik w zbiorniku to gdzie taki dostanę? Z góry dziękuję za pomoc i pzdrawiam.

Jedziesz na szrot, kupujesz baniak z wersji Ghia i przekładasz baniak, albo sam czujnik i gitara. Raczej nie szukaj tego w ASO.

Zakładałem u siebie kilka dni temu cały zestaw, więc jestem w temacie

Pozdro

Cytat:
Kontrolka nie zgaśnie nawet jak wyjmiesz cały zbiornik i zostawisz tam gołą wtyczkę

To jak byś był uprzejmy wytłumaczyć mi jak działa ten czujnik? To już czysta ciekawość

I dalej nie wiem co sie zepsuło i czy mam szukać zwarcia (czy istnieje taka możliwość, że to przez jakieś zwarcie), czy jednak winny może być tylko czujnik?

Cytat:
Jeśli chcesz się pozbyć swiecącej kontrolki to przetnij kabelek koloru brązowo- białego idący od Black-Boxa do zegarów

Nie jestem aż tak bardzo oblatany więc prosiłbym wytłumaczyć mi gdzie mam szukać tego black-boxa.

Pozdro

Cytat:
2008-05-04 21:44:32, przemek_81 pisze:
Nie jestem aż tak bardzo oblatany więc prosiłbym wytłumaczyć mi gdzie mam szukać tego black-boxa. Pozdro

Zdejmij plastik osłaniający zegary, zdejmij lewy lunel dmuchawy wraz z regulacją świateł, będziesz miał taki zaczep metalowy, a pod nim czarne pudełeczko wielkości paczki papierosów

Od tego pudełeczka w stronę zegarów idą 3 kabelki, jeśli chcesz się pozbyć świecącej kontrolki bez (naprawiania, nie wiadomo do końca co sie stało) to przetnij sobie kabelek brązowo-biały i po krzyku

możesz też po prostu wyjąć żarówkę, nie jest to najlepsze rozwiązanie, ale jest proste i kazdy sobie z tym poradzi

Cytat:
możesz też po prostu wyjąć żarówkę, nie jest to najlepsze rozwiązanie, ale jest proste i kazdy sobie z tym poradzi

Mam takie zboczenie, że wszystko musi działać idealnie. Za punkt honoru postawiłem sobie, że doprowadzę to do porządku.

Tyle tylko, że tych punktów honoru mam już tak dużo, że sam się zaczynam gubić.

Cytat:
2008-05-05 08:55:10, przemek_81 pisze:
Mam takie zboczenie, że wszystko musi działać idealnie. Za punkt honoru postawiłem sobie, że doprowadzę to do porządku. Tyle tylko, że tych punktów honoru mam już tak dużo, że sam się zaczynam gubić.

ja jeszcze rok temu też tak myślałem, ale teraz po tych wszystkich usterkach, na których naprawy wydałbym około 3 tysiaków dałem spokój

Cytat:
2008-05-05 08:55:10, przemek_81 pisze:
Mam takie zboczenie, że wszystko musi działać idealnie. Za punkt honoru postawiłem sobie, że doprowadzę to do porządku.

Każdy na początku ma tak samo

W sumie, nie wiem co mogło Ci nawalić, czujnik raczej cieżko uszkodzić. Może jakieś przetarcie kabli, jeśli masz przerwe w obwodzie to kontrolka będzie świecić mimo płynu w zbiorniku

A Rocky to sie teraz cfaniak zrobił ( Nie powiem dlaczego) Sorry za OT ;P

a ja sie morduje aby sie swieciła

Cytat:
2008-05-05 13:34:42, Sinuspi pisze:
a ja sie morduje aby sie swieciła

to nie dolewaj plynu ciagle

Cytat:
2008-05-05 13:35:48, koniuXR3i pisze:
to nie dolewaj plynu ciagle

Cytat:
2008-05-05 11:31:45, Bartek8 pisze:
A Rocky to sie teraz cfaniak zrobił

A to dlaczego...? bo zrobił sobie z CLX-a XRa i ma kontrolki..

Cytat:
2008-05-05 14:54:50, -Rocky- pisze:
A to dlaczego...? bo zrobił sobie z CLX-a XRa i ma kontrolki..

Podepnę sie pod temat. Tylko u mnie jest taki problem z kontrolka od benzyny. Zatankuje Autko na Fulla i świeci franca cały czas. jak mam mało paliwa wskazówka spadnie poniżej czerwonego pola rezerwy to gaśnie ale jak przychamuje wskazówka sie podnosi i zapala sie kontrolka. Jednym słowem cały czas Swieci gaśnie jak nie mam benzyny Wczym może tkwić problem.

[ wiadomość edytowana przez: mareckilca dnia 2008-05-06 18:04:25 ]