Aso czy warsztat?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Gdzie serwisujecie swoje samochody? Nie dawno nabyłem nową furę ma co prawda 4 lata ale dla mnie jest nowa. Powiecie mi co ile najlepiej robić przegląd żeby trochę pojeździć?

Podałeś tyle szczegółów na temat swojego auta, że zapewne będą setki odpowiedzi na Twoje pytania.

Nie podawałem szczegółów bo chciałem się ogólnie dowiedzieć gdzie użytkownicy serwisują samochody. Ale jeśli chcesz wiedzieć kupiłem volvo S80 dobry samochód i sporo kosztował dlatego chciał bym o niego dobrze zadbać żeby mi posłużył przez parę lat.

To teraz coś wiadomo. Skoro to nowe auto, to w grę wchodzi tylko serwis z uwagi na fakt, że wszelkie ewentualne usterki gwarancyjne będą rozpatrywane jedynie w przypadku kiedy auto było obsługiwane w ASO Volvo. Jeśłi zaczniesz jeździć z autem po przypadkowych warsztatach to zapomnij o gwarancji. Może przeglądy w ASO nie są tanie, ale przy cenie zakupionego auta i tak są niskie. A prawda jest taka, że w Polsce kupuje się samochody używane i nikt z nimi do ASO nie pojedzie. Masa starych trupów jeździ po ulicach i ludziom szkoda pieniędzy na nowe amortyzatory choćby po 300km przebiegu, to i zapewne do ASO z tym nie pojadą. Jaki kraj takie serwisowanie.

Niestety tak dobrze nie ma nie kupiłem nowej S80 jeszcze mnie nie stać może kiedyś.  Moja ma 4 lata z kawałkiem ale jest jak nowa. Poprzedni właściciel grzecznie jeździł do serwisu wiec trochę tak bez sensu teraz oddawać gdzie popadnie. A jaka jest mniej wiecej cena przeglądu w wiesz może?

Jeśli auto bez problemu się sprawuje, to nie widzę sensu jeździć na wymianę oleju i klocków w serwisie. Nie znam dokładnych cen przeglądów, wszystko zależy od przebiegu auta i od tego co ma być przy nim robione. Jednak trzeba by liczyć skromnie 1000pln za taki wjazd do Volvo ASO.

Ja bym rozejrzał się za porządnym serwisem, niekoniecznie autoryzowanym, ale np specjalizującym się w danej marce i który ma jakąś renomę i serwisowałbym go w nim, ale na oryginalnych częściach. Najsensowniejszy wg mnie wybór, ale dość trudno teraz taki serwis znaleźć...

Faktycznie ceny są nie mało ale słyszałem że mają jaka akcje serwisowa wiecie może o co dokładnie chodzi? Właśnie jeśli chodzi o części to zawsze trzeba robić na oryginalnych volvo bo słyszałem że czasami zamienniki jeszcze bardziej rozwalają samochód.