MotoNews.pl

Jak usunąć klej po listwach bocznych???

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
.Chcę usunąć listwy boczne, ale za nic nie mogę usunąć kleju który zostaje na lakierze po oderwaniu listew.Czym najłatwiej to usunąć.Jakim środkiem oraz narzędziem żeby nie uszkodzić lakieru. Ekstrakcyjną próbowałem i nic.

[ wiadomość edytowana przez: slawcek dnia 2008-05-06 19:53:45 ]

Na pewno ktoś już to robił.

rozpuszczalnik, szmatka i 2 czteropaki piwa.

5 godzin i z 1 drzwi zejdzie

Potem jeszcze tylko całe auto wypolerować żeby nie było różnicy w odcieniu lakieru i już

[ wiadomość edytowana przez: Snale dnia 2008-05-06 21:49:54 ]

Cytat:
2008-05-06 21:46:28, slawcek pisze:
Na pewno ktoś już to robił.

Wiesz co???
Z Wrocławia jesteś i nie wiesz jak to się robi???
Jakiś miesiąc temu był identyczny wątek...
Ale że masz fajne autko to ci powiem
Ja to robiłem benzyną, ale najlepiej troszke podgrzać i palcami, Jedna listwa zajeła mi jakieś 15 -25 min(oczywiście mała z przodu )

PS jedno ci zostanie: bolące palce

[ wiadomość edytowana przez: djtados dnia 2008-05-06 21:53:37 ]

snale nie strasz chłopaka ,praca mozolna ale wykonalna ,ja zmyłem klej rozpuszczalnikiem nitro ,po uprzednim wyskubaniu resztek taśmy dwustronnej

dzięki chłopaki, tak właśnie dzisiaj próbowałem, myślałem że jednak jest jakiś lepszy sposób.No nic będę działał.

PS. Przez 45min udało mi się zrobić przednią małą i kawałek na drzwiach przednich

Cytat:
2008-05-06 21:52:53, kamil76 pisze:
snale nie strasz chłopaka ,praca mozolna ale wykonalna ,ja zmyłem klej rozpuszczalnikiem nitro ,po uprzednim wyskubaniu resztek taśmy dwustronnej

ciiiiii ja che żeby miał miłą niespodziankę jak mu się uda szybciej

Nitro niszczy lakier.

Przerabiałem to dość niedawno Najlepiej paznokciem zeskrobać ile się da bez stosowania preparatów, a potem szmatka z rozpuszczalnikiem do wyrobów chlorokauczukowych i poliwinylowych i także paznokciem skrobać. Jak skorzystasz z tego typu rozpuszczalnika to będziesz bardzo zadowolony - dosłownie rozpuszcza klej i dość szybko można to wszystko wyczyścić.
Pozdro

PS. Za rozpuszczalnik dałem 6zł

Zmywacz do paznokci z Acetonem ... w oplu mialem przyklejony znaczek na super glue... i po 30 min nie bylo sladu po kleju

Cytat:
2008-05-06 22:05:44, Snale pisze:
Nitro niszczy lakier.

To właśnie wiem i dlatego jechałem ekstrakcyjną też paznokietkiem

Witam,mi to zajeło dwa dni ,wiec powodzenia.Pozdrawiam.

Jest taki specjalny gumowy krążek na wiartarke sie zakłada i jazdam, pół godziny i ładnie wszystko usunięte

Ja stosowałem rozpuszczalnik nitro

20min i po wszystkich listwach ani śladu (bez polerki) nitro i rozpuscilo resztki kleju i taśm, chyba, że w mk4 były na inny klej mocowane

Przypomniało mi się, przed zerwaniem listew postaraj się jakoś rozgrzać klej... tzn postaw na długo na słońcu, albo jak się nie boisz odprysków to delikatnie polewaj gorącą wodą. U mnie udało mi się nie odparzyć lakieru, klej ładnie puścił i taśmy ładnie odeszły z listwami, tylko nitrem reszte kleju zmyłem. Polecam tą metodę.

wielkie dzięki za wszystkie odpowiedzi

polecam rozpuszczalnik do poliwinyli, bo z tego jest zrobiony klej...

Rozpuszczalnik do poliwinyli, palce, najlepiej kciuki (opuszki), duzo chęci i czasu Mi sie zorbiły 2 wielkie odciski po wyczyszczeniu z kleju, 2 dni sie bawiłem