| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Outcast Bmw 528i E39 Różyny | 2008-05-08 08:57:45 ja mam gazowe kyb i na komforcik nie narzekam w zadnym wypadku |
kisztan Klubowy Weteran Ford Focus i jeszcze ... Łańcut | 2008-05-08 09:45:25
Na pewno nie na kajakach, one zachowują się podobnie jak inne twarde olejaki. Zakładaj spokojnie |
certiif Klubowy Weteran Daewoo Espero 2.0 CD ... Kraków | 2008-05-08 19:02:42 Ja założyłem Bilstein B4 gaz... i są zbyt miękkie. |
Zoltar Fajne Gdańsk | 2008-05-09 00:01:40 Masz zajechane sprężyny
B4 są ok, wstaw twardsze/nowe sprężyny - bez obniżania ! W Octavii dają radę ! |
certiif Klubowy Weteran Daewoo Espero 2.0 CD ... Kraków | 2008-05-09 09:56:03 Mam wstawiane wzmocnione, nowe 96179841 ... i tak jest zbyt miękko ... jak dla mnie. |
kisztan Klubowy Weteran Ford Focus i jeszcze ... Łańcut | 2008-05-09 16:57:11
Dokładnie Zakładasz twarde amorki, to musisz dopasowac do tego sprężynki. Dotyczy to zarówno wysokości, jak i twardości zestawu. Ja mam (jak już wielokrotnie pisałem) Jamexy + KYB gazówki. Wg mojej opini to idealny kompromis pomiędzy utwardzeniem, a miękkim dupowozem. Z drugiej strony, ja już jestem stary i nie lubię twardych taczek |
certiif Klubowy Weteran Daewoo Espero 2.0 CD ... Kraków | 2008-05-09 17:33:01 Przeglądałem to forum... szukając informacji na temat sprężyn oraz amortyzatorów... pomimo licznych wątków ... brak jest jednoznacznej informacji na temat stosowanych przez klubowiczów sprężyn i amortyzatorów oraz opinii na temat wrażeń zjazdy. W 1996 roku jeździłem służbową nową NEXią. Zmieniłem amortyzatory na Monroe gaz, (sprężyny zostały oryginalne) dedykowane do Kadeta GSI. Było rewelacyjnie i twardo... tak jak powinno być. |
rudi Espero Wloclawek | 2008-05-09 19:40:13
za miękko koledze to w takim razie kup lepiej sobie calibre albo honde CRX czy inną taczkę, espero ma być komfortowe bo po to je stworzono żeby jeździć wygodnie bez obijania dupy za przeproszeniem i nadwyrężania kręgosłupa, jakbyś kolego tego nie wiedział ale chyba wiesz tylko może młody jesteś to ci tylko jedno w głowie... - za miękko też mi coś - jakaś fanaberia czy jak |
certiif Klubowy Weteran Daewoo Espero 2.0 CD ... Kraków | 2008-05-09 20:04:35 No... cóż... kolego rudi... liczyłem na konkretne informacje, a otrzymałem od Ciebie hmm... polemikę na temat mojego wieku. (zupełnie nie na temat,... prawo jazdy zrobiłem w 1986 roku ) |
rudi Espero Wloclawek | 2008-05-09 23:01:32
a róbta co chceta - wolnny kraj mamy ale i tak co fabryka dała to najlepiej się sprawuje i pasuje do charakteru tego auta. Ja kiedyś tam wymieniałem tylne sprężyny, które poukruszały się na końcach od tych wertepów na jakieś wówczas dosyć drogie lojfinsy czy jakoś tam a amory przód gazowe i nieco za twardo jest, fabryczne olejowe były idealne a tył niedawno olejowe i jest nieżle - nie dobija nawet z dużym obciążeniem i trzyma sie drogi. Poza tym olejowo-gazowe na naszych drogach się nie sprawdzają -zmniejszają tylko komfort jazdy także ja przy najbliższej okazji wywalam je i montuje olejowe i będzie bajka. |
kopczyk ESPERO 1.5 - LPG Warszawa | 2008-05-09 23:31:26 Witam
Też mnie czeka wymiana amortyzatorów wiec odwiedzilem pare sklepów w każdym odradzali mi gazówki i polecali oryginalne olejowe daewoo nawet cena zbytnio sie nie rożni olej ok. 125 zl gaz KYB 105-140 zl przód sam już niewiem co założyć chyba zostane przy oryginalnych |
Zoltar Fajne Gdańsk | 2008-05-10 00:24:02 Czyli rozumiem, że posłuchasz idiotów, którym coś zalega na magazynie ???
Ręce opadają Człowiek marnuje cenny czas, nie wiem po chu... |
![]() Zwierzu Octavia 2 Warszawa | 2008-05-10 11:47:28 Ja osobiscie smigalem na KAY Gaz i baaardzo sobie chwalilem komfortowo i bezpiecznie bo nie tapczan polecam.
eh moja głowa
KAC ![]() |
Kolber7 VW TOURAN & SKODA OC ... Katowice .::SILESIA TEAM::. | 2008-05-10 13:01:49 ja mam od 2 dni gazowe KYB w MB.... Merc i bez nich miał dość konkretne zawieszenie... po założeniu Kayaby stał się stabilniejszy i ciut twardszy..., wcześniej kładł się w zakrętach, teraz jest dużo lepiej .
W espero mam z przodu amorki Bilstein B4 gaz + ciut niższe (ok 35mm) sprężyny H&R z vectry, z tyłu springi oryginalne Daewoo + gazowe amory COFAP (by magnetti marelli) .... jest zauważalnie twardziej niż w MB i mniej się kładzie w zakrętach... ale to pewnie dlatego, że jest niżej.... merc na nowych amorach podniósł się o 6 mm... Pozdro |
AsterixGal ESPERO było :( Mazda 626 jest | 2008-05-19 21:17:26 Powiecie że mi odwaliło...
Wróciłem z amorkami do standardu, czyli olejowych...no oczywiście jeśli ALCO można nazwać standardem. CO prawda mam je kilka dni, ale lżej mi się samochód prowadzi. Jeśli chodzi o komfort, to powiedziałbym, ze w tej chwili są mniej więcej tak sztywne, jak półroczne gazowe KAYAB'y które u mnie jeździły. Jak poprawią drogi, to wrócę do gazówek...ale pewnie już na innym wozie. |
rudi Espero Wloclawek | 2008-05-19 22:44:20
oryginały to były olejowe boge zdaje się i były super komfortowe o ile miałeś do czynienia z nowym esperakiem to wiesz co mam na myśli i jak to super wszystko chodziło przez pierwsze lata. Dopiero z czasem komfort się stopniowo, powolutku pogarszał ale po wymianie zawsze czuje sie jakby auto dopiero co z salonu wyjechało. W sumie to każde olejowe powinny zapewniać max. możliwy do osiagnięcia w prostym zawieszeniu espero komfort na naszych drogach, ta drogach psia jego.... drogach - u nas to słowo znaczy coś zupełnie innego niż w tzw. normalnych krajach. K... czy kiedyś dożyjemy normalnych równych i gładkich dróg bez pie...a, że u nas te dziury to wina klimatu, pogody itp. bo przeca nie dyrekcji dróg i rządu czy sejmu, sejmików itd. Jak ktoś tego wreszcie dokona ale tak kompleksowo w całym kraju od odry do buga i od bałtyku do tatr, nie mam tu na myśli wynalazków dla czystej komerchy - tłuczenia kasy bo lepszej drogi to wam nikt nigdy nie pobuduje( i ludzie dali to sobie już wmówić niestety i płacą niewiadomo za co) a my o to już zadbamy, żeby godziwej konkurencji nikt szybko nie pobudował czyli tzw. płatnych odcinków autostrad, to ja bym mu kasy na pożądny pomnik, przy którym każdy inny się chowa nie żałował. |
pawel12356 Daewoo Espero 1.5 16v Czerniak | 2008-05-19 22:48:07
musiałes czy chciałes wymienic na olejowe? kyb tak szybko padły? |
pawel12356 Daewoo Espero 1.5 16v Czerniak | 2008-05-19 22:49:33
no komfort oki ale to bujanie na olejach..... |