(DOHC) Panewki wałka posredniego

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Panowie proste pytanie: czy panewki wałka posredniego w dohcach były wszędzie takie same prZy wszystkich pojemnosciach? I czy w związku z tym panewki z tipo 1.6 dohc będą pasowały do lancii 1.6?

A Tipo miało wogóle wałek pośredni ?
Jeżeli się zastanawiasz na panewkami, to od razu idź i dorabiaj, będzie najtaniej i najmniej stękania

Pierwsza podobno z łady, ostatnią najlepiej dorabiać a jak dorabiasz ostatnią to dorób i pierwszą - tak jak pisze bolger mniej srania. Jak szlifujesz wałek to lepiej obie dorobić w odpowiednim rozmiarze i pozamiatane. Ja będę dorabiał obie.

No właśnie problem polega na tym że robi mi to człowiek do którego mam zaufanie i który wielokrotnie robił te panewki, i twierdzi ze dorobione posypią się w kilka tysięcy. szlifuję wał i zakładam nowe panewki na wał i troche mi szkoda rozwalić go za pare tysi znowu

Pieprzyca w ochmanowie wylewa panewki, może z nim pogadaj.

No to marnie. Jedyne, co ja ci mogę zaproponować, to nowe za 200 zł !!!, ale nie chcę cię wpędzać w rozpacz czarną. Największy kłopot jest z tymi tylnymi, o przednich słyszałem z kolei, że od Żuka ...
A były dostępne w PL, kilka lat temu zostały ZEZŁOMOWANE i więcej nie sprowadzają.

a masz komplet takich nowych ? i czy cena jest za obie czy za jedną?

Te które miałem na alledrogo, już sprzedałem i zostały zamontowane, mogę ci ściągnąć z USZY (muszę się upewnić, że gość jeszcze ma), 200 za dwie.

A to są nominalne?czy masz jakies nadwymiary?

Wiesz co, one niby były STD, ale ten gość, co je zakładał, wpierw mówił, że potrzebuje odrobinę większych, a potem mówił, że podpasowały idealnie, z czego wnoszę, że one są do lekkiej obróbki.
Tyle wiem. Nic nie wiem o tym, żeby jakieś semi (jedyny "nadwymiar" ) zachowały się w przyrodzie jeszcze.

A jak szybko jestes w stanie to zrealizować?

Tydzień ?

Bez przesady, że panewki na wałku pośrednim ma wysrać po kilku tysiącach. Jakie tam jest obciążenie. aparat zapłonowy ew. pompka paliwa... więc co on te panewki z plasteliny robi czy co???
W obu moich blokach z przebiegami jeden ponad 200 tysi a drugi 94 tysie (tylko niewiadomo ile razy licznik przeleciał dookoła ale napewno raz przeleciał) nominalne panewki wykazują tak minimalny luz, że robię to tylko na wszelki wypadek (i ciśnienie oleju) więc jeżeli dorabiane mają być nieco gorsze od nominalnych to i tak długo długo polata a jak ma latac kilka tysiaków to może lepiej ten kolo zamiast pierdolić głupoty zacznie robić panewki z porządnego materiału. takie moje zdanie...

Trudno mi tutaj faceta oceniac, natomiast zrobił juz dla mnie 3 silniki i to jeden niezłą wydumkę i wszystko hulało, wiec zarzucanie mu że robi dziadostwo nie bardzo jest rozwiązaniem, poza tym jak nikt mi nie da gwarancji na to ze dorabiana wytrzyma to mam to gdzies. miesiąc szukałem wału takieg ożeby się nadawał do szlifu. jak mam teraz zrobic panewki na wałku tak żeby mi zaraz poszły opiłki z powrotem w układ to wole wydac 200 zł i mieć święty spokój. A silniki wszystkie jaki miałem sam rozbierałem i na własne oczy widziałem w jakim stanie były i wałki i panewki więc to czy tam są obciązenia czy nie ma jest w tym momencie bez znaczenia, bo i tak trzeba zrobic i tak.

poochacz tylko może być tak, że wydasz 2 stówy (nie jest to mało kasy - jak by nie patrzeć to szlif wału i nowe panewki do tego prawie) a nie masz gwarancji, że po przeszlifowaniu wałka luzu nie będzie - no chyba, że wałka nie szlifujesz to luzik. Ja i tak uważam, że lepiej wałek szlifnąć i dorobić panewki tylko że w sprawdzonym miejscu oczywiście - w myśl zasady "ucz się na błędach - najlepiej cudzych"

Zgadzam się z tym co pisze Furiosus. Ja dorabiałem panewki na wałek pośredni i nie było z tym problemu. Wałek szlifuje, dorobi do tego panewki i zastanawiam się co ma się wysypać...? Nic. Jeżeli dobry jest materiał z którego robi panewki - odpowiedni do panewek to dorabiaj. Dla przykładu pewien gaźnikowiec z Wawy, właśnie tak robi. ... na DOHC zna się naprawdę dobrze. bardzo dobrze...

PS. Jakieś 4 miesiące temu kupiłem w InterCars-ie panewke nominał na pośredni za 22pln Niestety mieli tylko tą o większej średnicy.

No zastanowię się jeszcze nad tym. Znalazłem człowieka w warszawie, który robi z tasm Glyco panewki i byłby w stanie dorobić to. Bolger obiecał się dowiedzieć co i jak więc być może będą jakieś alternatywy.

Z tych taśm co napisałeś robią kozaki - ponoć

(22) xxx-xx-xx Pan XXXX YYYYYY - wyjaśni, powie co i jak
Po za gaźnikami bawi się praktycznie tylko DOHC.

Po reklamie

[ wiadomość edytowana przez: pwr79 dnia 2008-05-08 15:00:26 ]

Cytat:
2008-05-08 14:24:00, pwr79 pisze:
Z tych taśm co napisałeś robią kozaki - ponoć

????? możesz coś więcej o tym napisać, bo kozaki to brzmi trochę niejednoznacznie
- kozaki - zajebiści fachowcy
- kozaki - straszkie kiepscy fachowcy co pierdzielą kazdą robotę

KOZAK (tur. hazak) - RABUŚ NA KONIU - takie małe wyjaśnienie pojęcia

tzn robią takie damskie obuwie zimowe?