| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Arek331 Opel Omega A 2,6i Bielsko-Biała | 2003-07-21 08:23:47 Witajcie!
Dzisiaj rano jak zwykle w poniedzialek poszeedlem po Omege aby udac sie do pracy. Wsiadam, krece na benzynie raz - nic, drugi raz- nic, trzeci raz- nic, .... cholera sprobuje na gazie, dwa razy i tez nic. Dziwne bo zawsze na benzynce za drugim razem, max za trzecim to bylo ok........ Co moglo sie stac?? nadomiar zlego jeszcze po dwoch nieudanych probach na gazie sprobowalem na benzynie raz jeszcze co tylo zakonczylo sie malym strzalem w kolektor, krorego nastepstwem jak sie odrazu bez otwierania maski domyslilem bylo pekniecie gumy przy przepustnicy (byla juz zbutwiala wiec wiedzialem, ze pradzej czy pozniej peknie). Czy to ustrojstwo mozna kupic osobno? I jaki moze byc koszt? Dzieki i prodsze o pomoc zanim wyrusze do jakiegos mechanika Pozdrawiam Arek |
gelczas OMEGA 3000 Radom | 2003-07-21 09:04:24 Haa znam ten bol.
No to sprawa wyglada tak. Zawsze wracajac do domu na chwilke przerzucaj na bezynke, przygazuj zeby przepalilo i dopiero gas. Na drugi dzien bedziesz mial w przewodach juz bezynke a nie LPG i nie bedziesz musial krecic po 3 razy. Strzal w kolektor w takiej sytuacji to normalka takze sie nie martw. Rure mozesz kupic za 30zl na szrocie pierwszysm lepszym. Ja mam nawet od 24V w 12V No i do tego utrzymuj elektryke w najlepszym pozadku. Troszke pomaga (nie mialem porzadnego strzalu od 2 miesiecy - wczesniej potrafil 3 razy dziennie, teraz ew. jakies prychniecia nie wyczuwalne). Powodzenia. |
Arek331 Opel Omega A 2,6i Bielsko-Biała | 2003-07-21 09:40:22 Dokladnie Gelczas tak robie, przerzucam na benzyne , troszke pogazuje i wtedy gasze. Dlatego dzisiejsza sytuacja zupelnie mnie zaskoczyla. Musze poszukac tej gumki- bezpiecznika, ktora pekla dzisiaj rano. Wiem poza tym, ze mam do wymiany palec rozdzielacza, czy to moze miec duzy wplyw na to, ze nie chcial odpalic??
Pozdrowka Arek p.s. Jeszcze jedna ciekawostka, jak bylem na urlopie w tatrach to tam auto palilo od strzalu az bylem zdziwiaony, przyjechalem na polnoc i znowu trzeba kilka razy krecic.... |
gelczas OMEGA 3000 Radom | 2003-07-21 09:53:28 Ach jesli chodzi Ci o pekniecie tej malej gumki-bezpiecznika to podjedz do pierwszego lepszego gazownika.Jak znajomy to Ci pewnie da za darmo jesli chodzi o te tatry to pewnie bylo tak ze Dual Ram w Twojej Małej załapało świeżego gorskiego powietrza i od razu jej sie chcialo oddychac dlatego tak palila A na powaznie to moglo miec duzy zwiazek z nagrzaniem silnika, a prawdopodobnie to moglbyc tez taki chwilowy odpad. Omegi czesto maja to do siebie, ze MILE ZASKAKUJA!!! |
Arek331 Opel Omega A 2,6i Bielsko-Biała | 2003-07-21 10:14:15 To mnie teraz zaskoczyles Bylo by super ale wlasnie nie jestem tego pewien. A masz moze TIS, zeby sprawdzis nr katalogowy jezeli to czesc orginalna silnika? Pozdrowka Arek |
disel Gliwice | 2003-07-21 14:45:08 ta gumke zalozyli gazownicy wiec w tisie nie znajdziesz,
A co do rury to ja mam tylko wlozona (sama nie spada) a w razie wybuchu wypadnie i no problem |
Arek331 Opel Omega A 2,6i Bielsko-Biała | 2003-07-22 09:54:02 Witam
No i po problemie Zamiast gumy-bezpiecznika (do lpg), tymczasowo dalem gumowa tasme uszczelniajaca, zlozylem calosc, wsunalem kluczyk do stacyjki i prosze bardzo - zapalil od strzalu Pozdrowka Arek |