Drgania i inne dolegliwosci

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Mam następujące objawy:
1. Na wolnych obrotach samochód drży, ale pracuje cicho.
2. W zakresie obrotów 1500 do 3000 pracuje jak ciągnik i mocy zero, nawet nikogo wyprzedzić nie mogę.
3. Na gazie ledwo 4000 obr mogę przekroczyć.
4. Po rozgrzaniu czuć zapach topionego PCV, przy czym mocniej w srodku auta niż na zewnątrz.
5. Po dłuższej jeździe idzie dym ze srodkowej czesci układu wydechowego (na wysokosci słupka między tylnymi i przednimi drzwiami)
6. Po przegonieniu go trochę (do tych 4 tysięcy obr.) łapie takie dziury, że czasami wcale nie reaguje na pedał przyspieszenia.
7. Objawy są takie same na gazie i benzynie

Czy to katalizator? Poczytałem trochę na forum i wszystko na to wskazuje. Czy może jest jakas inna przyczyna? Przebieg mam ponad 170 tys km.

Zdecydowanie katalizator. Wyjścia są trzy:
1. Wymiana na nowy
2. Wspawanie rurki/imitacji
3. Wzięcie go na przeczekanie. Po kilkuset km jak się wypali to może minąć... ale nie musi.

Cytat:
2008-05-16 13:46:22, piotr_ek pisze:
Zdecydowanie katalizator. Wyjścia są trzy: 1. Wymiana na nowy 2. Wspawanie rurki/imitacji 3. Wzięcie go na przeczekanie. Po kilkuset km jak się wypali to może minąć... ale nie musi.

Po co od razu spawac - kat sie trzyma na srubach - kup se takie cos i bedzie brykal jak z fabryki Za kata dostaniesz 250-280 zł w skupie bo sam chce stary opchac (we Wrocku koles daje 280) i wyjde jeszcze 200 zl na tym biznesie... KLIK

Dzięki! Tak własnie myslałem. A tego starego to normalnie na szrocie samochodowym się sprzedaje?

Cytat:
2008-05-16 14:17:10, rafalko pisze:
Po co od razu spawac

Skrót myślowy zastosowałem - wstawić imitację niech będzie.

Cytat:
2008-05-16 14:28:28, koggi pisze:
Dzięki! Tak własnie myslałem. A tego starego to normalnie na szrocie samochodowym się sprzedaje?

Na szrocie to ci dadzą moze ze 100 zł i zarobia na tym co najmniej 2-krotnie...
Ja dzisiaj tak szukalem i wystarczy wpisac w google - skup katalizatorow i nazwe miasta i napewno cos znajdziesz...

Cytat:
2008-05-16 14:41:07, rafalko pisze:
Na szrocie to ci dadzą moze ze 100 zł i zarobia na tym co najmniej 2-krotnie...

Ja sprzedałem kata na alledrogo za 350zł

A fabrycznie nowy katalizator kosztuje 330zł

Cytat:
2008-05-17 05:45:23, JaRabbit pisze:
Ja sprzedałem kata na alledrogo za 350zł A fabrycznie nowy katalizator kosztuje 330zł

No to czemu nie zacząłeś kupować nówek i sprzedawać 2 dychy drożej na alledrogo?

a może to nie katalizator, tylko coś z zapłonem? mieszanka dostaje się do katalizatora w którym się dopala, powodując przegrzanie i efekty zapachowe?

Cytat:
2008-05-18 18:41:50, Robert_S pisze:
a może to nie katalizator, tylko coś z zapłonem? mieszanka dostaje się do katalizatora w którym się dopala, powodując przegrzanie i efekty zapachowe?

Przy aparacie wymieniłem kopułkę i palec, no i jeszcze cewkę. Znajomy ustawił mi także zapłon. Chyba juz nic więcej zrobić nie można?

Cytat:
2008-05-18 21:34:18, koggi pisze:
Przy aparacie wymieniłem kopułkę i palec, no i jeszcze cewkę. Znajomy ustawił mi także zapłon. Chyba juz nic więcej zrobić nie można?

Kable WN.

Cytat:
2008-05-17 05:45:23, JaRabbit pisze:
Ja sprzedałem kata na alledrogo za 350zł A fabrycznie nowy katalizator kosztuje 330zł

Ja też się przymierzam do nowego katalizatora...
A ten fabrycznie nowy to masz na myśli z ...Brodnicy ? czy pełen oryginał ...taki podłużny z napisem ...made in Korea?

...Pytam z ciekawości bo w "mojej" hurtowni Daewoo mają tylko "Brodnicę" za jedyne 470 zł (cena kosmiczna a wykonanie takie ...że pożal się Panie !!!!!!!!), a na Allegro właśnie ...te podobno oryginały chodzą po ok 300-340 zł.

>> TUTAJ << jest przykład "podobno" tego oryginału... ale jak zacząłem dzwonić do gościa i pisać z zapytaniem ...to zakończył aukcje przed czasem...

Więc jak można prosić to chętnie zdobyłbym namiary na jakiś sklep z takimi katalizatorami ....bo na podstawie tego co widziałem - inżynierom z Brodnicy dziękuję !
---------------------------------------------------

aha jeszcze jedno:

Jakie "my" właściwie powinniśmy mieć "flansze" mocujące przy tym katalizatorze - na 3 czy 4 śruby ?

Pytam bo w necie można spotkać i takie i takie .
Więcej jest tych 3-śrubowych, a ja mam na 4 śruby. Czy może po drodze do któregoś roku wprowadzili jakieś zmiany ?

Poniżej poglądowe fotki:

[ wiadomość edytowana przez: nawigator5 dnia 2008-05-18 23:01:53 ]

Przewody WN są OK!
A co do katalizatora, to ja też mam na 4 sruby [1,5 z 1997 r.]

tez mam na 4 (rurke obecnie)

Ponawiam zapytanie w kategorii PILNE

Czy ma ktoś namiary na sklep z koreańskimi katalizatorami (flansze na 4 śruby ) ?

Pytam bo podczas jazdy wyprzedzają mnie nawet ....trabanty a w kabinie tak "capi" rurami PCV jakbym miał przetwórstwo tworzyw sztucznych

Co sądzicie >>> o tym <<< Jakaś ściema ?...co on taki ładny ?

Żeby przykłuć uwagę diagnosty ???

Brać ...nie brać... ???

Cytat:
2008-05-21 15:45:10, nawigator5 pisze:
Co sądzicie >>> o tym <<< Jakaś ściema ?...co on taki ładny ? Żeby przykłuć uwagę diagnosty ??? Brać ...nie brać... ???

Na diagnoste masz tutaj SPOSOB - wlanie przyszlo do mnie dzisiaj to cudenko i wygalda profesjonalnie - jedyny ból to jak ci wsadzi analizator i kaze przelaczyc na Pb bo na gazie o ile dobrze wyregulowany przejdzie nawet bez kata

[ wiadomość edytowana przez: rafalko dnia 2008-05-21 16:19:07 ]

Cytat:
2008-05-21 16:16:52, rafalko pisze:
jedyny ból to jak ci wsadzi analizator i kaze przelaczyc na Pb

Przecież diagnosta ma głęboko w d... co masz zamontowane jako kat. Ważne, żeby spaliny się zgadzały z normą. Stempelek za nienormowalne spaliny zależy już od dobrej woli diagnosty. Często przybijają bez marudzenia bo brak kata nie ma żadnego wpływu na bezpieczeństwo i sprawność techniczną.

piszą, że ....cichsza praca silnika

A na naszym forum wszyscy są szczęśliwi jeżeli silnik i wydech będą pracowały tak samo..... Właściwie to wszyscy zgodnie opisywali, że ... głośność nieznacznie wzrosła ...to jak może być ciszej

Chcą, żeby traktować ich poważnie a sami lecą w ciula

PS:

kol. Rafalko ....Jak już zamontujesz tą strumienicę to napisz obiektywnie jak to jest z tą głośnością ...jest głośniej w kabinie czy tak samo ....a może ciszej będzie ?

Jak będzie ciszej to ....chyba se założe dwie od razu żeby było 2 x ciszej

[ wiadomość edytowana przez: nawigator5 dnia 2008-05-21 20:16:36 ]