MotoNews.pl
3 Przewóz rzeczy na przyczepach a policja pomocy (213015/132)

Przewóz rzeczy na przyczepach a policja pomocy

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Słuchajcie mam pewien problem , mianowicie chce wozic malca na przyczepce towarowej , tylko problem polega na tym ze DMC wynosi 500kg, bob może by i tyle ważył ale w dowodzie ma DMC 600kg i policja chyba patrzy na to co jest w dowodzie tak? no i tu może być kwas i jak będą mi kazali zdjąć auto to kolejna wtopa bo nie ma OC...

jak to wygląda tak naprawde? musieli by miec wage i mnie zważyć czy jak? Pytam bo na taką przyczepke bobek idealnie wchodzi i kosztuje wynajem 30-40zł

ja swojego na takiej wiozlem
przyczepka z plandeka i boba nie widac

no niby tak ale jak juz zatrzymają to otworzą plandeke, nie chce ryzykowac biedny student jestem

jak nie chcesz ryzykowac wezwij lawete...

kto nieryzykuje ten niema. ja na relingach moge wozic max 50 kg a woze niekeidy ponad 200 i zyje

Cytat:
2008-05-18 22:05:01, Blady pisze:
jak nie chcesz ryzykowac wezwij lawete...

przeciez ci napisał ze biedny student jest

laweta odpada za trase 200km i caly dzien pobytu na zawodach to z 1000zł lekko

ale cos ta przyczepa chujowa, wiekszosc normalnych ma 750kg zeby sie nie rozdrabniac, wiec moze poszukaj takiej a na nią juz spokojnie wezmiesz baka

Cytat:
2008-05-18 23:12:23, rejser pisze:
laweta odpada za trase 200km i caly dzien pobytu na zawodach to z 1000zł lekko

wypożyczenie przyczepy-lawety ok 100,- za 24h

na lawetkę trzeba mieć B+E i auto min. DMC 2t.
rejser gdzie można wypożyczyc taką przyczepe? sam mam niekiedy problem z przewiezieniem bąka...

co do przewożenia na niej malucha, jeśli wieziesz go jako kupe złomu, to nieliczy się to co jest w DR, musieli by Ci zważyć ładunek i wtedy stwierdzić przeładowanie. Innej opcji nie ma. aczkolwiek OC chyba i tak byś musiał mieć... bo Auto musi mieć OC nawet jak stoi w Twojej stodole wdg. prawa.

Cytat:
2008-05-18 20:39:10, rejser pisze:
Słuchajcie mam pewien problem , mianowicie chce wozic malca na przyczepce towarowej , tylko problem polega na tym ze DMC wynosi 500kg, bob może by i tyle ważył ale w dowodzie ma DMC 600kg i policja chyba patrzy na to co jest w dowodzie tak? no i tu może być kwas i jak będą mi kazali zdjąć auto to kolejna wtopa bo nie ma OC... jak to wygląda tak naprawde? musieli by miec wage i mnie zważyć czy jak? Pytam bo na taką przyczepke bobek idealnie wchodzi i kosztuje wynajem 30-40zł

Wiec tak - odpowiedz sobie na pytanie co to jest dmc? Dopuszczalna masa calkowita - to nie jest masa rzeczywista samochodu! Wiec dmc nie jest podstawa do tego by pan policjant powiedzial Ci ze przeladowales przyczepe, bo niby jak i dlaczego? To zupelnie inne pojecia. Wiec nic sie nie martw - nikt sie nie przyczepi, nie powinien. Na przyczepie samochod to kawal blachy a nie samochod.
Czy przyczepka ma dmc 500 kg? jesli tak to od 500 kg odejmij mase przyczepki i Ci wyjdzie jej ładownosc - a to juz bardzo malo, chyba malucha nie da sie tak odchudzuc, wiec wypożycz wieksza przyczepke, taka jak ja mialem do 500ty - ona chyba DMC750 miala
A pojazd nie musi miec oc bo mogl byc wyrejestrowany za czasow kiedy mozna bylo to robic

Cytat:
2008-05-19 09:19:58, tabi666 pisze:
na lawetkę trzeba mieć B+E i auto min. DMC 2t.

Bzdura. Poszpreaj troche forum bo bylo o tym niedawno. O dziwno nawet ustawy byly przytaczane.

Zapytaj Mar'a125 lub Yapko'wego bo oni dokladnie przerobili ten temat. Ale w skrócie to na kat.B auto i laweta nie moga miec DMC wiekszego niz 3,5 t a auto musi miec wieksze DMC niz przyczepa. Liczba osi nie gra roli. Co do B+E to zestaw nie moze byc ciezszy niz 7 t a samo auto nie moze byc ciezsze niz 3,5 t. Pozdro.

Cytat:
2008-05-19 10:47:14, CarvMachine pisze:
Bzdura. Poszpreaj troche forum bo bylo o tym niedawno. O dziwno nawet ustawy byly przytaczane. Zapytaj Mar'a125 lub Yapko'wego bo oni dokladnie przerobili ten temat. Ale w skrócie to na kat.B auto i laweta nie moga miec DMC wiekszego niz 3,5 t a auto musi miec wieksze DMC niz przyczepa. Liczba osi nie gra roli. Co do B+E to zestaw nie moze byc ciezszy niz 7 t a samo auto nie moze byc ciezsze niz 3,5 t. Pozdro.

prawde mowi poza tym ze nie jestem pewien co do liczby osi

Cytat:
2008-05-19 10:50:33, jaqo pisze:
prawde mowi poza tym ze nie jestem pewien co do liczby osi

A ja jestem pewny.

Moga byc dwie osie na samej kategorii B byle nie przekroczyc DMC 3,5 t zestawu.

Przepis jest taki ze trzba miec najlepiej auto o masie WLASNEJ 1300-1450 kg, DMC ok 2000kg i lawete o DMC 1300-1450kg. Wtedy mozna na B smigac i wozic samochody do wagi ok 1000 kg.

Jeżeli ciągniemy przyczepę lekką ( czyli taką o DMC nie przekraczającym 750 kg ) to łączna masa zestawu może przekraczać 3,5 tony. Teoretycznie maksymalnie na kategorie może wynosić 4250 kg ( pojazd 3500 i przyczepa 750 )

Cytat:
2008-05-19 13:49:12, don_Pedro pisze:
Jeżeli ciągniemy przyczepę lekką ( czyli taką o DMC nie przekraczającym 750 kg ) to łączna masa zestawu może przekraczać 3,5 tony. Teoretycznie maksymalnie na kategorie może wynosić 4250 kg ( pojazd 3500 i przyczepa 750 )

jesteś w błędzie i to wielkim , na B zestawi nie może mieć więcej niż 3500kg

CarvMachine wiem o tym.. sam wałkowałem temat i się w nim udzielałem, ale większość (szczerze mówiąc nie słyszałem o innych lawetach w wypożycznalni) lawet ma DMC 2000kg, czyli auto musi mieć min. 2000DMC czyli lądujemy w BE, czyż to jest bzdurą?

chyba że ktoś zbuduje lawetkę dla siebie, zrobi jej dmc oko 1300, bedzie miał auto dmc 1300-2200 może sobie latać z lawetą na samo B... ale rejser pytał tu o wypożyczenie, a wypożyczalni lawety dmc 1300 nie dostanie.

jak Cię policja drapnie z przeładowana przyczepą to zapłacisz jakiś tam mandat i tyle.My jeździmy z laweta do 750kg(ładowność 650kg) i wozimy maluchy , fiesty i inne gady .Ale policja nas jeszcze nie kontrolowała

Cytat:
2008-05-19 13:57:35, mateuszc pisze:
jak Cię policja drapnie z przeładowana przyczepą to zapłacisz jakiś tam mandat i tyle.My jeździmy z laweta do 750kg(ładowność 650kg) i wozimy maluchy , fiesty i inne gady .Ale policja nas jeszcze nie kontrolowała

bo trzeba na to lać i tyle , a przecież nie zamkną nas za to