MotoNews.pl

Chłodnica POLONEZ 1,5GLE

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witajcie czy ktoś z Was wie ile kosztuje nowa chłodnica i czy lepiej kupić nową czy może poszukać gdzies na złomie ?
Pozdrawiam

o ile dobrze pamiętam to nowa chłodnica do poldka strego typu kusztuje około 400 złotych lepiej przejżyj giłde klubowa ktoś pewnie będzie miał

Lepiej zlom. U mnie na drogim szrocie kosztuje 80zl a u takiego kolesia w sklepie mowil ze moze zalatwic za 70zl.

Jeżeli to drobne uszkodzenie to moze wystarczy naprawić u fachowca?

Moj znajomy mechanik powiedzial mi ze generalnie jest juz bardzo przezarta i po za tym byla strasznie zamulona rozowym Borygo. Teraz chce wlac nowy plyn a poki co pojezdze na wodzie !
Hm rzeczywiscie ze zlomu duzo tansza z tym ze ie wiadomo czy kupi sie szczelna !

co za problem sprawdzic ;]
wymiana chlodnicy to 10 min roboty ;]

i chyba tak zrobie - zobaczymy !

Dzisiaj otwieram maskę a tu zonk lepki płyn pod chłodnicą
I żeby było śmiesznie to cieknie mi z chłodnicy w dwóch miejscach w rogach na łączeniu.
Czy ktoś się orientuje gdzie w Krakowie naprawiają (lutują) chłodnice?? Bo moja jest całkiem żwawa jeszcze i nadaje się doregeneracji

żerań - aluminiowa z wiatrakiem, przewodami i zbiorniczkiem wyrównawczym ok 100 zł

uzywke na zeraniu zaplacisz od 70 pln do 150 pln nowa kosztuje okolo 250 pln ale to bylo miesiac temu

Ja swoja kupilem jakies 2 tygodnie temu za 100zl w idealnym stanie z wiatrakiem, przewodami i zbiorniczkiem na szrocie. W sklepie kosztowaly od 300 do 400 zl

Chopy ale gdzie Żerań a gdzie Kraków hyhy. Jak bym miał w Kraku za 100zł alu z wiatrakiem to bym łyknąl jak pelikan wodę

Słuchajcie, mam głupie pytanie: zdjąłem dzisiaj atrapę, żeby zamocować osłonę, patrzę, a w dolnej części chłodnicy żeberek ani grama - po prostu dziury na wylot. Ponieważ nie zaobserwowałem wyciekania płynu, mam pytanie: w jaki sposób płyn przepływa przez chłodnicę (wąską), tzn. którędy biegną te rurki?

Cytat:
2005-02-04 13:12:30, BassenMS pisze:
Słuchajcie, mam głupie pytanie: zdjąłem dzisiaj atrapę, żeby zamocować osłonę, patrzę, a w dolnej części chłodnicy żeberek ani grama - po prostu dziury na wylot. Ponieważ nie zaobserwowałem wyciekania płynu, mam pytanie: w jaki sposób płyn przepływa przez chłodnicę (wąską), tzn. którędy biegną te rurki?

pionowymi wąskimi rurkami a jak gdzieś w narożnikach ich brak to chłodnica jest po ruskiej regeneracii

Cytat:
2005-02-04 13:52:17, automatic pisze:
pionowymi wąskimi rurkami a jak gdzieś w narożnikach ich brak to chłodnica jest po ruskiej regeneracii

Tzn. obieg jest krótszy? U mnie po prostu diabli wzięli żeberka w dolnych partiach chłodnicy, ale nic nie cieknie, więc nie wiem, czy lamentować czy nie

Cytat:
2005-02-04 13:58:04, BassenMS pisze:
Tzn. obieg jest krótszy? U mnie po prostu diabli wzięli żeberka w dolnych partiach chłodnicy, ale nic nie cieknie, więc nie wiem, czy lamentować czy nie

brak żeberek może spowodować cieknięcie gdyż ciśnienie nagrzanego płynu nie napotka oporu na zawnątrz rurek i je rozsadzi , pomijam sprawę mniejszej sprawności cieplnej/zima /

Apropos "braku żeberek" gmerałem sobie pod maską i zauważyłem, że jakoś tak dziwnie na dole te żeberka wyglądają w chłodnicy. Dotknęłem i "w proch się obruciło". Jak myślicie długo jeszcze pociągnie moja chłodnica ? Dodatkowo mam wyciek po lewej stronie (patrząc od przodu) gdzieś na rogu ...

dokumentacja foto

pozdr

Cytat:
2005-06-09 18:45:11, thaniel pisze:
Jak myślicie długo jeszcze pociągnie moja chłodnica ?

To to jeszcze działa Thaniel wymieniaj jak najszybciej, bo jak ci strzeli na trasie całkowicie to nie nadążysz schładzać silnika

No to next wydatek ... czyli niemal pewne ze w tym roku blacharki nie zrobie (najwyzej wypadne przez drzwi) ale chlodnice wypada miec sprawna

pozdr

Ależ co to za wydatek - ja miałem w podobym stanie i teraz mam wsadzoną za 40 zł i wszystko gra