Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() Malfunction 125p Warszawa | 2003-07-22 14:59:04 Gdzie mogą mi szybko/tanio załatać/pospawać wydech? Pękła rura jakies 15cm za przednim kołem (tuż przed cybantem) i odgłos taki jakbym dragsterem jechał - na światłach nawet fajnie ![]() [ wiadomość edytowana przez: Koot dnia 2007-04-19 04:10:07 ] [ powód edycji: Modyfikowałem tytuł. ] |
![]() Granturismo FSO 125p 2000DOHC Opalenica | 2003-07-22 15:32:51 Nie wiem, czy opłaca się spawać skoro kompletny, co prawda prywaciarski, kompletny układ wydechowy kosztuje ok. 100zł. Na dwa lata na pewno starczy... |
RATMAN Miłośnik FSO Astra F Łódź | 2003-07-22 17:58:46
da sie naprawić bez zpawania swojego czasu obiłem "tymczasowo" ![]() - aluminiowa taśma naprawcza do wydechów - kawałek grubszej blachy ( tak zeby dało sie owinąc dookoła rury-) - 2 uchwyty do mocowania rur do sciany o odpowedzniej srednicy (taki uchwyt z kołkiem rozporowym METALOWY obłożony guma - gume wyrzucasz kołek obcinasz i masz bdb zacisk - pamietaj przy kupowaniu ze średnica ucwytu zmieni sie po wyrzucenu gum) owijasz pekniecie tasma naprawcza do wydechów ( dla szczelnosci) owijasz balchą ( dla wytrymałości) mocujesz na stałe 2 ucwytami po bokach mozan użyc zacisków do rury wydechowej ( typ z pokowiastą srubą i 2 nakrętkami ) zależy co sie uda kupic.... ja na takie prowizorce jezdziłem prawie rok zanim kupiłem rure..... ![]() |
![]() Nomad Miłośnik FSO Wspomnienie po Gdańsk | 2004-05-06 09:38:24 Tańsza i przyjemniejsza wersja prowizorki: ![]() 1.kupujesz puszkę piwa albo dwie... 2. wypijasz zawartość 3. odcinasz oba denka z puszki 4.rozcinasz ja wzdłuż 5.owijasz nią wydech 6. zakręcasz w miarę grubym drutem żeby się nie rozwinęła i nie spadła... Ps. Między punktami 1 a 2 Piwo powinno poleżeć w lodówce ![]() PS.2. Polskie puszki są bardzo wytrzymałe [ wiadomość edytowana przez: Koot dnia 2007-04-19 04:01:45 ] |
![]() Race_D Miłośnik FSO FSO SPORT Sin City... Bydgoszcz | 2004-05-08 17:45:46 Tym sposobem można też prowizorycznie połatać np. tłumik środkowy ![]() ![]() Właściwie można by od razu kupić taką małą beczkę ![]() Wygląda to TAK: ![]() ![]() A przed tą operacją brzmiało to >> TAK <<
Niestety wygląda na to, że układ wydechowy zaprojektowany został do grubszych "łatek" więc IMHO lepsze by tu były puszki po farbie (nie wypijać zawartości!) lub jakimś spray'u (ostrożnie z rozcinaniem, najlepiej wsadzić wcześniej do zamrażalnika, ale ofcoz też nie wypijać Powodzenia w łataniu! PS. Kup nowy element [ wiadomość edytowana przez: Koot dnia 2007-04-19 04:05:12 ] |
![]() Qba6tak Miłośnik FSO Polonez 1.5 SLE Radom, Kielce | 2004-05-09 00:03:05 Ja też połatałem kiedyś puszką po WARCE czerwonej ![]() ![]() [ wiadomość edytowana przez: Koot dnia 2007-04-19 03:36:00 ] [ powód edycji: Likwidacja cytatu ] |
![]() danielek77 Miłośnik FSO fso 125pME+LPG & Ka ... Łuków | 2004-05-09 18:45:21 Wczoraj z wieczorka moj fiacior sam sie stiuningował na dragstera... ![]() ![]() |
![]() Race_D Miłośnik FSO FSO SPORT Sin City... Bydgoszcz | 2004-05-09 23:02:22
Bym wiedział że WARKE w takich mocnych puszkach robią to bym skoczył na monopol, ale Tyskiego było troche na stanie więc sie nie zastanawiałem. Ponieważ musiałem od razu wracać do chaty konieczne było namówienie paru osób na pomoc w opróżnieniu. Nie wiedziałem że to może być takie trudne, skończyło się na jednym do towarzystwa ![]() [ wiadomość edytowana przez: Koot dnia 2007-04-19 04:06:48 ] |
![]() piter_mg Miłośnik FSO Polonez Caro 1,6GLE Warszawa | 2004-10-04 23:38:20 hej. Podłączę się pod ten wątek. Dzisiaj wieczorem stało się nieszczęście - rozerwało mi wydech (dosłownie - rozwaliło go na dwie części) na ostatnim tłumiku tuż przed cybantem łączącym go dalej z rurą idącą do środkowego. Wiadomo spawać nie ma co - trzeba zmienić ostatni tłumik, niestety nie najtańszy ![]() Najsmutniejsze jest to, że ten tłumik wytrzymał 12000km, więc krótko. Nawet sama zagięta końcówka nie zdążyła zczernieć, tylko na samym końcu. Zastanawiam się co mogło być przyczyną? Wygląda na to, że w wydech poszedł strzał, ale z zapłonem nie ma problemu - wszystko było ok. Macie może jakieś pomysły? |
![]() OLO Miłośnik FSO ![]() 105L/125/125k/126S/1 ... Wawa | 2004-10-05 00:14:26
jeśli wydech kupiłeś na giełdzie (rzemiosło0 to nie bądź zdziwiony. Juztaniej jest kupić państwową używkę - dłuzej pociagnie. BTW BOSAL robi tłumiki chyba po 80zeta ----------------- "Nigdy mnie nie zawiódł, nie zdradził ani raz. To wspaniała jest maszyna, choć ma już ze 40 lat. Fiacior mój to jest to, kocham go..." |
Nabauab Miłośnik FSO Polonez, Tico i Room ... Stargard | 2004-10-05 04:28:03 Ja osobiście odradzam rzemiosło, mam doświadczenia z DF,rozlatujące się tłumiki po paru tys, cyrki ze spasowaniem tego do kupy ![]() |
![]() schab (S) Alfa Romeo 156 2,0JTS Kraków | 2004-10-05 07:19:36
Niech - zgadnę ? Masz gaz i w tym feralnym momencie zapalałeś auto nie na benzynie ? Przez chwilę kręcił , a potem bum - i po tłumiku - standard . Nie jest to wina wydechu , tylko regulacji gazu i stosowania się do ogólnie znanych zaleceń uruchamiania silnika na benzynie ! |
![]() piter_mg Miłośnik FSO Polonez Caro 1,6GLE Warszawa | 2004-10-05 08:03:06 nie,nie schab, nie mam gazu w ogóle. Od początku auto na benzynie. Wczoraj jechało normalnie, przyspieszało normalnie. Stoję na któryś tam światłach, ruszam i ![]() |
![]() piter_mg Miłośnik FSO Polonez Caro 1,6GLE Warszawa | 2004-10-05 10:05:11
No tak właśnie trzeba będzie zrobić. Jeszcze znajomy coś wspominał o jakimś kondensatorze(?) przy aparacie zapłonowym, ale nie wiem czy może mieć związek. Tak czy inaczej po pracy po tłumik, a potem do warsztatu. Wszystko się wyjaśni. Wielkie Dzięki za wszystkie odpowiedzi ![]() |