MotoNews.pl

A gdyby tak pamięć foteli.....

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco

Witam
Zastanawia mnie jak wiele gratów musiałbym przeszczepić żeby mieć tzw. pamięć foteli.
Wiem że muszę zakupić lusterko na prund i przyciski na fotelu kierowcy (łącznie z mechanizmami elektrycznego ustawienia fotela, bo teraz mam tylko góra-dół).
Czy standardowe elektryczne lusterka wystarczą, czy też trzeba wymienić na "wersję z pamięcią".
Dzięki z góry za każdą informację

Zakup fotele z pamięcią - przekładka samyxch mechanizmów to raczej bezsens. Za dużo dłubania.

Jeszcze elektryczne lusterko wewnetrzne. Jeśli masz fotel góra-dół, to wymiana. Ew. można się bawić z dozbrojeniem fotela z pełną elektryką, ale wariant podstawowy ma inny cokół, AFAIR.

jeżeli nie da się zaadoptować mechanizmu do istniejącego fotela (wersje pseudo kubełkowe, welurowe, z półką pod kolana z tego co wiem nie miały "pamięci"), to podziękuję. Wymieniać wszystkie fotele to trochę za dużo zachodu. Ale już widzę że lekko nie będzie, bo u mnie fotele tylko góra-dół.
Tak czy siak temat będzie drążony.

Będzie Ci ciężko przełożyć bebechy z fotela elektrycznego do manualnego. W elektrycznych jest inny stelaż i 4 silniczki. Ty masz jeden. Jeśli zależy Ci na zachowaniu swoich foteli, to najprościej byłoby kupić komplet z pamięcią i przełożyć tylko poszycie.

Dochodzi jeszcze kwestia dołożenia dodatkowych przewodów do wiązki w aucie i wymiana wtyczek (lub zrobienie własnych). W instalacji z pamięcią są przewody sygnałowe do lusterek zew. i wew.

Chociaż jeśli Ci na ich elektrycznym ustawianiu nie zależy, to można je pominąć

[ wiadomość edytowana przez: Immo dnia 2008-06-06 13:39:02 ]

Cytat:
2008-06-06 13:37:16, Immo pisze:
Chociaż jeśli Ci na ich elektrycznym ustawianiu nie zależy, to można je pominąć

Sprawdzałeś? Bo mnie mój mechanik mówił*, że bez kontaktu z lusterkami, sterownik od pamięci foteli świruje. Nie wie czy to prawda.

* Też na wczesnym etapie zastanawiałem się nad zmianą foteli na pamięciowe

pozdr,
Robert

ja walczylem z przerobka, poddalem sie z braku czasu i nerwow,jesli wezmiesz fotele z angola to nie obedzie sie bez ciecia i nitowania szkieletow,

moim zdaniem tylko cale fotele ,ale z elektryka tez sie troche nagimnastykujesz jesli nie masz wszystkich kabli.

pozdrawiam i powodzenia.

Cytat:
2008-06-06 14:44:46, superbastek pisze:
ja walczylem z przerobka, poddalem sie z braku czasu i nerwow... moim zdaniem tylko cale fotele...

Nixon też się poddał...

napisałem że lekko nie będzie? Widzę że będzie kur....o trudno. No nic, przynajmniej się przyjrzę budowie takiego fotela.
Wiązki, kabelki to nie problem. A standardowe lusterka zew. (elektryczne) będą ok, czy też w "pamięciowych" są jakieś inne, dodatkowe mechanizmy?

Cytat:
2008-06-06 16:24:26, silent pisze:
A standardowe lusterka zew. (elektryczne) będą ok, czy też w "pamięciowych" są jakieś inne, dodatkowe mechanizmy?

Są dodatkowe czujniki położenia z tego co wiem...

Cytat:
2008-06-06 14:44:46, superbastek pisze:
ja walczylem z przerobka, poddalem sie z braku czasu i nerwow,

Jeżeli mogę coś zasugerować, to również dałbym sobie spokój z podłączniem lusterek.
Ostatnio przekładałem całe wnętrze z MV6 do GL. W sprawie pamięci do fotela dochodzi dodatkowa wiązka z kostką przypominająca tą od komputera pokładowego, tylko biała.
Po podłączeniu fotela z pamięcią można wymusić, aby zapamiętywał ustawienia poprzez zlutowanie wszystkich dochodzących kabli zasilających i wlutowanie do standardowej wtyczni 2-pinowej od zasilania. Jeżeli jesteś zainteresowany takim rozwiązaniem mogę zrobić zdjęcie.

Jesli mozesz to daj zdjeci napewno sie przydadza

poproszę

Rewolucji tymi zdjęciami nie zrobię, jednak zapewniam, że takie podłączenie działa i mamy przynajmniej pamięć fotela.

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

[ wiadomość edytowana przez: jari_1984 dnia 2008-06-08 23:37:45 ]