Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() Yagr focus Kraków | 2008-06-19 23:03:03
Niewielkie - przy montazu próbowałem na samym początku zostawic krokowca ale u mnie ze względu na padające sterowanie z kompa gazowego to sie zupełnie nie sprawdziło - może przy opisanych przeze mnie i ciebie obostrzeniach to bedzie działać w miarę stabilnie ![]()
chodziło mi właśnie o pracę krokowca
tylko że nawet jeśli będzie sie korzystać z funkcji wzbogacenia to.... szybkości reakcji krokowca to nie zmieni... Ale To tylko moje przemyslenia - dla mnie blos był lekarstwem na padniety sterownik komputera gazowego (potrafi tylko przełączać LPG/Bena i na odwrót) i receptą na lepsze spalanie bez straty osiągów. Co do modyfikacji tego systemu to raczej ty wiesz więcej - masz z blosem duuuużo dłużej do czynienia ![]() ![]() |
gondoljerzy galant 2,0 LPG / Alm ... Łomża | 2008-06-19 23:53:05
Sam silnik krokowy może działać bardzo szybko, przykładem są silniki z drukarek komputerowych, zasuwają jak dzikie. Więc reakcja aktuatora na ruch przepustnicy powinna być wystarczająco szybka. Ruchy wynikające z odczytów sondy będą opóźnione i tutaj jest haczyk żeby tym inteligentnie sterować. |
mariusz774 Fotografia ślubna w ... gdynia | 2008-06-20 09:57:54
Wszystko niby ok. ale mam taką niewygodną sytuację. Posiadam instalkę brc just i podczas jazdy kiedy mieszanka ze stechiometrycznej robi się uboga na centralce wyskakuje alarm w postaci migających diód (kodów) co oznacza, że sonda nie widzi się z kompem brc. Migają one cały czas do momentu wyjęcia kluczyka ze stacyji i odpalenia ponownie. Niewygodna to sytuacja |
![]() Musasi Była Omega B Poznań | 2008-06-20 22:57:35 Na początek dzięki dla gondoljerzy za super miernik do pomiaru napięcia sondy, nareszcie wiem jak faktycznie zmieniają się odczyty. Na ich podstawie zmieniłem kształt gwizdka (nie rozszerza się tak bardzo i bez gwałtownego końca) a mieszanka i tak jest bogata. Silnik 115PS i parownik do 200PS.
Z dotychczasowych doświadczeń wiem, że Blosa nie można raz na zawsze ustawić stabilnie - wystarczą zmiany temperatury powietrza w ciągu jednego letniego dnia - rano OK, a po południu za bogato. Są na tyle znaczące że rano po długiej spkojnej jeździe potrafi przy wyłączaniu dostać samozapłon, a w upale jest za bogata mieszanka. Krokowiec nie może siedzieć na wężu. Przy małych obciążeniach musiałby b. mocno stłumić przepływ aby to coś to dało, a przy większym zapotrzebowaniu zabraknie gazu nim elektronika zareaguje (czas zmiany odczytu sondy po zmianie składu podawanej mieszanki) ćwiczyłem już z b.szybkim krokowcem z marnym rezultatem W/g mnie krokowiec powinien sterować tak jak w orginale położeniem gwizdka, bo nawet czas reakcji sondy nie zakłóci jego pracy - po prostu z opóźnieniem dostroi skład mieszanki. Oczywiście przy szybkich zmianach obciążenia nie zdąży tego zrobić ale to już mniejsze zmartwienie niż przy krokowcu na wężu. Zastanawiałem się nad przystosowaniem typowego krokowca, ale pomijając brak miejsca pod Blosem należałoby dorobić inną "dużą śrubę regulacyjną", nie ma szans aby czymś wysterować obracanie orginalnej - zbyt duże opory ruchu. |
gondoljerzy galant 2,0 LPG / Alm ... Łomża | 2008-06-20 23:51:31
Sonda widzi się z kompem tylko pewnie komp stwierdza że pomimo wysiłków nie może wzbogacić mieszanki i wszczyna alarm. Możliwe opcje: 1) zmienić centralkę 2) odłączyć sygnał sondy od instalki gazowej i puścić tam stałe napięcie 0,45 czy 0,5V 3) zasłonić te diodki i niech tam sobie mrugają Musasi, dzięki za praktyczne wskazówki. Twoje doświadczenia trochę zniechęcają do prób z adaptacją aktuatora do blosa. W oryginalnym blosie evolution zdaje się nie ma tej dużej śruby, a silniczek krokowy steruje bezpośrednio położeniem rurki ze szczeliną. Pozostaje dorobić połączenie części ruchomej silniczka z rurką i uszczelnienie połaczenia silniczek-blos. No i jeszcze wolne obroty. W zwykłym blosie jest małe pokrętło i trzeba by pomyśleć jak je zastąpić w hand made evolution? [ wiadomość edytowana przez: gondoljerzy dnia 2008-06-21 00:09:52 ] [ wiadomość edytowana przez: gondoljerzy dnia 2008-06-21 00:11:52 ] |