Różnice między szybami samochodowymi.

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam

Dzwoniłem po Wrocławskich zakładach wymiany szyb i ceny za szybę czołową + wymianę oscylują w okolicach 340zł lub 250zł. Różnica duża, więc szyby różnych producentów. Wszyscy standardowo zachwalają swoje.
Czym te szyby się mogą różnić, na co zwracać uwagę? Nie chce kupić czegoś, co mi może głowę uciąć.

Z góry dziękuję za szybką odpowiedź. Musze się szybko zdecydować, gdyż jutro wieczorem lecę w trasę, a pęknięcie ma już ~15cm :|

pozdrawiam
karbar

Zależy czy chcesz szybkę białą czy zieloną czy z pasem czy bez ? ja mam zieloną bez pasa przeciwsłonecznego na górze i płaciłem około 280pln z montażem - co do firm to szukaj tych co mają szybki pilkingtona (naprawdę dobry producent szyb samochodowych - montują ich szybki w nowych autach)
pas przeciwsłoneczny zawsze możesz sobie zrobić z folii
pozdrawiam

szyby są podobne,
do essa znalazłem takie : Pilkington, securit, nordglass, jaan (polskie, chyba z Koszalina). Ceny zależą od kolorystyki i od gwarancji...no i od firmy...ale wszystkie w/w można z powodzeniem polecić...
dodam, że do ceny należy doliczyć montaż oraz czasami uszczelki...

[ wiadomość edytowana przez: surec dnia 2008-06-19 11:08:50 ]

A przednia to przypadkiem nie zawsze jest "biała"??

[ wiadomość edytowana przez: Kielek dnia 2008-06-19 13:02:02 ]

Cytat:
2008-06-19 13:01:35, Kielek pisze:
A przednia to przypadkiem nie zawsze jest "biała"?? [ wiadomość edytowana przez: Kielek dnia 2008-06-19 13:02:02 ]

ja wymieniałem na zieloną z paskiem i za szybę zapłaciłem 150zł (szyba do mk4 na uszczelkę a nie klejona ). Z tego co sprawdzałem to w P-ń w KR GLAAS mieli tanio (jaki producent szyby to nie pamiętam)

Cytat:
A przednia to przypadkiem nie zawsze jest "biała"?? [ wiadomość edytowana przez: Kielek dnia 2008-06-19 13:02:02 ]

niet mam w mkVII komplet zielonych razem z przodem, a arekturbo do mkIV tez ma zielona

Cytat:

są białe, ale ja mam zieloną.

Dobra chłopaki. Jest nowa szybka. Zielona z paskiem słonecznym za 275zł z montażem. Gość mówił, że to securit. Popatrzyłem po szybach w autku, że każda ma taki napis, to bez wahania poprosiłem. Teraz widze, że przednia ma inny napis. Ale to już po powrocie do domu zauważyłem. Coby nie było: świat zrobił się jakiś taki wyraźny (stara szybka była porysowana )