Zmiana przeznaczenia pojazdu

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Co trzeba zrobić żeby zmianić status pojazdu z ciężarowego na osobowy? Czy można samemu wyciągnąć kratkę i chwilowo bez niej jeździć mimo wpisu w dowodzie że auto jest ciężarowe? Ktoś mi mówił że można samemu ją wyciągnąć żeby nie płacić za to w stacji obsługi a tam tylko wbiją mi w dowód że jest zmiana na osobowy. Do tego trzeba założyć 5 pas z tyłu...

Z tego co wiem są firmy wyspecjalizowane w zmianie przeznaczenia pojazdów. Kratkę można wyciągnąć samemu i jeździć bez, ale w przypadku kontroli mogą Ci zabrać dowód rejestracyjny. Poszukaj w swojej okolicy takiej firmy to oni Ci wszystko zrobią, dadzą kupę papierów, z którymi musisz iść do wydziału komunikacji (m.in. homologację) i wtedy dostaniesz nowy dowód.

przegląd w stacji diagnostycznej i do wydz komunikacji

Możesz wyciągnąć, niby jak Cię zatrzymają to mogą, ale jakby... ja tam 2 lata śmigam bez ściany i tylko na przeglądzie się rzucają, to im mówię że nie będę godzinę montował po to żeby za chwilę ściągać Pas piąty pewnie jeśli na 5 osób zarejestrują, a może na 4 bez niego i po kłopocie? A co do formalności: ściągasz kratkę sam i jedziesz na Okręgówkę, przechodzisz przegląd, dają papier o zmianie, jedziesz do wydziału komunikacji, zmieniasz w dowodzie. Czyli koszty będą

Przechodzilem ten temat pare tygodni temu w Nyssce
Byla kratka + rejstracja na 4 osoby
Najbardziej bolala mnie rejstracja na 4 osoby nie po to kupilem wieksza furke aby byc ograniczanym

U mnie sytuacja byla korzystna bo 5 pas nie byl zdemontowany

W okregowej stacji diagnostycznej ( pierwszej gdzie sie dowiadywalem )powiedziano mi ze musi byc faktura od firmy zajujacej sie adaptacja pojazdu ( czyli zdemontowanie kratki + załozenie 5 pasa - który byl - koszt ok 120 -140 PLN )
Bez faktury w okregówce nie zmienia przeznaczenia ( przez przeglad - koszt ok 250 PLN ). TAki haraczyk dla zaprzyjaznionej firmy ....

Czyli pomopowanie kasy bo przeglad i tak musi byc i od tego sie nie ucieknie , ale placic dodatkowo pare złotych za cos co sam moge zrobic w 10 minut , a pasa 5 instalowac nie trzeba bo jest .

Pojechalem do innej okregowej stacji ( z polecenia od znajomego powolalem sie na odpowiednia osobe ) i tam kratke zdjalem sam ( 10 miut wszytskiego ) i zrobilem przeglad - dostalem komplet papierów do wydz. komunikacji - złozylem i jezdze osobowym zarejstrowanym na 4 osoby.
Jak Tobie powiedza cos w jednej stacji to jedz do innej - nie jeden kiosk we wsi ...