MotoNews.pl

Cos strzelilo i nie wchodzi wsteczny, biegi ciezko wchodza.

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Jadac dzisiaj przez miasto do pracy w trakcie zmiany z 3 na 4 cos strzelilo i sprzegla zrobilo sie nagle twarde i "plytkie" choc schodzi do samego dolu. Biegi ciezko wchodza i trzeba ich czasem szukac. Wsteczny nie wchodzi na odpalonym silniku (dzwiek jak by bylo sprzegla nie wcisniete do konca,). Zeby wbic wsteczny trzeba zgasic silnik, wbic bieg i wlaczyc silnik. Potem mozna wbic inny bieg bez ponownego gaszenia. Co to moze byc ??? Prosze o pilna poraqde w czym szukac usterki. Docisk ?

Na moje rozeznanie ...na podstawie objawów które opisujesz - to pewnie pękła łapa sprzęgła. Ale głowy nie dam

a jak to sie fachowo nazywa ? Albo jak to wyglada ? Czy mozna z tzm jezdzic normalnie ? tz do czasu wizyty u mechanika ? Czy moze cos powazniejszego sie popsuc z tego powodu? Czy mozesz mi na allegro znalezc taka lape? bo szukalem i nie widzialem wiec byc moze zle szukalem. No jestem w dramacie z tego powodu bo auto potrzebne do dojazdu do pracy itp.

Możliwe jest również uszkodzenia tłumika drgań skrętnych w tarczy sprzęgłowej (wypadające sprężyny tłumika blokują docisk, efekt brak pełnego rozłączenie sprzęgła). Musisz rozebrać sprzęgło.

Cytat:
2008-06-28 18:02:04, adamesce pisze:
a jak to sie fachowo nazywa ? Albo jak to wyglada ? Czy mozna z tzm jezdzic normalnie ? tz do czasu wizyty u mechanika ? Czy moze cos powazniejszego sie popsuc z tego powodu? Czy mozesz mi na allegro znalezc taka lape? bo szukalem i nie widzialem wiec byc moze zle szukalem. No jestem w dramacie z tego powodu bo auto potrzebne do dojazdu do pracy itp.

ad.1 fachowo to się nazywa łapa sprzęgła
ad.2 kawałek metalowego pręta z przyspawanym kawałkiem blachy
ad.3 nie można
ad.4 j.w.
ad.5 skrzynia biegów
ad.6 nie mogę.kup sobie w sklepie.Takie rzeczy bywają w sklepach z częściami do DU
ad.7 możliwe
ad.8 no to masz problem

no to ciekawie bo mam teraz 16km do przebycia :/ jutro auto juz inne bede mial bo pozycze od siostry. Zobqacze jeszcze jak to dzis sie bedzie jechalo. planuje wrzucic 3 i jechac do domu bo wrazie czego to na 3 i rusze z miejsca i bez preoblemu pojade. Dzieki

Cytat:
2008-06-28 18:40:17, JaRabbit pisze:
ad.1 fachowo to się nazywa łapa sprzęgła ad.2 kawałek metalowego pręta z przyspawanym kawałkiem blachy ad.3 nie można ad.4 j.w. ad.5 skrzynia biegów ad.6 nie mogę.kup sobie w sklepie.Takie rzeczy bywają w sklepach z częściami do DU ad.7 możliwe ad.8 no to masz problem

ad.5 a co dokladnie moze sie stac ? Czy ta lapa to alfa i omega jesli chodzi o uklad przeniesienia napedu? Nie jestem obeznany z mechanika aut bardziej skomplikowanych niz malucj wiec do czego ona sluzy ?

................jest to element który (w dużym uproszczeniu) odłącza napęd idący z silnika od skrzyni biegów i dalej od kół (...) Uszkodzenie tej łapy powoduje, że sprzęgło nie odłącza całkowicie silnika od skrzyni biegów i w momencie ...próby wkleszczenia jakiegoś biegu możesz rozwalić skrzynię biegów.

....To tak jakbyś (w normalnym układzie) próbował wkleszczać biegi bez wciskania sprzęgła ...albo z pedałem sprzęgła wciśniętym o 2 - 3 cm... (to w wielkim uproszczeniu).

Uważam, że w Twoim przypadku - jeżeli musisz jechać - jedynym rozsądnym rozwiązaniem będzie ...wrzucić 2-gi bieg [max 3], uruchomić silnik i spróbować jechać [czyt. wlec się] ...bez jakiejkolwiek zmiany biegów na inne. W przeciwnym razie możesz rozwalić skrzynię biegów. To że te biegi "jakoś wchodzą" nie znaczy, że tak będzie zawsze. Najprawdopodobniej po pęknięciu tej łapy ...odkształca się ona coraz bardziej i z każdym naciśnięciem sprzęgła będzie coraz gorzej ...do całkowitego braku działania sprzęgła włącznie.

No nie wiem.... jest to takie wróżenie z fusów. Równie dobrze mogło się coś stać tylko z samą tarczą sprzęgła ...o której pisał wcześniej certiff.

Tak czy siak bez rozkręcenia wszystkiego nic Tobie nie doradzę w 100% . Należy zatem przyjąć ..."najczarniejszy" scenariusz.

Cytat:
2008-06-28 21:14:02, adamesce pisze:
ad.5 a co dokladnie moze sie stac ? Czy ta lapa to alfa i omega jesli chodzi o uklad przeniesienia napedu? Nie jestem obeznany z mechanika aut bardziej skomplikowanych niz malucj wiec do czego ona sluzy ?

W malucha łapa służy dokładnie do tego samego co w espero, tak jak i we wszystkich autach z suchym sprzęgłem (pomijam sposób sterowania )

Cytat:
2008-06-30 09:02:09, JaRabbit pisze:
W malucha łapa służy dokładnie do tego samego co w espero, tak jak i we wszystkich autach z suchym sprzęgłem (pomijam sposób sterowania )

we fjordach wysprzęglik siedzi w środku i jest zintegrowany z łożyskiem, więc łapy sprzęgła ni ma

Cytat:
2008-06-30 09:02:09, JaRabbit pisze:

W jakich autach jest mokre sprzegło?

Cytat:
2008-06-30 14:25:05, pawel12356 pisze:
W jakich autach jest mokre sprzegło?

U mnie jest ...bo mi cieknie między skrzynią a silnikiem