Płyty DVD jaka jest różnica

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
W sklepach są w sprzedaży płyty oznaczone DVD+R i DVD-R. Jaka jest między nimi różnica? Oczywiście co sklep,to kolejny znawca poleca raz jedne jako lepsze,raz drugie jako lepsze.
Mojej nagrywarce to wszystko jedno + czy -, ale jest naprawdę między nimi różnica

Chyba odtwarzaczowi nie będzie już wszystko jedno, nie zgłębiałem tematu

a mnie się wydawa iż że różnica tylko pozorna...mylić może forma zapisu ...a sens taki sam zapewne miał być..

łeba nie dam...ale tak myślem

natomiast...Koliber duuużo w tym siedzi ..może Łon cuś wi wiency ?

DVD-R dokładna pojemność to 4 707 319 808
DVD+R dokładne pojemność to 4 700 372 992

Od kilku lat wszystkie napędy obsługują oba formaty. W jednostkowych przypadkach można jeszcze spotkać stary odtwarzacz lub nagrywarkę DVD ze starym softem która może mieć problem z "+".

tak jak Sławek napisał... stare odtwarzacze czytały tylko - tak więc jeśli nagrywasz coś w celach komercyjnych to lepiej jest nagrywać na DVD-R ... No i najlepiej nagrywać z prędkością 4x, bo starsze odtwarzacze mogą mieć problem z płytką nagraną z większą prędkością....

Tyle chyba w temacie

Pozdro

Różnica jest w technice zapisu/odczytu, generalnie "+" jest lepszy,
ze względu na lepsze prowadzenie lasera i lepszą korekcję błędów.

Podsumowując "-" jest bardziej kompatybilny wstecz, a "+" jest lepszy technicznie.

PS od dawna używam "+" i nie miałem jeszcze problemu z ich odczytaniem.

-----------------
..:: Tylny napęd jest jak seks... Po co na ręcznym? Jak można dać w pizd*** ::..

Młodziaki jesteście. Miałem DVD LG (jeden z pierwszych co MP3 odtwarzało kupione chyba w 2000 lub 2001r. za prawie 1400 zł!!! które z płyt DVD łapało tylko "-". Teraz to nie ma większego znaczenia czy "+" czy też "-". A DVD oddałem 2 lata temu do przedszkola - niech dzieciaki oglądają bajki - bo DVD działa idealnie, a jak miałbym go za 50 zł sprzedać to wolałbym piz*nąć przez okno.