MotoNews.pl
7 Jak odpowietrzyc chłodnice w Rover 75? (215713/0)

Jak odpowietrzyc chłodnice w Rover 75?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam wszystkich.Mam pytanko,czy ktos posiada wiedze,jak odpowietrzyc chłodnice w aucie;;ROVER 75 1999r 1,8 BENZYNA

Cytat:
2008-07-04 20:58:02, mikkolajek pisze:
Witam wszystkich.Mam pytanko,czy ktos posiada wiedze,jak odpowietrzyc chłodnice w aucie;;ROVER 75 1999r 1,8 BENZYNA

Tak, jak w każdym samochodzie, chłodzonym cieczą, posiadającym ciśnieniowy układ chłodzenia.

Wlewać czynnik chłodniczy do zbiorniczka wyrównawczego przy pracującym silniku i obserwować, czy płyn jeszcze jest "pochłaniany" przez silnik, czy już się powietrze wybąblowało i nie ma go już.

Acha - ważna sprawa - nagrzewnicę (grzanie) włączamy na maxa, bo inaczej "sprezentuje" ona powietrze, które w sobie miała do układu.

Co jeszcze - przy dolewaniu można go trochę obrotami podciągnąć, żeby pompka wody zakręciła lepiej.
Jeśli układ chłodzenia jest nie przerabiany, czysty i nie ma przecieków, to odpowietrzy się sam. I tyle tego wszystkiego.

Witam..Czy ktoś mi pomoże zlokalizować przyczynę wyrzucania wody ze zbiornika wyrównawczego w samochodzie marki rover 75 1.8 16V rocznik 2000.
Po wlaniu wody do zbiornika wyrównawczego na włączonym silniku woda zostaje wyrzucana przez odpowietrznik w zbiorniku wyrównawczym a z nagrzewnic leci zimne powietrze..Bardzo proszę o pomoc..pilne..pozdrawiam i z góry dzięki