MotoNews.pl

Coś cyka w kole

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam, tak sie ostatnio zastanawiam co to może być. Podczas jazdy (słychac to tylko podcas przejezdzanai kolo samochodu innego, albo murku oddzielającego pasy ruchu, kamienic itp - tam gdzie dźwięk się odbija) Słychać z przedniego lewego koła cykanie. Jak odejme gazu to cichnie, ale wystarczy tylko dodac tyle zeby przyspeszył 1 km/h i juz cyka. Jest to ciche w środku bron boze nieslyszalene, jak mowie zeby to uszlyszec trzeba otworzyc szybe na full i przejezdzac obok czegos co odbija dzwiek. Jak wjade w dziure tym kolem to cos sie tlucze, nie jest to zawieszenie bo ono bylo zmieniane, to taki metaliczne uderzenie . I tu dodatkowa ciekawostka, ze slychac je tylko kiedy nie jest wcisniety gaz. Co to ma byc, przegub czy co? Moze mi coś tam weszło jakis patyk (jezdzilem po kaluzach duuzych w mini-powodzi). Oczywiscie to tapnięcie tez jest slyszalen przy otwartej szybie.

Pozatym fordzik śmiga jak marzenie
Bede wdzieczny za kazda sugestie

Przegub do wymiany.

Troszeńke też tak typowałem. Jak to dokładnie sprawdzić żeby nie wymienić niepotrzebnie?

hej nie wymieniaj przegubu ,zużyty przegub nie tryka przy jeździe na wprost ,odzywa się tylko przy skręcie

wiec co może trykać przyjezdzie n awprost, lekko cykac.. ? i tylko przy przyspieszania /podczas ciagniecia silnika

podnieść jedno koło podstawić cos pod próg i odpalić na 4ce
druga osoba dodaje gazu i powinieneś wysłuchać co to cyka
przy okazji sprawdź czy wszystko dokręcone w zawieszeniu

wtedy nic nie cyka. Dopiero cyka jak ciągnie samochod

a nie masz gdzieś gwożdzia , wkręta, kamyka na oponie??

wlasnie nie, bo to slychac tylko jak sie przyspiesza , jak sie jedzie ebz gazu jest cisza

to pewnie nie to ale opis Twojej usterki przypomina mi coś co mi się przydażyło...mianowicie pekła mi w jednym miejscu taka spinka czy osłonka na zacisku hamulca i tarła o felgę i faktycznie było to słychać tylko koło murku itp i podczas przyspieszania...
pozdrawiam
usterkę usunąłem usuwając pęknieta spinke.