Olej przekładniowy do freelandera

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Znowu potrzebuję Waszej pomocy w sprawie mojego land rovera freelandera r. 1999 (kupiłam używany). W zakładzie wymieniano mi oleje. Nie wymieniono mi oleju w skrzyni biegów bo w bazie zakładu napisane jest , że musi to być olej oryginalny. Nie umieszczono tam parametrów oleju. Teraz nie wiem jaki olej do skrzyni biegów mojego landrowera mam traktować jako oryginalny. Proszę o podpowiedź.

Pewnie oryginalny jest droższy albo mają na nim lepszy zysk. No ale często tak jest, że "trzeba" wlewać oryginalny itd ...

Ja jak tylko uda mi się kupić (a z tym ostatnio słabo) staram się używać do skrzyni biegów olejów Quaker State. Może to tylko takie moje odczucie ... ale jakoś zawsze mi się lepiej zmienia biegi na tym oleju

pozdr

Jaką ma skrzynię ? Automatyczną czy manualną?

w manualnej powinien być olej przekładniowy CCMC G4 SAE 10 W 40

[ wiadomość edytowana przez: omegolotC30NE dnia 2008-08-23 20:15:28 ]

ha o tym nie pomyslalem ... kolega ma racje automat czy manual ?

pozdr

p.s. przepraszam za zaniedbanie

manualną.

Kolega omegolotC30NE napisał, że to ma być olej CCMC G4 SAE 10 W 40 aczkolwiek mi się wydaję że za mało jest przed W inaczej mówiąc oleje przekładniowe mają zazwyczaj przed W 75-80 a tu nagle 10. Kolega omegolotC30NE zna się na rzeczy (ja nie) ale może jakiś cholik się wkradł ... mam nadzieję że się jeszcze wypowie.

pozdrwiam

No właśnie na tym polega myk w tym aucie. Dyszka przed W; 75 W ma w przekładni rozdzielczej i różnicowej, a w skrzynce..... 10W.

Myślę że olej przekładniowy w tej klasie lepkości dostępny jest pewnie tylko w ASO.

Jestem pod wrażeniem

no i mamy pytanie dodatkowe czy na pewno chodzi o olej w skrzyni ?

pozdr

p.s. omegolotC30NE impesivo

Podaję za INFO TECH em.

ps. co oznacza impesivo?

Nie wiem czy wogole dobrze napisalem ale ja napisalem "impresivo" z znaczeniu imponujace

pozdr

Ten olej to może być pewna odmiana ATF-u , Range Rover, Defender Discovery w manualnych skrzynkach mają fabrycznie DEXRON II

witam
z tego co przeczytałem wynika że dopiero zastanawiacie się jaki idzie olej więc skoro nie wiecie to po co doradzacie
do freelandera do skrzyni biegów idzie olej ROVER MTF 94 produkowany przez TEXACO
a tu go kupisz
http://www.landparts.pl/go.live.php/PL-H4/Parts/Search/catID=SMTczNw%3D%3D/oleje.html?query=&type=SNDc5&type2=SMTY0Mg%3D%3D

[ wiadomość edytowana przez: drax dnia 2008-09-22 18:56:08 ]

[ wiadomość edytowana przez: drax dnia 2008-09-22 19:11:44 ]

Cytat:
2008-09-22 18:49:46, drax pisze:
witam z tego co przeczytałem wynika że dopiero zastanawiacie się jaki idzie olej więc skoro nie wiecie to po co doradzacie do freelandera do skrzyni biegów idzie olej ROVER MTF 94 produkowany przez TEXACO a tu go kupisz http://www.landparts.pl/go.live.php/PL-H4/Parts/Search/catID=SMTczNw%3D%3D/oleje.html?query=&type=SNDc5&type2=SMTY0Mg%3D%3D [ wiadomość edytowana przez: drax dnia 2008-09-22 18:56:08 ] [ wiadomość edytowana przez: drax dnia 2008-09-22 19:11:44 ]

Nie zastawiliśmy się (bo to było miesiąc temu) tylko dyskutujemy a to jest forum dyskusyjne (tak dla przypomnienia). Nie było pełnych danych o jaki olej chodzi więc dyskutujemy a ty kolego piszesz 1wszego posta na forum i od razu taki ofens

to nie przypomina dyskusji a to jest forum tak dokładnie dyskusyjne

mimo wszystko pozdrawiam

Rover MTF94, taki olej kupiłam . W wyniku tego forum doszłam do wniosku, ze ten właśnie olej będzie najwłaściwszy. Już wymieniony, freelander sprawuje się bardzo dobrze. Dzięki wszystkim za dyskusje, wskazówki i rady. Nie omieszkam w razie potrzeby ponownie skorzystać z Waszej wiedzy. Wszystkich serdecznie pozdrawiam.

A może byś pokazała tego FLa ja je bardzo lubię (sam chce kupić tez landa - nie powiem jakiego bo to discovery) ale chętnie zobaczymy twojego landa

pozdr