| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
tommi-j Renault małopolska | 2008-07-16 09:52:23 Przed sprzedażą Espero wymontowałem z niego komputer pokładowy celem założenia w jego następcy. Ale w Scenicu kompa mam w standardzie, a do Fiesty po prostu nie chce mi się go montować (eh starzeje się człowiek ), więc leży sobie biedaczysko w pudełku i się kurzy.
Tak więc jeżeli komuś chce się unowocześnić Esperaka to chętnie odsprzedam kpl. komputerek ze wszystkimi kabelkami, obudową lampki i dokumentacją. Bardzo dokładny opis montażu w Espero zamieszczony jest na forum, więc każdy powinien sobie poradzić z uruchomieniem tego ustroistwa. Chodzi dokładnie o ten komuterek o którym pisałem w tym wątku: KOMPUTER POKŁADOWY Co do ceny, to mnie w sumie kosztował ok. 180zł + kilka dni pracy na poskładanie go do kupy, podłączenie do instalacji el. w Espero i przygotowanie opisu. Kilku klubowiczy również nabyło ten komputerek za cenę 200zł ze standardowym bursztynowym wyśw. (np. kol. Andik). Tak więc chciałbym dostać za niego 120 zł, w wersji bez wyświetlacza, lub 150zł wersji z wyświetlaczem. Ewentualnie zamienię (z dopłatą z mojej strony) na nawigację GPS. Zdjęcia zamieszczę jak zrobię, a zrobię jak będą chętni. W trakcie eksploatacji wyszły 2 problemy: 1. Umieszczenie wyświetlacza w miejscu zegarka nie było najlepszym rozwiązaniem, z tego powodu, że: a. wyświetlacz jest zbyt blisko oczu kierowcy i spojrzenie na niego powoduje zbytnie odwrócenie uwagi od sytuacji na drodze. Może to szczegół, ale mnie to trochę irytowało. b. zastosowany przeze mnie wyśw. negatywowy, jest mało czytelny przy ostrym słońcu. Lepszym rozwiązaniem było by zastosowanie wyświetlacza LCD 2. Wyświetlacz który kupiłem, pomimo że jest "bajerancki" od początku sprawiał problemy i niestety trzeba zastosować inny (zgodny ze standardem HD4478 ) . Wyświetlacz który ja mam co jakiś czas "wariuje". Objawia się to tzw. krzaczeniem wyswietlacza. Pomaga tylko restart komputera lub wyśw. Czasami działał prawidłowo miesiąc, a czasami kilkanaście minut. Wg konstruktora komputerka, wyświetlacz "gryzie" się ze sterownikiem. Ale jako, że nie mam 100% pewności, że to wina wyświetlacza, na komputerek daję gwarancję rozruchową, z możliwością zwrotu kasy, w przypadku gdy wina będzie po stronie samego komputerka. |
tommi-j Renault małopolska | 2008-07-16 10:47:18
![]() Yes My Master |
tommi-j Renault małopolska | 2008-07-28 20:45:05 Ponawiam ofertę.
Obniżam cenę na 100zł/kpl. Niżej już nie będzie. Zamiana na nawigację już nieaktualna. Czy oprócz zakładania zenonów, nikt już na tym forum nie próbuje unowocześniać Esperaka,
|
robertkaluza Klubowy Weteran Daewoo Espero 1.8 LP ... Tychy | 2008-07-28 22:13:24 czy ten komp pokazuje spalanie na LPG? 2ga generacja.
Pozdr. |
tommi-j Renault małopolska | 2008-07-28 23:53:54
A i owszem
Komp jest w pełni programowalny, więc jak się go odpowiednio skalibruje to będzie pokazywał realne zużycie lpg, a na bp bedzie lekko zawyżał spalanie. Zresztą ja przecież też miałem Espero z lpg II gen. I kilku kolegów z forum również śmiga z kompem na gazie. |
Ikarus260 Klubowy Weteran Opel Astra Warszawa - Gocław , Żoliborz | 2008-07-29 17:56:39 Czyli pchniesz go za 50 z wyświetlaczem ![]() |
tommi-j Renault małopolska | 2008-07-29 20:33:39
To już wolę się poświecić i zamontować go w Fieście |
Jabuszko Laguna Warszawa Bródno | 2008-07-29 20:54:22 a bedziesz na zlocie?? ;p jak tak to kupie ale z montarzem ![]() |
tommi-j Renault małopolska | 2008-07-29 21:28:20
Niestety nie będę na zlocie .
Ale montaż w obecnym stanie, jest banalny. |