Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
omegolotC30NE Czerwin | 2008-07-25 17:54:01 ....hmm, wygląda na to, że masz bardzo dobrze dopasowany układ mikser-parownik. |
![]() croma1 (S) Gas Tuner FORD FOCUS C-MAX, SA ... jastrzębie zdrój | 2008-07-25 22:33:32 jestemzwolennikiem nie ruszania bypasu . moze na gaźniku albo 1punkcie .. najważniejsza jest reakcja reduktora na gwaltowne depniecie. a przy przy przykreconej srubie jest to ograniczeniem.. z drugiej strony patrzac to przy bardeziej scisnionej soprezynie jest szybsze zamkniecie przejścia gazu z 1 komory do 2 komory i tu można oczekiwać oszczędnosci. ale to ma takze wpływ na zafalowanie obrotów. wiec w niektorych opcjach jest pozycja cut off |
![]() Perzan ST191L-DWMNKW Kraków | 2008-07-26 01:05:10
Hemm... a jeszcze z trzeciej strony, przy zbyt luźnej sprężynie i gwałtownym depnięciu ta reakcja może być za bogata i silnik w pierwszym momencie zostanie przyduszony zanim się wkręci na obroty, a attuator skoryguje skład mieszanki. Teraz przyznam się, co skłoniło mnie do rozmyślań. ![]() Jakiś czas temu kręciłem, kręciłem, aż zakręciłem bypass na zero. Lambda ładnie pracowała, attuator nie męczył się zbytnio więc tak to zostawiłem. Myślałem właśnie że da się coś zaoszczędzić dzięki odcięciu stałej dawki gazu, która leciała niezależnie czy przepustnica otwarta, czy zamknięta, czy attuator był cut off czy nie... Jakież było moje zdziwienie gdy okazało się że spalanie wzrosło i to dość znacznie. Miasto nawet do 16l (gdzie 14 to była norma), a trasa, która normalnie powinna zaspokoić się 12l łykała 14 ![]() Dzisiaj pokręciłem znowu aż odkręciłem bypass o ok. 1,25 obrotu. Oczywiście zaskutkowało to ściśnięciem sprężyny o dość sporo. Nie liczyłem, ale tak z 1,5 obrotu ją skręciłem jak nic. Na chwilę obecną parametry mam takie: PWA 85, zakres pracy na jałowym 70-100 (maksymalnie do 110 ), przy 3000 obr. zakres pracy jest 75-85. Oczywiście bez obciążenia. Jutro trasa, to dowiem się co dały moje kręcenia ![]() Mimo wszytko przydałby się jakiś wskaźnik do obserwacji lambdy na bieżąco w czasie jazdy, bo boję się, że pod obciążeniem może być ubogo ![]() Pożyjemy, zobaczymy. Pozdro. |
![]() croma1 (S) Gas Tuner FORD FOCUS C-MAX, SA ... jastrzębie zdrój | 2008-07-26 12:35:17 to jeszcze zależy id poj. silnika ,jego mocy. i mocy samego reduktora. przy malej poj. i mocy b. sciśnięta sprezyna może powodować wolniejsza reakcje np. przy dużych mocach za luźna może powodować wieksze zużycie paliwa. nie ma co mówić czy jedna czy druga opcja jest prawidłowa. trzeba podejść do każdego auteczka indywidualnie. |
![]() Perzan ST191L-DWMNKW Kraków | 2008-07-28 23:29:44 Już mam wstępne obserwacje. Spalanie spadło o ok. 2l. Znaczy się wróciło do tzw. normy. Dynamika zdecydowanie się poprawiła. Łyknęła przepisowe 14 tak jak to drzewiej bywało ![]() ![]() ![]() Za to przypomniało mi się, dlaczego zakręciłem bypass ![]() ![]() Z bypassem źle, bez niego jeszcze gorzej ![]() Pozdro. |
![]() croma1 (S) Gas Tuner FORD FOCUS C-MAX, SA ... jastrzębie zdrój | 2008-07-29 18:52:09 żeby to dobrze zgrać to najlepiej ustawić wolne obroty)czyli mieszankę( na zakręconym bypassie. następnie odkręcić go ażeby obroty spadły o 100 rpm a nastepnie normalną śrubę regulacyjną wkrecic żeby ponownie uzyskać wolne obroty. |
![]() Perzan ST191L-DWMNKW Kraków | 2008-07-30 20:37:53 Dzięki wielkie. Wkrótce spróbuję ![]() Pozdro. |