MotoNews.pl

Dławienie i brak mocy na gazie przy gorącym silniku

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
witam. jak odpalam zimny silnik to moge przejechac nawet milion kilometrow i wszystko jest ok, problem zaczyna sie jak go zgasze i chce znowu zapalic jak jeszcze jest goracy. na benzynie jest ok ale na gazie muli, gasnie i nie ma siły. jak troche ostygnie to znowu jest wszystko ok. przy czestym gaszeniu i zapalaniu jest to troche strofujace bo po co mi gaz jak nie moge na nim jezdzic. pomocy

Za takie rzeczy winna może być kiepska regulacja, gorące powietrze w dolocie, kable łączone na skrętki i inne podobne drobiazgi. Z braku szklanych kul dobrze było by sprecyzować o jakie auto i jaką instalację gazową chodzi.

jesli chodzi o regulacje to był miesiac temu na analizatorze. kable i swiece wymienione tydzien temu. astra z '92 silnik c16nz. instalacja lovato generacji to nie wiem ale ma komp z krokowcem i srube.

prawdopodobnie zalewa ci silnik gazem.
dopuki jest zimny to bogatsza mieszanka dziala jak na ssaniu przy benzynie. ale jak jest cieply to go zalewa.

jesli by zalewalo to zawsze by gasl na goracym a on tylko gasnie po zgaszeniu i ponownym uruchomieniu na goracym. jak zapalam na zimnym i jade w dluga trase a to wiaze sie z rozgrzaniem silnika to jest wszystko ok i nie mam takich problemów.

Do wcześniej wymienionych rzeczy dodał bym jeszcze jedną możliwość. Silnik C16NZ to zdaje się jednopunktowy wtrysk. Prawdopodobnie ma regulację temperatury powietrza zasysanego do dolotu. Ta regulacja może bruździć i np otwierać się w pełni dopiero po solidnym nagrzaniu silnika. Podciśnienia w dolocie maleją i słabnie zasysanie gazu.

trochę źle przeczytałem zapytanie.
tylko zachodzę co jest powodem.
rozumiem złą prace na benzynie po dłuższej jeździe na gazie ale na gazie.. może elektronika gazowa się przegrzewa lub przekaźnik.

jesli chodzi o dolot powietrza to jest zdjeta rurka z kolektora. a jesli chodzi o elektryke to jest lekko przytopiona oslona wsowki z "+" na elektromagnesie przy parowniku. teraz sa troche chlodniejsze dni to i ta moja usterka wystepuje troche zadziej. pozdro.