| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Valdas BMW 528i Puńsk | 2008-08-03 18:05:15 Witam! Przeczytałem wszystkie posty na temat temperatury, lecz dokładnie nie znalazłem odpowiedzi na mój problem Mam e-39 2,8 benzynka, komputer pokazuje komunikat "Kuhlwasserst.prufen-spr.poziom płynu chłodzacego", lecz płynu mam wystarczająco i teraz temteratura zaczęła iść do góry Jak sprawdzić czy visco działa poprawnie! Na rogrzanym silniku bez żadnego oporu mogę ręką zatrzymać wentylator, czy tak może być? Tak silnik pracuje normalnie, przez tłumik nic nie dymi! Jak tylko stanę w korku temperatura odrazu idzie do góry, włączam ogrzewanie i wraca na środek, lecz tak nie może być w starej e-36 zima-lato miałem elegancko a teraz bardzo mnie to nie pokoi proszę o radę od czego zacząć? Dziękuje i pozdrawiam! |
Valdas BMW 528i Puńsk | 2008-08-06 15:44:40 dziś zalałem nowy płyn, zobaczę jak teraz będzie! Komputer dalej pokazuje komunikat Kuhlwasserst.prufen, wina jakiegoś czujnika czy trzeba podłączyć pod komputer i wykasować błędy? Czekam na wskazówki! Pozdrawiam! [ wiadomość edytowana przez: Valdas dnia 2008-08-06 15:46:03 ] |
![]() dejot BMW Friend BMW E39 dąbrowa | 2008-08-08 21:42:09 Hejka ja miałem inny problem w mojej e39 520 ciągle się zapowietrzała. Pacjenci w Niemczech na serwisie po wymianie termostatu słabo odpowietrzyli autko. Podpinam się do posta kolegi bmw r6 ma ciężki układ do odpowietrzenia, a odpowietrzanie go to żmudna praca i nie lada sztuka, mnie się udało... ale trwa to naprawdę długo, a płynu się przy tym zmarnuje kilka litrów. Co do visko najlepiej sprawdź je w ten sposób: zgaś rozgrzany silnik i niech ktoś popatrzy co się z nim dzieje zaraz po zatrzymaniu motoru, jeśli kręci się bezwładnie kilka obrotów a nie stanie od razu lub po 1,5 obrotu to visko masz out.. czyli defakto ręką go nie powinieneś zatrzymać bez poszarpanych paluszków, no chyba że założyłeś rękawice-polecam. Co do temperatury sprawdź czujnik temperatury lub też taka możliwość jest zrób sobie test zegarów z pozycji kluczyka wtedy wykluczysz awarie wskaźnika temperatury w zegarze.... pozdrawiam... |
Valdas BMW 528i Puńsk | 2009-01-12 16:46:51 Wymieniłem Visco i wszystko elegancko sorry, że tak długo nie napisałem, pozdrawiam wszystkich i dziękuje za podpowiedzi ![]() |