MotoNews.pl
7 Spalanie nowego autka-mi jara cos duzo,jak to jest? (21780/267)

Spalanie nowego autka-mi jara cos duzo,jak to jest?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Jestem szczesliwym posiadaczem Nowej Corsy.Pojemnosc 1.4, zrobilem dopiero 523km.Czy samochod na dotarciu pali wiecej?Moja Corsa pali w miescie,przy spokojnej jezdzie tak do 3000 obr/min,cos okolo 10l na 100km.Prosze o kometarz mojego spostrzezenia.Dzieki!

Na początku moze byc więcej. Tym bardziej, że masz 90KM i klimę ;]

No jak posiadasz klime to normalka w tych upałach

To bardzo dziwne i niepokojace nawet. Jak piszesz jeździsz bardzo spokojnie (nie przekr. 3 tys obr) Jestem posiadaczem opla Vectry 1.6 i kiedy ja kupilem, a miala wtedy juz 4 lata tez na poczatku chcialem zobaczyc ile pali. Wyobraz sobie ze auto to bez uzywania klimy spalilo po miescie 7.8l/100km. Przy dynamicznej jeździe z wlaczona klimą latem auto to spala mi maxymalnie 9.5 l/100 km w mieście. Zauważ jednak że moje auto jest duzo cięższe i ma starszy silnik od twojego i wieksza pojemnosc skokowa. Dlatego tez spalanie w twojej corsie jest bardzo niepokojace.

A ja kopie i jezdze na klimie i nie przekracza 7 l tylko w taki upal jak po miescie rozgrzewam silnik to na postoju te wentylatory prawie same ciagna samochod do przodu ehhehe .....

uwazam ze jak na takie autko z tym silnikiem to wedlug mnie niezle sobie lubi wypic ,ale nic nie sugeruje ,najlepiej jak na ten temat wypowie sie ktos kto ma takie same autko,albo sie bardzo dobrze zna pozdrawiam i zycze szerokiej drogi nowym autkiem

Zauważam, ze nowe samochody więcej palą niż starsze. Ja kupowałem 1,6 8V aby był oszczędny. I co? I nie jest. Ledwo schodze ponizej 8l/100km a nie mam klimy i jest lato. Jeśli bardzo podziadkuję, to ledwo do 7,2 schodzi.

RWicik powiem Ci tak kumpel ma taką ASTRĘ jak ty i VECTRĘ A z tym silnikiem i Vectra pali mu mniej niż ASTRA średnio o litra do półtora.

Cytat:
2003-07-29 09:57:12, DamianSz pisze:
RWicik powiem Ci tak kumpel ma taką ASTRĘ jak ty i VECTRĘ A z tym silnikiem i Vectra pali mu mniej niż ASTRA średnio o litra do półtora.

Poprzednia wersja tego silnika w Astrach też mało paliła. Wtedy ten silnik miał 75KM. Teraz ma 84KM no te koniki literka piją więcej

No według mnie 10l na silnik 1,4 to zaduzo! Moja Astra 1,4 pali max 8 - 9 przy bardzp ostrej jezdzie i wyokich obrotach non stop!

Ja mam firmowa astre II 1.6 na jednym walku i tez pali jak smok. Nie wiem ale na oko to z 9l na 100 wiec potwierdzam ze te nowe zlopia wiecej niz stare bryczki A niby takie nowoczesne i wogle.....

EEEhhh panowie!! Nie straszcie nowego czlowieka na forum, bo jeszcze sie przestraszy i zmieni barwy klubowe na VW albo nie baj boze BMW

10l/100km to przy spokojniej jezdzie przy motorze 1.4 16V to rzeczywiscie sporo, ja przy spokonej jezdzie w miescie na moim 1.6 16V i znacznie ciezszym aucie schodze nawet do 8,3l/100km, ale docieranie silnika rzadzi sie swoimi prawami i tyle - auto wtedy pali na potege olej i benzyne, a do tego moc i moment znacznie moga byc mniejsze od wartosci katalogowych - nawet o 20% !!

Ja nie straszybym kolegi i poczekalbym na dane po 5000 km, a nie po 500km! Wszelkie wczesniejsze dywagacje po prostu nie maja sensu!!!

Ostatnia sprawa: niektorzy z was proboja porownywac to spalanie do silnikow 8V - przeciez to nie ma sensu - koniki musza pic i ciezko porownywac silnik 1.4 8V (60KM) do 1.4 16V (90KM) - przeciez to o polowe wyzsza moc!!! A spalanie wyzsze o ile? 1-2l ??

Porownuje to silnika 1.4 (82KM) a to tylko 8 koni roznicy wiec nie tak wiele

Ale z tym czekaniem racja!! Niecha autko przejedzie ze 2 - 3 tysiace!!

Pozdrawiam!!

Spuść ręczny i napompuj powietrza do kół Powinno pomóc!!! Powodzenia!!! Leon

Z tego co piszesz, nie jest to mało, ale o ile pamiętam trzymasz się blisko normy na miasto w wersji corsy C 1,4 16V. Wersja bez klimy może palić 9,8/ 100 km w mieście, także póki co, żaden warsztat się Tobą nie zajmie na poważnie...
Koledzy mają rację - nie panikuj - przejedź te około 5000 km, wcześniej przy 2500 wymień olej na syntetyka i powinno być lepiej.
Mój ma mniejszą pojemość i inne rozwiązania techniczne, ale też trochę więcej palił w początkowym etapie