Zamek centralny - nie dziala.

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam,
Przestal mi dzialac zamek centralny. Dobralem sie do Mastera i mierzylem napiecie na kazdym z kabli do niego wchodzacych. Na jednym z nich jest ok 6V na pozostalych 0V. Podawalem 12V na krotko na 2 kable sterujace (otworz - zamknji) i silownik chodzi.
Po pierwsze Panowie czy te pomiary powinny byc takie jak u mnie?ze na jednym kablu 6V na pozostalych 0?
I co podejrzewacie?
Mam alarm i otwieralem auto z pilota. Teraz ani z pilota ani z kluczyka centralny nie dziala.
GG 1357756

Jeśli nie działa z pilota oraz z kluczyka... to sprawdziłbym przekaźnik centralnego zamka (w prawym słupku nadwozia) aha...bezpieczniki rozumiem że sprawdziłeś.

[ wiadomość edytowana przez: certiif dnia 2008-08-13 21:57:15 ]

W centralce centralnego są 2 mikro przekaźniki sterujące siłownikami w drzwiach. Jak na koreańców przystało mają styki wielkości łepka szpilki i przenoszą ok. 5 - 6A

Tym sposobem upalają się. Przeszlifowanie styków drobnym papierem ...pomoże na krótko - więc możesz spróbować. A jak nie, to nowa centralka za 70 zł.

Jak to nie pomoże to sprawdż siłownik centralnego w drzwiach kierowcy - tzn odłącz go od dźwigni zamka i zasteruj ręcznie (góra-dół). On podaje "sygnał" do centralki i ta steruje siłownikami.
Podejrzewam, że jest tam jakiś styk kontraktonowy ...i tak jakoś to działa.

Albo coś się Tobie zepsuło mechanicznie w zamku i ten nie przenosi odpowiednio dużego skoku na siłownik.....

W razie "W" mozesz spróbować zamienić dowolne siłowniki ...bo wydaje mi się, że wszystkie one sa takie same, tylko w drzwiach kierowcy dodatkowo wykorzystuje się styki do sterowania (5 kabli) a w pozostałych siłownikach tylko po 2 kable zasilające - pozostałe styki są niewykorzystane.

.................Ale uważam, że na 99% winne sa styki przekaźników w centralce.

Polecam wizytę u elektryka bo można nieźle namieszać szukając po raz 10 gdzie jest usterka.

No i usterke udalo sie wykryc. Okazalo sie ze jeden kabel przy wtyczce ktora wchodzi do centralki centralnego byl tak zasniedzialy ze az odpadl. I tu byl problem. Dzieki za rady Panowie