MotoNews.pl

Avensis 1.8 2003r kontrolka+brak mocy....

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam !

Stałem sie "szczesliwym" posiadaczem toyoty avensis 1.8 2003r
Auto kupiłem w niemczech od pierwszego własciciela i wracałem nim na kołach do polski. Po około 200 km zapaliła sie kontrolka check engine, oprócz tego w czasie jazdy jest odczuwalny spadek mocy i jesli przy przyspieszaniu sie go troche odpusci i nacisnie jeszcze raz auto jedzie lepiej. Kolejny problem to falujace obroty na biegu jałowym. od 800-1200 ( nie zawsze). Po przyjechaniu do polski kolega sprawdził mi kąd błędu i wyszło P0420. Proszę o pomoc od czego zacząć z tym wszystkim bo czytałem cos o wymianie kata za 4.000 zł

ps.czy jest mozliwosc regulacji sprzegła bo pedał nisko stoi i mam wrazenie jak by biegi ciezko wchodziły?

z góry wielkie dzieki za pomoc!!!
pozdrawiam.

Sprzęgło na hydraulice -> wymiana.

Kody pewnie Ci duży elektronik wyczyta

pzdr

Jeszcze auta nie zarejestrowałem a już problemy.... zrezygnowałem z VW i przeszedłem na Toyote ale nie wiem czy to był dobry pomysł "toyoty sie nie psują...tak mi mowili" Mam nadzieje że sie mylę i są tylko jakieś pierdoły do naprawy. Proszę o pomoc od czego zacząć . Wymiana swiec,filtrów,(słyszałem o czyszczeniu przepływki..??)

pozdrawiam

Cytat:
2008-08-20 19:06:10, zbyszon pisze:
Jeszcze auta nie zarejestrowałem a już problemy.... zrezygnowałem z VW i przeszedłem na Toyote ale nie wiem czy to był dobry pomysł "toyoty sie nie psują...tak mi mowili" Mam nadzieje że sie mylę i są tylko jakieś pierdoły do naprawy. Proszę o pomoc od czego zacząć . Wymiana swiec,filtrów,(słyszałem o czyszczeniu przepływki..??) pozdrawiam

Na p0420 to wymiana katalizatora i ECU na zmodyfikowany.Ewentualnie sam kat tez wystarczy.
Przeplywomierz tez jest dobrze wyczyscic ale na p0420 niema to wiekszego znaczenia.
Mozesz tez sprobowac przejezdzic z wigorem na jakims vpowerze czasem pomaga ale rzadko.

-----------------
Toyota Lexus diagnostyka i naprawa
Rowniez hybrydowe i wersje USA
Tester toyoty Intelligent Tester 2 Techstream
Kodowanie kluczy takze w przypadku zgubienia Mastera.
Naprawa elektroniki.
Regeneracja sterownikow Air bag.
Wpisywanie nr.Vin w komputer

Autem jeździł 1948 rocznik więc moze je troszke zamulił. Ale czy to dobra koncepcja ....? Pytanie co z mocą .....dlaczego tak jest? Czy pomoże tu wymiana świec i filtra ? Jak wyczyścic fachowo przepływke? Dowiedziałem sie że w Toyocie może zrobić test samego kata jakąś maszyna za 50 zł a pełen przegląd samochodu kosztuje 270 tylko czy to da pełen obraz...? Wiem że podejście w serwisach jest różne...(po najniższej lini oporu "błąd kata - czyli wymiana.... " Na jakim paliwie mozna jeździc tym autem bo z tego co sie doczytałem fabryka mówi o 95 oktanów.

Cytat:
2008-08-20 22:38:53, zbyszon pisze:
Autem jeździł 1948 rocznik więc moze je troszke zamulił. Ale czy to dobra koncepcja ....? Pytanie co z mocą .....dlaczego tak jest? Czy pomoże tu wymiana świec i filtra ? Jak wyczyścic fachowo przepływke? Dowiedziałem sie że w Toyocie może zrobić test samego kata jakąś maszyna za 50 zł a pełen przegląd samochodu kosztuje 270 tylko czy to da pełen obraz...? Wiem że podejście w serwisach jest różne...(po najniższej lini oporu "błąd kata - czyli wymiana.... " Na jakim paliwie mozna jeździc tym autem bo z tego co sie doczytałem fabryka mówi o 95 oktanów.

Za 50zl to analizator spalin mozna podpiac i pewno wyjdzie ze jest dobry.
Katalizator moze byc zapchany sadza lub popekany wewnatrz i mocy nie bedzie.Przeplywomierz tez jak jest nie czyszczony co 60 tys km to moc znacznie spada.Filtr powietrza koniecznie oryginal.Swiece jezeli sa zuzyte lub nie mozna ustalic przebiegu tez nalezy wymienic.
Co sie tyczy kodu p0420 to tylko wymiana kata pomoze.

-----------------
Toyota Lexus diagnostyka i naprawa
Rowniez hybrydowe i wersje USA
Tester toyoty Intelligent Tester 2 Techstream
Kodowanie kluczy takze w przypadku zgubienia Mastera.
Naprawa elektroniki.
Regeneracja sterownikow Air bag.
Wpisywanie nr.Vin w komputer