MotoNews.pl
1 Wymina oleju przez bagnet (218110/0)

Wymina oleju przez bagnet

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
cześć

wymina oleju przez bagnet "wysysanie" czy ta metoda jest dobra ??? zawsze spuszczali przez korek a teraz wyssali. Weszło troche więcej oleju jak poprzednio ponad 6.L

To chyba sam sobie odpowiedziales na pytanie...

czyli metoda ok troche dziwnie to wyglądało i tak sie zmartwiłem nad osadem na dnie miski czy też go wyssało .

Witam,
Nie bardzo rozumię dlaczego podciśnienie wycisnęło z auta więcej oleju niż grawitacja. Może tym razem auto stało dokładnie poziomo podczas spuszczania-odsysania. Wydawałoby się ze korek spustowy powinien być w najniższym miejscu silnika - moze jednak nie jest.
Pozdrawiam
Piotr

Tak akurat się złożyło że chłopcy znowu mi przelali i musiałem dzisiaj odsysać olej. Postanowiłem tym razem że zrobie to sam szczykawką i rurką przy okazji sprawdziłem jak świerzy olej wygląda po przejechaniu 9 km i powiem wam że czarny jak smoła. Wiem że w dislach to normalne ale po 9 km juz ??? . Oleju odessałem 0.5 l czyli weszło tak naprawde do stanu max 5.5 l . Metoda powiem delikanie jest h..wa bo cały syf został na dnie miski którego nie wyssali tylko dlatego że mają wygodne dupy! bo odkręcić korek w misce to ponad ich siły.

Skoro jestes taki madry to nastepnym razem spusc olej korkiem
i po 9 kilometrach odessij 0,5 litra.

Zobacz jakiego koloru bedzie olej, a nastepnie wyglaszaj opinie...
bo poki co nie jest to wiarygodna informacja

Zawsze możesz sam wymienić olej po co dawać zarobić wygodnym dupom

Cytat:
2008-08-21 23:23:07, Pabelo pisze:
Skoro jestes taki madry to nastepnym razem spusc olej korkiem i po 9 kilometrach odessij 0,5 litra. Zobacz jakiego koloru bedzie olej, a nastepnie wyglaszaj opinie... bo poki co nie jest to wiarygodna informacja

weź zbastuj pabelo, wyobraź sobie że nie zabłysnołeś swoimi dogłębnym wypowiedzeniem

można też wymienić tłoki przez korek albo zmienić koło przez szybę
eot

Albo jak ten ginekolog zrobić remont silnika przez rurę wydechową.

jeżeli np jakiś mądry zaspawał miskę i nie wykręcisz korka olejowego - niestety spotkałem się z takim przypdkiem to nie ma innej możliwości - wymieniasz - wysysasz olej przez otwór na miarkę, bagnet

Cytat:
2008-08-22 13:23:12, Soczewa pisze:
jeżeli np jakiś mądry zaspawał miskę i nie wykręcisz korka olejowego - niestety spotkałem się z takim przypdkiem to nie ma innej możliwości - wymieniasz - wysysasz olej przez otwór na miarkę, bagnet

dokładnie i to jest raczej jedyne sensowne zastosowanie wysysarek ewentualnie skrzynia, most i też nie do końca bo bagnet w wielu konstrukcjach silnika nie sięga do końca miski jak w 2.5 td. Ale z radą innych zawsze można wyciągnąć silnik przekręcić i potrząsnąć

Cytat:
to jest raczej jedyne sensowne zastosowanie wysysarek

nie jedyne , odsysarka jest zajebista do odpowietrzania diesli z VP

Trzeba ich pilnować i najlepiej samemu sobie poruszać wężykiem i patrzeć ile zeszło. Jak pisze że ukłąd ma 5,5, na bagnecie było ok, to powinno zejść prawie dokłądnie 5,5.

Widziałęm jak kumplowi zlali, zeszło 3 litry (powinno 5) a mechanior rzuca: "Panie, tam już oleju nie było" A rano sprawdzał ile ma