| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
superbastek DEADSOUL bielsko-biała | 2008-08-21 22:23:21 co to "zrobi" ? |
katanos LOB SYMPATYK MV6 Góra Kalwaria | 2008-08-22 00:24:25 tutaj masz efekty wizualne z zastosowania takiego upgreat-u
http://pl.youtube.com/watch?v=Lgnp3-BPUj0 |
Mariusz_P LOB SYMPATYK Limo Long Vehicle Gdynia Kosakowo | 2008-08-23 13:54:14 Hey,zainteresowal mnie watek,czy ktos moze mi naswietlic blizej z ponizszej aukcji,czy urzadzenie jest sprawne,czy sa jakies lapy mocujace ten kompresor do silnika,oraz ile to wyjdzie w przeliczeniu na zlocisze? Z gory dzieki. |
Mariusz_P LOB SYMPATYK Limo Long Vehicle Gdynia Kosakowo | 2008-08-23 13:54:36 Hey,zainteresowal mnie watek,czy ktos moze mi naswietlic blizej z ponizszej aukcji,czy urzadzenie jest sprawne,czy sa jakies lapy mocujace ten kompresor do silnika,oraz ile to wyjdzie w przeliczeniu na zlocisze? Z gory dzieki. |
katanos LOB SYMPATYK MV6 Góra Kalwaria | 2008-08-23 20:14:04 powiedzmy sobie wprost. Profesjonalny montaż kompresora to wydatek 15-20 tys pln. Jak napisał Szymon trzeba to zrobić z głową. Ogólnie różnica pomiędzy turbiną a kompresorem to przede wszystkim brak turbo dziury i spokojniejsza charakterystyka przebiegu mocy i Nm. Z resztą temat rzeka, jak ktoś chce poczytac więcej to :
http://www.eaton.com/EatonCom/ProductsServices/PerformanceProducts/Products/Superchargers/index.htm |
Mariusz_P LOB SYMPATYK Limo Long Vehicle Gdynia Kosakowo | 2008-08-24 09:13:20 Wedlug mnie,kazda ingerencja w jednostke napedowa powinna byc przeprowadzona profesjonalnie.Ale koszt podany przez Ciebie bardziej chyba sie tyczy typowego uturbienia silnika. Montaz kompresora chyba nie wymaga az takich zabiegow. Jesli to urzadzenie jest sprawne,poprawnie mechanicznie sie zamontuje, zintegruje z praca silnika przez to dodatkowe kolo i pasek klinowy, juz bedzie spelnialo swoja role, kwestia tylko bardziej wytrzymalszych rur doprowadzajacych powietrze do kolektora. Potem ewentualnie pobawic sie w dolot powietrza, zmiana elektroniki sadze,iz tez by dobrze zrobila. |
AndrzejMT LOB NET MEMBER Omega A Radom | 2008-08-24 10:21:26 ..Tak samo jak przy T, silnik wypadało by sprawdzic i ewentualnie dokonac napraw. Dobranie Kompressora i parametrów którym karmić bedzie silnik rowniez nie sa obojetne. Zbyt duze cisnienie i z silnika bedzie jeden wielki szrot.. Koszt moze byc faktycznie niski albo wrecz przeciwnie.. Wypadało by w przypadku glebszego wdechu zadbac o wydech itp..
..To sie tylko tak fajnie wydaje slyszac: " Na seryjnych bebechach wytrzyma do około XXX PS".. Itp.. Sprawa jest prosta - seryjne graty - wiek silnika - stan jego zuzycia - i zadanie mu wiekszego obciazenia niz elementom zaraz po wyjechaniu z fabryki skonczyc sie moze choc nie musi wiadomo czym.. ..To teraz wypadało by to troche przemyslec.. Koszt wykonania Kompressora i przyrost jaki sie osiagnie na załóżmy seryjnym i sprawnym silniku.. Zakladajac ze silnik bedzie mial 210KM i dołożymy mu K dobrany z glowa - dmuchniemy iles tam i zeby nie bylo bum dobijemy do okolo 250 (przy np 0.6Bar) - pamiaetajac ze silnik musi najpierw przekazac czesc swoich koników zeby to wszystko rozkrecic a potem K musi na tyle pracowac efektywnie zeby nadrobic strate z wzwyzka.. ..Oszacujmy ten koszt na 3 - 4 tyś zakładając ze wiekszosć zrobimy sami.. do okolo 10 tyś. zł lub wiecej (zalezy gdzie i co itp) .. W tych pieniądzach robimy przeglad i ewentualne naprawy silnika, zamawiamy kompletny układ wydechowy, robimy dobry dolot z wyizolowana komora pod maska, jedziemy na rolki, stroimy, zakładamy dobre sprzęgło (nie mylić ze spiekiem ) i byc moze wyjdzie z tego jakies 230Ps ale - nadal jest to wolnossaca jednostka.. Sprawa indywidualna. Sam mysle o K i mam troche gratów juz skompletowanych ale moj silnik wymaga ingerencji ktorej poddany bedzie od przyszlego tygodnia.. A czy sie nadaje to sie okarze jak zostanie rozebrany..[ wiadomość edytowana przez: AndrzejMT dnia 2008-08-24 10:48:56 ] |
AndrzejMT LOB NET MEMBER Omega A Radom | 2008-08-24 11:14:09 ..Nie wiem czy dobrze wszystko wklepałem ale przy M90 wychodzi coś takiego:
SuperchargerPower 33.063 kW Engine Speed 6200 Supercharger Torque 28.134 Nm Engine Power 198.985 kW Naturally Aspirated Power 155 kW Naturally Aspirated Torque 238.732 Nm Engine Pressure Ratio 1.867 Engine Torque 306.478 Nm ..M62: Supercharger Power 21.667 kW Engine Speed 6200 Supercharger Torque 15.101 Nm Engine Power 189.935 kW Naturally Aspirated Power 155 kW Naturally Aspirated Torque 238.732 Nm Engine Pressure Ratio 1.58 Engine Torque 292.54 Nm [ wiadomość edytowana przez: AndrzejMT dnia 2008-08-24 11:14:39 ] |
AndrzejMT LOB NET MEMBER Omega A Radom | 2008-08-24 12:12:17 ..I tu jeszcze inna opcja:
Supercharger Power, 22.351 kW Engine Speed, 6000 Supercharger Torque, 19.022 Nm Engine Power, 329.675 Hp Naturally Aspirated Power, 281.615 Hp Naturally Aspirated Torque, 334.225 Nm Engine Pressure Ratio, 1.505 Engine Torque, 391.265 Nm ..A tu wyniki z zupełnie innej strony: Existing horsepower: 210 rear wheel HP Planned level of boost: 5 Planned fuel octane rating: 92 Intercooler / Aftercooler 2-Core Estimated Results: HP Loss due to timing adjustment: 0 Est. flywheel HP with supercharger: 351.75 Est. rear wheel HP with supercharger: 281.4 Total HP Gain: 71.4 rear wheel HP Percentage Gain: 34 % Comments: Intercooler not necessary at this level of boost. Given your combination, you can probably safely run more boost without getting any detonation. You may have selected an intercooler which you do not need for your selected boost level, or you may be running a high grade fuel which probably is not necessary. We recommend that you either remove the intercooler, increase the output of your supercharger, or run a lower grade fuel.
|
katanos LOB SYMPATYK MV6 Góra Kalwaria | 2008-09-03 21:51:02 Andrzej, pamiętaj jeszcze io jednym o czym nie wiem czy tam napisali. Żeby kompresor był w pełni wydajny trzeba przerobić układ chłodzenia, piszę tu o intercool-erze i większej chłodnicy głównej.
Na tamtym linku, który podałem z youtube, chłopaki rzeczywiście tak bardzo się nie napracowali, wręcz skupili się na wyglądzie i efektach słuchowych. Dalej obstaję przy kosztach porównywalnych z profesjonalnym uturbianiem. Jak i przy turbinie, powietrze musi być dobrze schłodzone (intercooler), do tego większe przepustnice,przepływki, czujniki AFR i zmiany w elektronice bo przecież seryjne przepływomierze nie obsłużą takiej dawki powietrza i komp zwariuje a co za tym idzie, "cała para pójdzie w gwizdek". Mimo wszystko, jeśli miałbym zdecydować pomiędzy turbo a kompresorem, wybrałbym kompresor. Za: - dużo mniejsza destrukcyjność - nie wymaga chłodzenia po katowaniu (nie osiąga takich temp jak turbina) - brak turbodziury i spokojnie rozwijana charakterystyka mocy - gwiżdże cały czas a nie tylko jak odpuścisz gaz ( choć jak odpuścisz to też gwiżdże bo ma swój blow-off) - silnik nadal jest N/A - moc masz cały czas dostępną, a nie jak turbina nabierze obrotów Liczę że pójdziesz dalej w tym kierunku i podzielisz się efektami pracy. powodzenia [ wiadomość edytowana przez: katanos dnia 2008-09-03 21:53:37 ] |
ilku LOB MEMBER Omega B234 Koszalin | 2008-09-03 22:10:05 Tak trzymać chłopaki. Przyszłość leży w kompresorach. Turbo to przeżytek. |
profil-usunięty | 2008-09-03 22:13:44
![]() |
PiotrS LOB WETERAN ![]() LO016 Gdańsk | 2008-09-03 22:18:34 Szczególnie biturbo .
Ja je poprostu kocham! (niedługo sie do niego dorwę) Macie drogę otwartą a tu kombinacje.....jakieś kompresory ... [ wiadomość edytowana przez: PiotrS dnia 2008-09-03 22:19:10 ] |
PiotrS LOB WETERAN ![]() LO016 Gdańsk | 2008-09-03 22:47:52 Przyszłość to elektryka .A tam turbo nie bedzie . |
7gsi LOB MEMBER wieś | 2008-09-03 23:01:44
nieee
jak się znudzą wodorem zrobią napęd z oleju roślinnego, potem modyfikując genetycznie rośliny stworzą nowy gatunek produkujący od razu gotowe paliwo |
fatboy82 LOB WETERAN A 3.0 24V R6 Warszawa | 2008-09-03 23:23:36 7gsi piekna wizja, od razu zasadze sobie troche na dzialce ![]() |
7gsi LOB MEMBER wieś | 2008-09-03 23:28:33
póki co chyba "trawy" |