MotoNews.pl
5 [diy]podnośnik kanałowy - obliczenia wytrzymałości (218285/132)

[diy]podnośnik kanałowy - obliczenia wytrzymałości

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
witam panów. jako, że jest tu wiele głów z technicznym wykształceniem mam pewną prośbę/pytanie.

kojarzycie zapewne podnośniki kanałowe - np takie

chciałbym mieć u siebie coś w tym stylu, tylko o niebo tańsze i prostsze (nie prowadzę warsztatu...).

chodzi mi o (2?) profile stalowe rozpięte między dłuższymi bokami kanału, na których mógłbym położyć podnośnik typu żaba np. taki.

Kółka rzecz jasna można wtedy wywalić, tudzież zostawić w charakterze "ograniczników" (żeby żaba miała stałą pozycję na profilach).

Teraz pytanko - czy ktoś mógłby mi policzyć jakie profile/z jakiego materiału powinienem zastosować, żeby to wszystko nie runęło pod podniesionym autem ? wokół kanału mam ramę z kątowników, których długość ścianki to 45mm (podpora dla "podnośnika kanałowego"), szerokość to ok 101cm (długość profili pod podnośnik)

widyn jak chcesz jutro ci zmierze ile to ma u nas w kanale pod podnosnikiem na ciezarowki. wezmiesz 1/4 mniejsze i bedzie git

no zmierz, będę wiedział choć orientacyjnie...ale jednak może ktoś to policzy

jakie auto chcesz podnosić, to dość istotne

hehe, w pierwszej kolejności chyba wiadomo jakie a tak ogólnie to na pewno też corollę e10 htb. Generalnie jeśli wezmę żabę do 1.5t, to fajnie, żeby ta konstrukcja nie była słabsza

weźże załóż sobie 2 tony, różnie to w zyciu bywa

Uwzgledniając ze mogą wystąpic obciazenia dynamiczne a nie tylko statyczne, minimum 3t Choc i tak podnosisz jedną stronę samochodu, to głupio by było zeby to piardło.

sorry zapomnialem napisac.
u nas podnosnik byl na 4 profilach 10x5 schowanych w wieksze profile 12x7.

Jedz do tartaku po deske 50mm....

Dzięki za odpowiedzi.

3zer - rozumiem, że to w cm te wymiary ?

Rosck - jesteś pewien ? ostatnio z łat 50x50 zbijałem sobie drabinę... rzecz w tym, że ja chcę, żeby to jak najmniej miejsca "zabierało" (patrząc ze spodu kanału w stronę podwozia ma być jak najwięcej "światła"). deski, to ja teraz mam (standardowe, którymi przykrywam kanał - zostały z budowy domu)

tak w cm, ciezko zeby profil 10x5 mm utrzymal 10 ton

[ wiadomość edytowana przez: 3zeR_MDS dnia 2008-09-03 07:24:38 ]